Charitativní akce

Naše úsilí má smysl a skutečně pomáhá měnit životy k lepšímu, těší Martina Motyčku

Na konci června se v Letohradě uskutečnil desátý ročník Veterán Cupu, charitativního hokejbalového turnaj, jehož cílem je vybrat peníze pro nemocné děti. Letos se podařilo dosáhnout rekordní částky, která přesáhla půl milionu korun. O celé akci se více rozpovídal hlavní organizátor Martin Motyčka.

Je dojemné vidět, jak daleko jsme se od těch začátků dostali

Pane Motyčko, letos se v Letohradě uskutečnil už desátý ročník Veterán Cupu. Jak vzpomínáte na začátky tohoto charitativního hokejbalového turnaje?

Když jsme 22.6.2013 začínali s Veterán Cupem v Letohradě, chtěli jsme se hlavně setkávat společně s mými bývalými svěřenci z hokejbalu. Naším hlavním cílem bylo tedy zorganizovat pravidelnou hokejbalovou akci, kde by se mohli sejít dlouholetí úspěšní sportovci. Za ta léta se turnaj rozrostl nad naše očekávání a od pátého ročníku jsme začali s podporou nejdříve Základní školy speciální Neratov a posléze jsme přibrali Vašíka z Letohradu a malou Janu „Kanadu“. Je dojemné vidět, jak daleko jsme se od těch začátků dostali. Chtěl bych také vyzdvihnout Michala Krčmáře, s kterým jsme dávali dohromady první zápas osobností a od té doby spolu spolupracujeme a již tři roky je tváří zápasů osobností, za což mu nesmírně děkuji.

Na turnaji nehrají jen veteráni, ale do Letohradu míří také sportovní osobnosti jako hokejisté z NHL, olympijští biatlonisté a další hvězdy. Co všechno obnáší organizace takového turnaje?

Organizace takového turnaje je velmi náročná a zahrnuje mnoho aspektů. Začínáme s přípravami už v září, kdy oznámíme termín turnaje. Následně pracujeme na propagaci na sociálních sítích a webu, kde mi nesmírně pomáhají Filip Červinka a Ondra Krejčí. Bez jejich práce by o nás vědělo mnohem méně lidí. Dále nám mnoho lidí, jako je například Michal Břetenář, pomáhá s oslovováním sportovních osobností nejen pro účast na turnaji. V rámci celé akce také organizujeme aukce sportovních předmětů a spolupracujeme s celou řadou dobrovolníků, kteří nám pomáhají s organizací celého dne. Všem jim za to děkuji, pomáhají mi ve svém volném čase a bez jakékoliv finanční odměny. Je vidět, že turnaj má smysl a těší mě jejich elán a neskutečná pomoc!

Cílem je vybrat peníze pro nemocné děti. Minulý rok se podařilo získat přes 391 000 Kč, letos částka přesáhla půl milionu korun. Co pro Vás znamená taková hodnota, která jde na pomoc těm, kteří to potřebují?

Každý rok je pro nás velkou radostí vidět, jak se vybraná částka zvyšuje. Letos jsme překonali hranici půl milionu korun, což je neuvěřitelné. Tyto peníze jdou na pomoc dětem, které to opravdu potřebují, a pro nás to znamená obrovskou motivaci pokračovat v naší práci. Je to potvrzení toho, že naše úsilí má smysl a skutečně pomáhá měnit životy k lepšímu.

Hlavním organizátorem úspěšného turnaje je Martin Motyčka, který se svými pomocníky už nyní plánuje další ročník. Autor fotky: Jiří Mikyska.

Vidět radost v očích dětí a jejich rodin bylo pro nás největší odměnou

Vybrané peníze podporují Základní školu speciální Neratov, Vašíka se vzácnou a nevyléčitelnou nemocí motýlích křídel a Janičku, které byl ve třech letech diagnostikován autismus a těžká mentální retardace. Jakou Vám udělalo radost, že všichni na tuto akci přijeli?

Bylo to pro nás obrovské potěšení a čest, že jsme mohli na turnaji přivítat zástupce Základní školy speciální Neratov, Vašíka, Janičku a samozřejmě i rodiče dětí. Jejich přítomnost dodala celé akci osobní rozměr a ukázala všem zúčastněným, pro koho tyto peníze vybíráme. Vidět radost v očích těchto dětí a jejich rodin bylo pro nás největší odměnou.

Přispět na pomoc nemocným je možné nejen v den turnaje, ale probíhají také aukce se sportovními předměty nebo lze přispět libovolnou částkou. Jak konkrétně takové možnosti probíhají a kdy se zase pro zájemce otevřou příležitosti k poskytnutí příspěvku?

Příspěvky na pomoc nemocným dětem mohou lidé posílat kdykoli během roku. Další veřejná sbírka bude otevřena od září 2024. Během roku před startem samotného turnaje a charitativní akce také pořádáme aukce sportovních předmětů, které nám věnují slavní sportovci. Tyto aukce probíhají online a informace o nich sdílíme na našich sociálních sítích a webových stránkách. Pro zájemce, kteří chtějí přispět mimo turnaj, máme zřízený účet u Komerční banky, na který mohou posílat libovolné částky. O termínech aukcí a dalších akcích pravidelně informujeme prostřednictvím našich komunikačních kanálů, jako je Facebook, Instagram a web.

Po konci letošního ročníku jste zmínil, že doufáte, že se s účastněními sejdete zase příští rok. Můžete už nyní prozradit, jak na něj budou probíhat přípravy? A stanovuje každý rok nějaké cíle, kam tento turnaj posouvat?

Přípravy na příští ročník začnou naplno opět na podzim. Již nyní se ale s mými pomocníky pravidelně scházím a plánujeme první kroky pro přípravu 11. ročníku. Plánujeme pokračovat v osvědčených aktivitách a zároveň přidávat nové prvky, které turnaj posunou zase o kousek dál. Každý rok si stanovujeme cíle, jak turnaj vylepšit a jak získat více prostředků na podporu dětí. Věříme, že s pomocí našich dobrovolníků, sponzorů a všech zúčastněných se nám to opět podaří. Chceme, aby Veterán Cup i nadále pomáhal dětem, které to potřebují a to nám v první řadě přinese tu největší radost.

Ani na letošním ročníku Veterán Cupu nechyběli známí sportovci, kteří si zahráli hokejbal v rámci utkání osobností. Autor fotky: Jiří Mikyska.