Mládež

Svitavy se těší z hokejbalové haly! Zastřešením se otevírají nové možnosti

Před začátkem všech soutěží jsme vás na sociálních sítích redakce hokejbal.cz informovali o tom, že se Svitavy těší z výstavby nové hokejbalové haly. Zastřešený svatostánek bude oficiálně otevřen v říjnu. První hala pro hokejbal na východě Čech bude jednoznačně hojně využívána.

Hřiště je primárně pro hokejbal, jelikož nedisponuje technologií na přípravu ledu

Od října se ve Svitavách otevře nová hokejbalová hala! Bude se v ní ale hrát i lední hokej, jaké tedy bude mít hřiště rozměry?

Rozměr hřiště zůstal stejný jako před rekonstrukcí, z důvodu chlazení 28 m x 58 m. Povrch bude nový Stilmat. Původní SportCurt je ponechán na „záložním“ hřišti v Lačnově.

Jak se vlastně zrodila výstavba nové kryté haly, kde se primárně bude hrát hokejbal?

O zastřešení zimního stadionu se diskutovalo už v minulém století (úsměv). Výstavba haly je jedna věc a financování druhá. Tady musím velice poděkovat našemu zastupitelstvu, které dělalo maximum pro získání dotací na zastřešení, s naší spoluprací minimálně v posledních pěti letech. Ve Svitavách je to za poslední dva roky druhá hala obdobné konstrukce. První byla centrální tělocvična „ŠAPITÓ“ v roce 2017 primárně pro atletický oddíl. S vedením města spolupracujeme v maximální míře. Hlavní sportoviště Svitav jsou v majetku města a tady je vidět, jaké je město správce, odměnou bylo ocenění Evropské město sportu. Hřiště je primárně pro hokejbal, jelikož nedisponuje technologií na přípravu ledu v aktuálních měsících (srpen, září).

Dojde k nějakém slavnostnímu otevření a jakým programem bude open ceremoniál disponovat?

Slavnostní zahájení bude v říjnu a nebude to jednorázová akce, akce budou probíhat celý týden. Detaily zatím ponecháme v tajnosti.

Budou v kryté hale hrát oba svitavské týmy TJ Sršni Svitavy a 1. HBC Svitavy?

Ano, v hale bude prostor pro oba oddíly.

Co zázemí? Poskytne pro všechny hokejbalové týmy ten nejlepší komfort a chystáte třeba i nějaký velký turnaj, který by pomohl propagaci haly, ale celkově i hokejbalu? Takový svatostánek by Vám mohla závidět většina extraligových klubů!

Zastřešením se otevírají nové možnosti pro pořádání akcí i v horších klimatických podmínkách. Již nyní je velký zájem reprezentací o campy a turnaje. Je to dáno i přijatelnou dojezdovou vzdáleností z Čech i Moravy.

Můžete pro zajímavost prozradit, kolik celá hala stála? Dle fotek se jedná o jednoduchou konstrukci, kterou by v budoucnu mohly využít i další kluby.

Cena haly je v desítkách miliónů, zhruba 50% procent je hrazeno z dotací. Je pravdou, že konstrukce působí vzdušně, a to byl i záměr. Do ceny se promítla některá konstrukční řešení a použité materiály, např, hliníkové nosníky, dvojité opláštění s možností demontáže, vyhřívání střechy pro odtávání sněhu apod.