Reprezentace

Silný ročník, ze kterého má šanci každý, upozorňuje kouč dvacítky Donauschachtl

Český reprezentační výběr do dvaceti let míří ke konci letní přípravy na kvalitně obsazený turnaj Páňa Cup 2019, který se tradičně odehraje na Kladně.

Někteří hráči v červnu mile překvapili

Po téměř čtvrt roce se dvacítka schází na další přípravný kemp před nadcházejícím švýcarským šampionátem. Na rozvržení přípravy v tomto období mezi sezónami si tak určitě stěžovat nemůžete a předpokládám, že v tom je záměr, že?

Je to zaběhlý letní systém, jeden kemp v červnu a jeden v srpnu, ideálně oba herní. I když jsme přípravu v červnu zkrátili jen na jeden den, bylo to vydařené a utkání s A týmem reprezentace splnilo účel. Za záměr bychom mohli považovat to, že v červnu na konci sezóny jsou všichni rozehraní a naopak v srpnu jsou v plné přípravě, nerozehraní, čili během dvou měsíců máme možnost vidět hráče v úplně jiné herní pohodě.

Průběžná nominace zase doznala nějakých změn, podle čeho jste se tentokrát rozhodovali?

Na kempu v Pardubicích jsme neměli k dispozici některé hráče, protože si ještě plnili klubové povinnosti a ty jsme logicky pozvali teď do Kladna. Na druhou stranu jsme měli možnost vidět i jiné hráče, na které by se možná v té konkurenci nedostalo a někteří příjemně překvapili.

V momentální nominaci se jedná o jména hráčů, kteří začínají mít už reálnější šanci na finální kádr? Nebo počítáte třeba i s tím, že se může objevit i více hráčů, kteří třeba teď nefigurují ani v náhradnících?

Šanci na finální výběr má každý, kdo nás za rok a půl přípravy přesvědčí, že bude pro tým přínosem. Širší kádr má stále přes 40 jmen a to, že na turnaj do Kladna bereme jen 25 hráčů neznamená, že ostatní mají smůlu, naopak, měli by mít motivaci nám zamotat v sezóně hlavu a svými výkony si říct o místo na dalším kempu. Máme z čeho vybírat, tento ročník je velmi silný, což ostatně dokázal už v „osmnáctkách“ v Kanadě.

Proces vybírání se točí stále dokola

Na kladenském kempu bude prostor také na taktickou a individuální přípravu, nebo pouze na herní praxi?

Sejdeme se už v pátek, budeme mít jednu tréninkovou jednotku, kde se zaměříme na některé herní situace a o víkendu pak odehrajeme čtyři utkání s velmi silnými extraligovými soupeři. Na taktickou přípravu směrem k mistrovství je čas, nyní hrajeme turnaj venku na klasických hokejbalových rozměrech, kdežto mistrovství je na zimáku, a to je trochu jiný sport, na který se připravíme v červnu příštího roku.

A co byste chtěli ze zápasů na Páňa Cupu, které nabídnou zcela jistě perfektní konfrontaci, vypozorovat?

Jsme ve fázi přípravy, kdy je třeba, přesně jak říkáte, hlavně pozorovat. My jsme si vybrali určité typy hráčů, protože mají herní kvalitu a chceme, aby ji předvedli v přípravě. Ale to není vše, je třeba pozorovat i jiné věci, jak se kdo chová mimo hřiště, v kabině, na střídačce, na ploše, kdo by mohl být lídr, vůdčí osobnost, sledujeme týmovost, bojovnost nebo fyzičku. Dáváme dohromady dvojice, trojice a sledujeme, jestli jim to spolu ladí nebo ne a pak to všechno hodiny a hodiny v rámci realizačního týmu diskutujeme a z toho vyplynou změny a tak pořád dokola. Až z toho vznikne finální výběr.