Mládež

Klub na klíč? Prosek Moles se dál rozšiřuje! Cílem je vybudovat další silnou komunitu

Ve všech různých větších i menších městech si funkcionáři klubu často stěžují, že ve velké konkurenci sportů mají problém rozšiřovat své řady. S tím nechoďte na Ondřeje Nováka z Hostivaře, který za podpory „historické organizace“ SHM Praha založil projekt v podobě tzv. klubu na klíč.

Cílem je vybudovat další silnou hokejbalovou komunitu

V poslední době je čím dál více vidět a slyšet o mládežnickém týmu z Prahy PROSEK Moles. Kdo vlastně klub řídí a jedná se vyloženě o mládežnický projekt?

Tak na úvod se sluší vysvětlit, jak vůbec tento projekt vznikl. Jedná se prakticky o vznik sportovního klubu na klíč, kdy jsem byl původně osloven Pražským svazem hokejbalu k tomu, vytipovat vhodnou lokalitu pro vznik nového týmu, respektive kroužku při některé ze základních škol. Už v roce 2017 jsem připravil koncept pro první rok fungování, jako ideální jsem vytipoval na základě zjištěných skutečností lokalitu Prosek, kde je druhé největší sídliště v Praze a dle mého obrovský potenciál hokejbal rozvíjet. Na výběru názvu a současně i podobě loga se posléze podílela především mládež Hostivaře.

Začátky tohoto projektu v podobě klubu na klíč musely být jistě náročné…

Začátky projektu především finančně maximálně podpořila dnes již historická organizace SHM Praha, konkrétně pan Vít Řezáč. Díky těmto financím se pořídily výstroje, vytvořila se propagace, merch a zaplatili se i mladí trenéři, kteří se v začátcích projektu o nově vzniklý tým přípravek starali. Bez podpory SHM by tento projekt určitě nikdy nevznikl.

Kdo tedy řídí klub mladých Krtků z Proseku?

Není tajemstvím, že klub Prosek Moles, stejně jako Hostivař, řídím především já. Obě organizace jsou hodně provázané a postavené na stejném konceptu. U Proseka se jedná, a ještě dlouho bude jednat výhradně o mládežnický projekt. Cílem je vybudovat další silnou hokejbalovou komunitu a neustále posilovat možnosti klubu ať už díky personálnímu obsazení či zajištěním adekvátního zázemí. Potenciál je na Proseku obrovský a netajím se názorem, že je díky lokalitě ještě větší než v Hostivaři.

Potenciál hokejbalu v metropoli není naplněn ani z desetiny

Prosek by potřeboval rozšířit zázemí.

Jakým disponujete v Proseku Moles zázezím?

Zázemí je momentálně tak tak dostačující. Na Proseku u ZŠ Litvínovská je tréninkové hřiště o rozměrech 30 x 15 metrů, pravda, s plastovým povrchem, ale vyjma přilehlé restaurace s malou šatničkou bez zázemí. Vzhledem k tomu, že nyní je na jednom tréninku až 20 dětí současně, je toto aktuálně problém, který budeme muset v brzké době nutně vyřešit, stejně jako skladový prostor. O děti jinak nouze není, problémem je a vždy bude dostatek lidí, kteří se jim budou chtít ve volném čase věnovat. Aktuálně máme třicet aktivních dětí, a to bez pořádání náborových akcí. Víme, že když uděláme nábory, budeme mít do půl roku na Proseku padesátku žákovských a přípravkových hokejbalistů... Teď ale řešíme, aby měli kde trénovat, aby se měl o ně kdo starat a abychom je měli do čeho obléci. Všechno musí jít postupně, jinak bychom byli jen rychlokvašky.

Leckdo by si mohl pomyslet, že v Praze je už hodně hokejbalových klubů a týmů, ale Vy na to máte asi určitě jiný názor, že? (úsměv)

To nevím, kdo si to myslí, v Praze totiž žádný hokejbal téměř neexistuje (úsměv). Těch pár snaživých, jako Rebelové, či Kert Park prominou, jinak totiž ale není potenciál hokejbalu v metropoli naplněn ani z desetiny. Jako příklad možno uvést i naši snahu pořádat turnaje přípravek v týdnu, nikdo ale o to nejevil zájem, takže jsme si vlastně na Hostivaři jako vlastní konkurenci vytvořili Prosek, který přijede kdykoliv něco připravíme a naopak. Ostatní týmy tyto akce nevyhledávají. Například následující úterý se uskuteční odpolední turnaj, kterého se zúčastní tři hostivařské týmy a dva z Proseka. Děti musí především hrát, jinak pochopitelně u hokejbalu dlouho nevydrží.

Jakým způsobem se Vám vůbec daří získávat do řad Proseku čím dál více hokejbalových nadějí?

Jak do Hostivaře, tak na Prosek chodí děti především na základě dobrých referencí od kamarádů a známých. Občas to posílíme nějakým tím letákem u školy, ale to jsou výjimečné, nárazové akce.

Chystáme otevřít třetí projekt ve stejném duchu na Jižním Městě

Co bude s hráči z Proseku, až vyrostou například do dorosteneckých let? Je reálný jejich přesun do Hostivaře, nebo se Krtci budou rozšiřovat o další věkové kategorie?

Nyní finalizuji koncept rozvoje pro další dva roky fungování, které budou zásadní co do struktury žákovských a přípravkových týmů. Aktuálně máme tým mladších žáků, tým přípravky a startujeme činnost úplně nejmenších v minipřípravce. V tomto složení celků bude Prosek v dalších dvou letech fungovat. Co bude potom, o tom rozhodne samotný vývoj. Jak bylo ale výše zmíněno, Prosek s Hostivaří bude určitě hodně provázán, což se už nyní projevuje i na hostováních některých dětí, aby byly herně vytížené. Není ani tajemstvím, že až bude Prosek zajetou a stabilní hokejbalovou komunitou o určitém počtu dětí a trenérů, chystáme otevřít třetí projekt ve stejném duchu, a to na Jižním Městě. Není ale důvod něco uspěchávat, to bude ještě pár let určitě trvat. Nyní jsou před námi jiné výzvy.

V mnoha dokonce i extraligových klubech se těžko hledá identita. Týmy nedisponují jednotným oblečením, ale Prosek Moles, respektive jeho talentovaní hokejbalisté mají jednotný oděv na hřišti i mimo něj. Platí si to sami, nebo je klub tak štědrý?

Nic proti hokejbalu, dělám ho od svých jedenácti let a člověk musí být fakt pacient, aby u něho vydržel, každopádně zatím je hokejbal pralesem ve všech úrovních, a to ať už jde o Extraligu nebo Pražskou soutěž. Vyjma sportovní výkonnosti hráčů je to totiž prašť jako uhoď. Toliko k první větě (úsměv). Jak bylo zmíněno v úvodní odpovědi, Prosek byl podporován především v začátku projektu a první Krtci tak měli na poměry hokejbalu dobrý materiální servis. Nyní už ale nejsme jen jeden malý tým o deseti dětech, organizace poroste a musíme být ekonomicky soběstační, takže samozřejmostí už jsou členské příspěvky i to, že si členové mohou dle svého zájmu zakoupit z nabídky, cokoliv uznají za vhodné.