1. liga

Cíl je udělat hlavně play off a pak se uvidí, povídá po sestupu do 1. Ligy Pavel Šilhán

Hokejbalisté Prachatic spadli po dvou letech z Extraligy zpět do 1. Ligy, ve které se budou chtít prezentovat dobrými výkony. Podaří se jim přenést nabrané zkušenosti a zužitkovat je o ligu níže? Člen týmu Pavel Šilhán povyprávěl o ambicích klubu pro letošní sezónu.

Extraliga je úplně jiná soutěž a musí být na ní jiná příprava

Pavle, nejprve se ještě vraťme k minulé sezóně, ve které jste obsadili poslední místo a po dvou letech sestoupili z Extraligy do 1.ligy. Jak na to celé s odstupem času vzpomínáte?

Určitě dobrá zkušenost, chtěli jsme přivést Extraligu na jih s myšlenkou, že bychom spojili všechny síly z našeho kraje, bohužel se to moc nepovedlo a museli jsme lepit sestavu. Extraliga je úplně jiná soutěž, většina týmů v lize potřebuje sehnat posily z jiných koutů než ze svého města. Ale jak říkám, zkušenost dobrá, bylo fajn si zahrát nejvyšší soutěž doma.

O sestupujícím se rozhodlo až v závěru základní části. Kde podle Vás hledat hlavní příčiny, že jste nedokázali nejvyšší soutěž udržet?

Určitě to, že nám utekl začátek sezóny, já byl od začátku sezóny zraněn, takže jsem s klukama nebyl na sto procent. Nemohu to úplně hodnotit, když jsem se vrátil, museli jsme máknout poslední zápasy, ale ztráta už byla veliká a nepodařilo se to. Na druhou stranu, kdyby byla sestava celou sezónu jako byla poslední 4-5 zápasů, tak věřím, že by se nám sezóna podařila zachránit.

Co vám tyto dva zmíněné extraligové roky daly, ukázaly a jak velké zkušenosti jste dokázali posbírat?

Asi to, že musí být na Extraligu opravdu jiná příprava, než je na 1. Ligu a podobně. Už to není, že si jdete jen tak pinknout v sobotu, ale musí tam být už stoprocentní přístup, jinak to nejde. Zkušenosti získávám každou sezónu tím, jak jsem každý rok starší. Každým rokem se na to dívám jinak.

Do nové sezóny budete vstupovat v nové roli. Jak jste se nový ročník připravovali a jak se obměnil váš mančaft?

Připravili jsme se podle mého kvalitně, začali jsme se scházet brzy po skončení sezóny, kdy jsme začali vylepšovat fyzičku a po nějaké době jsme do toho přidávali hokejku. Poslední víkend před startem soutěže jsme jeli na třídenní soustředění na Lipno. Tým se obměnil z velké části, z původního týmu zůstalo 5-6 kusů a zbytek nás doplnili kluci z juniorky.

Prachatice úvodní souboj v první lize ovládly. Navážou na to také v dalším kole? Autor fotky: HBC Prachatice.

Kvalitními zápasy se bude sezóna jen hemžit

S jakými ambicemi do ní budete vstupovat a na jakých pozicích se budete chtít v tabulce pohybovat?

Ambice jsou každý rok samozřejmě ty nejvyšší, ale musíme být upřímní, máme velmi mladý tým, co potřebuje zkušenosti. Kluci se musí „obouchat“ v chlapské soutěži a věřím, že to bude šlapat. Na druhou stranu mladí kluci mají určitě svoji kvalitu, kterou ukázali v prvním zápase. Cíl je udělat hlavně play off, a pak se uvidí, jak to všechno dopadne.

Jakou vnímáte letos v 1. Lize konkurenci?

První liga je každý rok velmi kvalitní a vyrovnaná soutěž, kvalitními zápasy se bude sezóna jen hemžit. Určitě má každý tým na to, aby obsadil nejlepší místo.

Máte odehraný jeden zápas na domácím hřišti proti Novému Strašecí, které skončilo vašim vítězstvím 6:3. Na této výhře jste se podílel dvěma vstřelenými góly. Jak jste byl spokojen s výkonem vašeho týmu?

Abych řekl pravdu, tak jsem byl příjemně překvapen, bál jsem se, jak se kluci vypořádají s dospělým hokejbalem, ale myslím si, že se s tím popasovali víc než dobře. Musím kluky jen pochválit a musíme jít od zápasu k zápasu.

Jakou roli od Vás trenéři očekávají?

Asi to bude znít divně, když je mi 23 let, ale asi čekají, že budeme s hráči, co zbyli z minulé sezóny, nějakým způsobem vést, a ukazovat cestu, kterou budeme chtít jít.

Pavel Šilhán hned v prvním utkání v nové sezóně pomohl týmu k výhře dvěma góly a asistencí. Autor fotky: HBC Prachatice.

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
SK Suchdol nad...
1 8:5 3
2
HBC Prachatice
1 6:3 3
3
SK Kelti 2008
1 4:2 3
4
Vlčí smečka...
1 1:0 2
5
TJ KOVO Praha
1 0:1 1
6
SK Pedagog České...
1 2:4 0
7
TJ Blatná Datels
1 5:8 0
8
HBC Nové Strašecí
1 3:6 0