Reprezentace

Nabral jsem spoustu zkušeností, prozrazuje nejproduktivnější hráč Bílé šestnáctky Matěj Havlík

Česko poslalo na MS juniorů do Žiliny hned dva týmy U16. Mezi lídry toho mladšího bílého týmu patřil hostivařský odchovanec Matěj Havlík. Ten nám prozradil, co si odnesl z turnaje v Žilině nebo jaké jsou jeho další cíle.

S hráči jsme si herně i lidsky velmi sedli

Matěji, přestože jste se nedostal do „prvního“ týmu Česko Red, vybojoval jste si nominaci v „druhém“ týmu Česko White. Jaké byly Vaše pocity, poté co jste se dozvěděl Vaši nominaci?

Nominace mě velmi potěšila. Vzhledem k velké konkurenci dobrých hráčů a také k tomu, že jsem byl na MS jedním z nejmladších hráčů, jsem neřešil, zda hraji v červeném nebo bílém týmu.

Jak moc složité bylo si zvyknout na rychle a nově utvořený realizační tým i na nové spoluhráče?

Ještě před posledním přípravným kempem v Pardubicích jsem trošku obavy měl, ale hned po prvním tréninku ze mě spadly. Trenéři se nám velmi věnovali, probírali s námi vše, co se hry týká a chtěli znát i náš názor. Myslím, že odvedli výbornou práci. S hráči jsme si herně i lidsky velmi sedli. Líbilo se mi, že jsme byli na turnaji jeden tým a ne jako jednotlivci.

Na turnaji jste se prezentovali dobrými výkony proti zkušenějším týmům, přesto Vás systém turnaje poslal do boje o 5. příčku. Jaký jste měl pocit z turnaje a předvedených výkonů Vašeho týmu?

S našimi výkony jsem byl spokojený. I přesto, že jsme skončili pátí, do hry jsme dali vždy všechno. Bohužel to na lepší umístění nestačilo. Na turnaji se mi nejvíce líbil zápas proti USA. V tomto zápase se ukázalo, čeho je schopná týmovost. Když jsme tento zápas až ve třetí třetině srovnali a po nájezdech i vyhráli, cítil jsem se, jako kdybychom vyhráli celé MS.

Hostivařský Matěj Havlík patřil na juniorském mistrovství světa v Žilině k nejproduktivnějším hráčům bílého týmu reprezentace U16. Autor fotky: HBC Hostivař.

V nadcházející sezóně mám cíle dva

Vy jste byl nejproduktivnějším hráčem Vašeho týmu na turnaj. Dali Vám před šampionátem tuto roli trenéři nebo to vykrystalizovalo během něho?

V týmu jsem byl na stejné pozici jako všichni ostatní. Myslím, že moje jediná role byla chodit na důležitá vhazování. Tuto roli jsem, podle mě, splnil. Těší mě být nejproduktivnějším hráčem týmu, ale je to zásluha i všech ostatních spoluhráčů. Velmi jsme se podporovali a hodně velkou roli v mé lajně hrála domluva.

Tento turnaje sloužil hlavně jako místo pro nabrání zkušeností pro Váš tým. Splnil podle Vás tento účel?

Určitě splnil. Sám osobně jsem nabral spoustu nových zkušeností hlavně v zápasech se zámořskými týmy.

Příští rok se koná MS do šestnácti let v Hradci Králové. Vy se můžete tohoto šampionátu opět zúčastnit. Je to Váš cíl pro nadcházející sezónu?

V nadcházející sezóně mám cíle dva. Prvním je vyhrát MČR s mým ligovým týmem HBC Hostivař a druhým je být nominován na MS juniorů v HK a bojovat o medaile.