CROSSDOCK Extraliga

Nová sezóna odstartovala! Mistr musel otáčet zápas, kanonáda v Karviné a překvapení v Hradci Králové

Nový ročník CROSSDOCK Extraligy odstartoval. Hostivař zvítězila v Karviné vysokým rozdílem, Svítkov bere po brankové kanonádě s Ústím také vítězství, Kladno přehrálo Letohrad. Kert Park porazil těsně Dobřany, Plzeň nedala šanci Pardubicím a nováček Mladá Boleslav vyhrála v Hradci Králové.

HBC Kladno vs. SK Hokejbal Letohrad 4:2 (0:0, 2:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 28. Potekhin (Haisman, Patyk), 29. Kohout (Patera), 39. Procházka (Kohout, Teinitzer), 45. Schnaubelt – 19. Macháček (Halbrštát, Bečka), 34. Vodvárka (Halbrštát)

Střely: 25:20, vyloučení: 3:2, přesilovky: 2:3, využití: 0:1, oslabení: 1:1, diváků: 71.

Úvodní kolo nového ročníku nabídlo zápas mezi Kladnem a Letohradem. Domácí byli v první třetině aktivnější, ale žádná branka nepadla. O první gól se postarali hosté, když z přesilovky otevřel skóre Michal Macháček. Za několik minut bylo srovnáno, když se trefil kladenský Michal Potekhin, a za další minutu šli domácí do vedení po krásné střele Martina Kohouta od modré čáry. Zkraje třetí části dostalo Kladno možnost přesilové hry, ale bohužel v ní inkasovalo, když obráncům utekl letohradský Petr Vodvárka a na dvakrát překonal brankáře Gerlicha. Zvrat přišel ve čtyřicáté minutě, kdy se trefil domácí Jaroslav Procházka a poslal svůj tým do vedení. Letohrad v závěru utkání hrál přesilovku a zároveň odvolal gólmana, ale skórovat se mu nepodařilo, naopak Milan Schnaubelt vsítil míček do prázdné branky a pojistil tak Kladnu první výhru v sezóně.

HBC Hradec Králové 1988 vs. HBC Tygři Mladá Boleslav 4:5 (1:2, 0:3, 3:0)

Branky a nahrávky: 9. Chyba (Černý L., Palán), 41. Kozel (Fanderlik, Chyba), 42. Černý L. (Jiřík, Černý D.), 43. Šír (Musílek, Fanderlik) – 3. Kovář (Lhota L.), 8. Hudeček (Tichý), 21. Lhota L. (Řípa, Peca), 22. Kovář (Hudeček), 26. Horáček (Hudeček)

Střely: 35:35, vyloučení: 8:8, přesilovky: 6:7, využití: 1:1, oslabení: 0:0, diváků: 60.

Další souboj obstaral Hradec Králové proti nováčkovi z Mladé Boleslavi. Bylo zajímavé sledovat, jak se Tygři popasují s touto rolí, a hned ve třetí minutě se trefil hostující Michal Kovář. Za dalších pět minut šli po trefě Miloslava Hudečka do dvoubrankového vedení. Domácím dal v deváté minutě naději obránce Tomáš Chyba, který snížil stav. Druhou část zápasu si jednoznačně podmanili hosté, když se během šesti minut trefili třikrát. Postupně skórovali Lukáš Lhota, Michal Kovář a David Horáček. Domácí hráči se snažili s vývojem utkání ještě něco udělat, a závěr zápasu patřil jednoznačně jim, když se trefili Lukáš Kozel, Lukáš Černý a Ondřej Šír. Na obrat už Hradec neměl čas a tři body tak bere nováček z Mladé Boleslavi.

HBC Svítkov Stars Pardubice vs. Elba DDM Ústí nad Labem 7:5 (4:1, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 6. Bláha, 7. Král J. (Kábrt), 10. Procházka (Bláha, Pilař), 14. Kábrt (Kantor, Bureš), 16. Král J. (Kantor, Kábrt), 38. Pilař, 44. Novotný – 3. Kastner (Kurty), 8. Kocourek (Poláček, Stupka), 13. Kocourek (Sedláček), 15. Stupka (Tomáš, Kocourek), 33. Macek (Červinka)

Střely: 47:28, vyloučení: 4:5, přesilovky: 4:3, využití: 0:0, oslabení: 1:0, diváků: 98.

Svítkov obsadil v minulé sezóně konečné třetí místo a letos se bude snažit minimálně stejný úspěch zopakovat. Byla to ovšem Elba, která otevřela skóre. Autorem byl Zbyšek Kastner. Vzápětí si vzal slovo domácí Matyáš Bláha a letošní vicemistr světa vyrovnal. Za necelou minutu poslal Hvězdy do vedení Jakub Král. Hosté se nevzdali a za necelou chvíli vyrovnal Matěj Kocourek. Před koncem první třetiny se znovu měnilo skóre na každé straně, když se trefil domácí Matěj Kábrt a hostující Martin Stupka. Na úvod druhé třetiny svítkovští opět vedli po trefě Jakuba Krále, dvoubrankového střelce. Ve třetí třetině Ústí znovu vyrovnalo a Aleš Macek zapsal svou první trefu. Konečné slovo ale měli domácí a výhru jim vystřelil Tomáš Pilař. Prázdnou branku pak ještě trefil nevídaně přes celé hřiště brankář Lukáš Novotný a Hvězdám tak vítězství definitivně pojistil.

HbK Karviná vs. HBC Hostivař 4:11 (2:6, 1:1, 1:4)

Branky a nahrávky: 4. Juraško (Rosůlek L.), 11. Rosůlek L. (Pala, Pořízek), 18. Pořízek (Pala, Juraško), 40. Pořízek – 2. Lehner (Čejka, Pátek), 5. Vaniš D. (Šmerha), 6. Markytán, 8. Grepl (Hroch, Ferfecki), 9. Čejka (Pátek), 15. Vaniš J. (Kočka), 30. Pražák (Šmerha, Čejka), 33. Pražák (Čejka), 35. Vaniš J. (Čejka, Markytán), 37. Čejka (Markytán, Šmerha), 38. Pražák (Šmerha, Markytán)

Střely: 23:38, vyloučení: 6:3, přesilovky: 3:6, využití: 3:3, oslabení: 0:0, diváků: 85.

Doslova gólové hody byly k vidění na severu Moravy, v Karviné, kam přijel vicemistr z Hostivaře. Úvod zápasu jasně napovídal, kdo ho ovládne. Ve druhé minutě skóroval hostující Petr Lehner. Domácí za dvě minuty po trefě Viktora Juraška vyrovnali, ale to bylo na dlouhou dobu od nich všechno. Poté totiž nastoupil hostivařský uragán a v průběhu čtyř minut skóroval čtyřikrát, konkrétně to byli Daniel Vaniš, Jaromír Markytán, Lukáš Grepl a loňský fantom sezóny Jan Čejka. Domácí Lumír Rosůlek před koncem první části zmírnil stav a vstřelil svou první branku v sezóně. Druhá třetina už tak bohatá na branky nebyla a na každé straně padla „pouze“ jedna. Střelci byli karvinský Radek Pořízek a hostivařský Ondřej Pražák, letošní posila z Kladna. Třetí část byla zcela v režii hostí a opět se trefil Ondřej Pražák, Jiří Vaniš, Jan Čejka a hned poté svůj hattrick dovršil Ondřej Pražák. Poslední branku v tomto zápase vstřelila Karviná, konkrétně znovu Radek Pořízek, nicméně tři body si veze soupeř domů.

HC Kert Park Praha vs. TJ Snack Dobřany 3:2 (0:0, 1:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 25. Barnošák (Hrdlička, Král), 39. Barnošák (Mejzlík), 40. Pavlík (Suchánek, Kovárník) – 24. Michálek (Matoušek, Šlehofer), 17. Zelenka (Kovařík, Sýbek)

Střely: 26:25, vyloučení: 3:3, přesilovky: 3:3, využití: 1:1, oslabení: 0:0, diváků: 80.

Sedminásobný mistr Kert Park Praha vstupoval do nové sezóny v obměněném kádru, nicméně někteří pamětníci v týmu zůstali. Dobřany se rozhodně nerozpakovaly a úvodní branku obstaral jejich hráč Daniel Michálek. Lužinští potřebovali zabrat a za minutu vyrovnal Dominik Barnošák. Západočeši si vzali vedení zpět a autorem branky byl Lukáš Zelenka. Už to vypadalo, že se zrodí překvapení, ale zkušenost se nakonec projevila. Dominik Barnošák zapsal svou druhou trefu a tři body zajistil pět minut před koncem mistrovi z Lužin junior Jan Pavlík. Obhájce titulu tak začal nový ročník vítězstvím.

HBC Plzeň vs. HBC Pardubice 4:0 (2:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Švarc (Kunzmann), 7. Hanuš (Lokajíček, Miksan), 22. Kunzmann (Švarc, Chramosta), 27. Švarc (Kunzmann, Pavlíček)

Střely: 29:17, vyloučení: 5:5, přesilovky: 4:4, využití: 1:0, oslabení: 0:0, diváků: 53.

Hokejbalisté Plzně přivítali ve své domácí aréně pardubický mančaft. Začátek zápasu se nesl zcela v jejich režii, když se trefil nový kapitán mužstva Marek Švarc a poté z přesilovky skórující Lukáš Hanuš. Hosté se k ničemu nedostali. Ve druhé třetině vstřelili Plzeňané další dvě branky, po trefě Martina Kunzmanna a konečné slovo měl opět Marek Švarc. Pardubicím se nepodařilo skórovat ani jednou a domácí brankář Petr Kráčina udržel první čisté konto.


Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
HBC Hostivař
1 11:4 3
2
HBC Plzeň
1 4:0 3
3
HBC Svítkov Stars...
1 7:5 3
4
HBC Kladno
1 4:2 3
5
HBC Tygři Mladá...
1 5:4 3
6
HC Kert Park Praha
1 3:2 3
7
HBC Hradec...
1 4:5 0
8
TJ Snack Dobřany
1 2:3 0
9
Elba DDM Ústí nad...
1 5:7 0
10
SK Hokejbal Letohrad
1 2:4 0
11
HBC Pardubice
1 0:4 0
12
HbK Karviná
1 4:11 0