Mládež

Další ročník Hokejbalu proti drogám dozná několika novinek

Během dubna a května letošního roku se opět uskuteční tradiční školní hokejbalové turnaje zahrnující kategorie od prvních tříd základních škol až po dospělosti se natahující středoškoláky. Opět se začne okresními koly, následovat budou ty regionální a celorepublikové finálové boje. Letošní ročník navíc přinese dvě výrazné změny. „Do nejmenší kategorie se budou moci přihlásit samostatné týmy děvčat,“ prozrazuje jednu z nich garant řídícího týmu HPD Jan Fedák.

Kdy přesně vypuknou školní boje v rámci Hokejbalu proti drogám a jak přesně bude vypadat formát této „soutěže“?
Uzávěrka přihlášek do okresního kola je stanovena termínem 26.2.2016. Jednotliví pověření organizátoři si ale mohou uzávěrku mírně posunout podle svých potřeb a vzhledem k domluvám se školami. Formát soutěže se nijak výrazně nemění, letošní HPD se bude konat za obdobných podmínek jako v jeho posledním pořádaném ročníku.
 
Bude se opět postupovat na finálová kola? A máte už jasno, kde by měla proběhnout?
Z okresních kol se bude nejdříve postupovat do kol regionálních. Jejich vítězové se pak potkají na republikovém finále. Místa konání finálových kol zatím stanovena nejsou. Musíme vyčkat na možnosti, které se postupně nabídnou. Každopádně se budeme snažit finálové boje opět směřovat do hal. Světlá nad Sázavou a Kladno se nám velmi osvědčily. Určitě to budou místa, o kterých budeme prvně přemýšlet. Chrudim nabídla také dobré zázemí, ale bohužel se neosvědčila dostupnost pro vzdálenější účastníky. Chtěli bychom ale najít i jiná „nová“ místa, aby případně stejní postupující zažili finálovou atmosféru v jiném prostředí.

Co je přesně smyslem Hokejbalu proti drogám? 
Dobrá propagace je jedna z našich priorit. U menších kategorií věříme i v náborový efekt.

Jak vůbec oslovujete školy, aby se do tohoto projektu zapojily, nebo to je vysloveně na jejich iniciativě?
Rozhodně to nenecháváme jenom na iniciativě škol. Využíváme dobrých kontaktů na školy, zapojujeme regionální a klubové činovníky. Jednotliví organizátoři pak využívají propagaci formou plakátu a v neposlední řadě pro šíření informací ohledně pořádání zapojují takřka všechny své hráče. Takřka o HPD dáváme vědět všude, kde se dá. Pořádání není nijak odlišné od jiných akcí. Příprava propozic, šíření informací, listina přihlášených, uspořádání všech kol, hodnocení projektu. Samozřejmě nechybí příprava a dodání pohárů, popř. na finále i medaile.

V minulosti byl Hokejbal proti drogám velmi populární, pak jakoby zájem o tuto akci poklesl, ale nyní se o něm zase hodně mluví. Čím si to vysvětlujete?
Tuto houpačku jsme také zaregistrovali. Pokles si myslím, že vznikl hlavně díky slabé propagaci. HPD byl brán stejně jako pořádání klasického turnaje. Kdo zjistí, že je a přihlásí se, ten si ho zahraje. Po zvolení nového předsedy komise mládeže se však bouchlo do stolu a projekt dostává zpátky svou tvář. Pomohl i svaz, který na projekt vydává obrovskou finanční podporu na větší propagaci a také hlavně na uspořádání všech kol.

Dříve tomuto projektu propůjčovaly tváře známé hokejové osobnosti, jako například Richard Král, Dominik Hašek apod. Co letos?
I letos budeme vybírat a oslovovat tvář, kterou HPD 2016 propůjčíme. Posledně jsme se rozhodli změnit hokejovou ikonu na tu naší - hokejbalovou. V loni na finálové kolo osobně dorazil Honza Pospíšil (reprezentační obránce z Rakovníku/Kladna pozn. aut.).   

Chystáte nějaké výrazné novinky?
Jedna novinka skutečně přibude. Do nejmenší kategorie se budou moci přihlásit samostatné týmy děvčat. Nepředpokládáme velké davy, ale do budoucna bychom i kvůli celkového hokejbalovému rozvoji chtěli počty dívek navyšovat. Nezbývá jen věřit, že je to dobrý krok, který se v konečném bilancování vyplatí.

Díky formátu 3+0 bude možné získat pro turnaje více škol, věří Martin Komárek

Na závěr dodal pár slov předseda komise mládeže:
Jsem velmi rád, že v kategorii 1. - 3. třída měníme formát na 3+0, myslím, že se tímto otevře cesta, jak snížit náročnost účasti jednotlivých škol na turnajích HPD o hledání, shánění brankařské výstroje. Věřím, že díky formátu 3+0 bude možné získat pro turnaje více škol, případně uskutečnit turnaje přímo na jejich hřištích.