2. liga

Druhá liga startuje! Kdo si vybojuje příležitost probojovat se do vyšší soutěže?

O víkendu už se ve většině regionů rozběhne také druhé liga. Ve všech sedmi regionech se týmy utkají nejen o vítězství, ale také možnost postoupit do vyšší soutěže. Komu se bude nejvíce dařit? Obhájí celky své úspěchy nebo naopak někdo napraví nepříliš povedenou minulou sezónu?

Kdo se bude radovat z titulu v jižních Čechách?

redakce

Ve druhé lize v regionu Čechy Jih bude v letošní sezóně stejně jako v minulém ročníku nastupovat jedenáct týmů. Titul bude obhajovat Písek, který v play off neprohrál ani jedno utkání a ovládl také základní část. V té mu pomohl 29 góly nejlepší střelec Miroslav Rychlík. V soutěži nebude chybět ani druhý finalista vyřazovacích bojů, a to Zliv. Jihočeský tým táhl nejproduktivnější hráč Vlastimil Mikoláš, který v základní části posbíral 67 kanadských bodů. V prvním utkání v nové sezóně se utká s Planou nad Lužnicí, které minulý rok pomáhal nejlepší úspěšností zásahů v brance Marek Mátl.

Druhý tým po základní části, Jindřichův Hradec, došel v play off do semifinále. Do finálových zápasů se neprobojoval ani B-tým Prachatic. Ještě minulý rok extraligový klub se na hřištích druhé ligy zase objeví se dvěma týmy, jelikož kromě B-týmu tam bude stále působit i C-tým. Fanoušci se mohou těšit také na dva celky Českých Budějovic, konkrétně týmy Vikings České Budějovice a Pedagog České Budějovice B. V sestavě týmů této soutěže zase najdeme i B-tým Suchdolu nad Lužnicí a Blatné. Oba celky se minulou sezónu probojovaly do čtvrtfinále, o medaile si ale nezahrály. Do play off se ale těsně nedostal Pluhův Ždár, který se to v novém ročníku bude snažit napravit.

V severních Čechách se fanoušci mohou těšit na nováčky

Lukáš Novotný

Mistrovský hattrick budou chtít v nadcházející sezoně 2. ligy v regionu Čechy – Sever získat hráči Panthers Kadaň, kteří v loňském nervydrásajícím finále porazili v pěti utkáních svého soupeře z SK Dubí. Fanoušci tohoto klubu se mohou i letos těšit na produktivní trio Hájek, Rác a Tumpach, kteří se umístili na 2., 3. a 4. pozici v bodování základní části. Poražený finalista SK Dubí bude věřit v odplatu i díky udržení suverénního vítěze v pořadí nejproduktivnějších hráčů Miroslava Kváše, který bude i ve svých 40 letech nadále velkou hrozbou pro všechny obrany soupeřů.

Po stabilizaci kádru, kdy museli ze dvou týmů utvořit jeden konkurenceschopný pro 2. ligu, budou chtít letos Ještěři Ústí nad Labem určitě myslet výš, než bylo loňské semifinále, ve kterém vypadli poměrně jasně poměrem 0:3 s pozdějším šampionem z Kadaně. Podobně budou jistě přemýšlet také v táboře druhého poraženého semifinalisty, Beranů Ústí nad Labem. Po vyrovnaném souboji se ale Berani rozhodně neměli za co stydět a s nebezpečnou ofenzivou, kterou stejně jako loni potáhne nejproduktivnější hráč vyřazovacích bojů Martin Patzelt, mohou pomýšlet na zlepšení svého konečného umístění.

HBC Dandy Malé Březno chtělo co nejrychleji zapomenout na loňský neúspěch a pro letošní sezonu připravuje plány, jak své umístění co nejvíce zlepšit. Pomoci by jim k tomu měl i Ondřej Fencl, vloni nejproduktivnější hráč svého týmu. SHC Killers Litoměřice potáhne za zajímavějšími výsledky nejlepší brankář uplynulé sezony Michal Růžička. Bude to ale stačit na víc než čtvrtfinále? Letošní ročník uvidí také dva nováčky, týmy Wolves Chomutov a B tým ústecké Elby. Jak se jim bude v nové soutěži dařit však ukáží až následující týdny.

Čechy Střed vstoupí do soutěže s obměněným složením

Vít Musílek

V regionu Čechy střed od minulého roku jeden tým přibyl, a to i přes postup hostivařské rezervy do vyšší soutěže. Loňský vítěz Rafani Praha se zase sloučil s Rebely, bude tato spolupráce fungovat a jak se tento nově vzniklý tým umístí?

První buly v této soutěži padne v sobotu okolo půl páté odpolední na pražské Palmovce, kde se utkají rezervy domácího KOVA a Mladé Boleslavi. Zatímco tým KOVA je tradičním účastníkem druhé ligy v tomto regionu, druhý tým Mladé Boleslavi se v této soutěži v letech minulých nevyskytoval. Jak dopadne tato premiéra pro Tygry z Boleslavi a kdo se bude radovat z úvodního vítězství?

Za to v neděli se v Hrdlořezech utká domácí tým s Třebízským Defektem. Dokážou Red Wings zlepšit své umístění z loňské sezóny, nebo budou opět na chvostu tabulky? Třebíz na jaře došla až do semifinále, kde výrazně potrápila pozdějšího vítěze. Jestli dokáže navázat na své dobré výkony z play off uvidíme již v neděli.

O medaile také bude usilovat tradičně silný Rakovník, který si loni vylámal zuby v semifinále. Na úvod je čeká nelehká výzva v podobě vítěze Kladenské hokejbalové ligy – SK Kelti 2008 B. Rezerva Keltů bude jistě chtít ukázat, že tento titul nevyhrála náhodou. Jak se jim bude dařit v druhé lize? Poslední duel prvního kola se uskuteční až ve středu v pražských Čimicích, kde domácí Rafani Rebel vyzvou rezervu extraligového Kladna. Jak bude vypadat tabulka po úvodním kole?

Region Čechy Východ vstoupí do nové sezóny se stejnými účastníky

Filip Brož

Po několika sezónách se počet týmů v 2. lize Čechy Východ ustálil, takže se opět můžeme těšit na totožných devět účastníků v tomto regionu. O obhajobu titulu se bude snažit B-tým hradeckých Pirátů, ten v posledním play off předvedl neskutečnou jízdu za titulem, neztratili ani jedno utkání a pokud na tyto výkony naváže, bude je velmi obtížné porážet. Mezi další aspiranty na celkové vítězství budou patřit vicemistři regionu, běhavý tým Prachovic. Ty se od svého příchodu do 2. ligy stále zlepšují a uvidíme, kde je jejich výkonnostní strop. Posledním medailistou z minulé sezóny je béčko prvoligového Heřmanova Městce. To v posledních sezónách často těžilo z výpomoci svého A-týmu či juniorů a na této pomoci také budou zčásti stát jejich výkony.

Pokud chcete vidět na hřišti mistra světa, zavítejte do pardubických Polabin na jejich béčko. Možná se vám zde poštěstí spatřit v akci Pavla Kubeše, jak rozdává rady mladým nadějím. Nesmíme také zapomenout na zdánlivě nestárnoucí tým Jestřábů z Přelouče, kteří jsou schopni vnutit svůj styl kterémukoliv soupeři. Nepříjemným sokem pro všechny týmy je Chlumec nad Cidlinou, jejichž zbraní je domácí prostředí, odkud se body prakticky neodvážejí.

Po ne příliš slavné minulé sezóně budou chtít napravit své výkony béčka extraligových týmů Svítkova a Letohradu. Uvidíme, zda se budou spoléhat na pomoc z nadějné mládeže nebo extraligových hvězd. Posledním účastníkem této regionální soutěže jsou moravské Svitavy, tento mladý mančaft předvedl v minulé sezóně velké množství ofenzivních přestřelek. Pokud tedy dojde ke zlepšení v defenzivě, mohou pomýšlet na vysoká umístění.

Obhájcem titulu je rezerva extraligové Plzně

Jakub Juroško

Po letní pauze se vrací druholigový kolotoč na západě Čech. O druholigový titul se bude tentokrát ucházet 10 celků, neboť soutěž se rozšířila o druhý celek z Blovic. Již tuto neděli jsou na programu čtyři utkání.

Ve 12.00 zahájí nový ročník obhájce titulu z Plzně, který zamíří na stříbrský stadion. O dvě hodiny později nastoupí v Horní Bříze tamní tým proti plzeňským Balwanům, kteří minulý víkend obsadili 3. místo na třemošenském turnaji. Právě třemošenský Tatran vstoupí do nového ročníku od 18.00 v dobřanské hale proti tamní extraligové rezervě. Od 18.00 je pak na programu ještě utkání v loňském ročníku bronzových Litic, které ve Štruncových sadech přivítají blovický Inter. Volný mají první hrací víkend celky Taurusu a nováčka, druhý tým z Blovic. Povede se domácím favoritům vstoupit do sezóny vítězně? Podaří se Plzni uspět ve Stříbře a pokračovat v suverénní formě i další ročník?

Kdo ovládne 2. ligu v regionu Morava Jih?

David Fiala

Již příští víkend se v regionu Morava Jih roztočí kolotoč zápasů 2. ligy a soutěž nabízí hned v úvodu řadu otázek. Jednou z nich rozhodně je, jestli dovrší SK Jihlava vítězný hattrick a zda se dobře namixovaný tým Hodonína, který loňskou sezónu vyhrál základní část, probojuje do finále?

Druhá liga v regionu Morava-Jih disponuje každoročně zajímavými jmény, o které nebudou fanoušci hokejbalu ochuzeni ani letos. Počet týmů se z loňských 8 o jeden tým snížil na 7, neboť soutěž opustil Zohor, který se rozhodl pro návrat do slovenských soutěží. Kvůli lichému počtu účastníků se změnil i formát soutěže. Nejprve se týmy utkají systémem doma-venku a po odehraných 12 kolech je bude čekat nadstavbová soutěž. První čtyři týmy základní části si to rozdají o dvě místenky rovnou do semifinále, na další dva týmy z nadstavbové části čekají soupeři ve čtvrtfinále, kteří se vyprofilují z druhé části nadstavby.

Mezi favority bude patřit vítěz posledních dvou ročníků, SK Jihlava. Ta zapojí do kádru několik mladých tváří a je také otázkou, v kolika zápasech základní části se bude moci spolehnout tým kolem Petra Krále na tahouna Jana Střechu. Jako každý rok budou nebezpeční zkušení Flyers Jihlava okolo Jobáka či Pospíchala, kteří svůj mančaft loni doplnili o několik mladších tváří a vždy atakují přední příčky. Loňský finalista ze Sudoměřic se během podzimu může těšit na nový plastový povrch a uvidíme, jak široký kádr na jihu Moravy letos poskládají. Pravidelně však tým kolem bratrů Pokovičových aspiruje na nejvyšší příčky. Na ty si letos rozhodně brousí zuby i v Hodoníně, kde má dobře namixovaný kádr nadějných juniorů a zkušených harcovníků pod palcem Michal Rapant. Medailovou sklizeň by letos už konečně také rádi zažily v Okříškách. SLZU by měly táhnout každoroční opory Fiala s Novákem či Mejzlíkem a doplnit by je mohli mladší hráči, kteří se minulý rok v lize otrkali. V Brně zaznamenali loňskou sezónu zlepšenou formu Eagles, kteří prožili výborné jaro a zápas od zápasu přinášela jejich hra přísnější měřítko. Lídři Ohainka či Šplíchal budou chtít s Eagles pravidelně trápit favority. To samé by rádi předvedli brněnští Buldoci. Mančaft kolem Martina Hrušky bude spoléhat i na své juniory a cílem rozhodně bude vylepšit loňskou pozici.

Počet týmů v regionu Morava Sever se nemění, obsazení však ano

Vojtěch Filipiec

Druhá liga v na severní Moravě odstartuje příští neděli 15. září. V následující sezóně budeme vídávat tradiční účastníky, o jednoho výrazného však zároveň liga přišla. Několikanásobný mistr ligy Třinec vyčkával do poslední chvíle s přihláškou do 1. Ligy a příležitost se nakonec rozhodl využít.

Mezi účastníky jej však nahradí velmi zajímavý, nadějně se rozvíjející klub, HBC All Blacks Olomouc, který bude své domácí zápasy sehrávat v Přerově. K velkým favoritům soutěže se opět bude řadit Jaselská Opava, která si v posledním finále vylámala zuby právě na Třinci. Opava by si po loňské odmlce jistě mistrovský pohár znovu potěžkala.

Chybět nebude ani karvinská rezerva, která v loňském play off vybojovala senzační bronzové medaile. Sklonit se před Karvinskými museli Valaši ze Vsetína. U těch nebyl start v další sezóně jistý, nicméně přihláška nakonec dorazila, což je v případě tak osvědčeného týmu výborná zpráva.

Po dobrých sezónách se ta loňská nepříliš vydařila Sokolu Poruba. Klub bude tradičně složen z velezkušeného jádra, které doplní mladíci mnohdy ještě dorosteneckého věku. Rodinné důvody nepustí do dalších sezón legendu ostravského klubu, Lukáše Grebeníčka. Klub tak přijde o předsedu, trenéra, mentora, hráče a mnoho dalších funkcí, které tento srdcař v průběhu kariéry zastával.

Posledním z šestice druholigových účastníků je Havířov. Ten by již díky každoroční vzestupné tendenci svých výkonů a nabírání zkušeností nemusel platit za otloukánka soutěže. V silách party kolem Josefa Navrátila je jistě vyšší počet získaných bodů, než tomu bylo v předešlých sezónách.