Reprezentace

My věříme, že kluci budou chtít své působení u mládeže zakončit důstojně, podotkl Jaroslav Pavlík

Reprezentace U20 se opět vrací na scénu. Hlavním trenérem pro další dvouletý cyklus, který by se měl zakončit na světovém šampionátu U20 v Popradu 2025, byl jmenován Jaroslav Pavlík. Ten s touto kategorií má nemalé zkušenosti, když ji v roce 2016 dovedl k zisku bronzových medailí v Sheffieldu.

Spolupráce v Plzni fungovala

Pane trenére, vy se vracíte k této reprezentaci po dlouhých osmi letech. Jak se těšíte na staronovou misi?

Těším se na novou výzvu, na spolupráci s realizačním týmem a na hráče, pro které bude MSJ pro U20 dalším z vrcholů v jejich kariéře.

Zatím reprezentace absolvovala pouze jeden kemp na začátku roku v Plzni. Jak ho s velkým odstupem času hodnotíte?

Měli jsme k dispozici pouze ročník 2005, ale turnaj v Plzni nám hráče tohoto ročníku celkem dobře vyselektoval. Po MS v Žilině, které jsem absolvoval celé, jsem si udělal i dobrý obrázek o ročnících 2006 a 2007. S kolegy jsme analyzovali situaci a obě akce nám nastínily kostru budoucího výběru U20.

Jako asistenty jste si vybral Miroslava Růžičku a Petra Kopečného. Ještě před kempem jste je popisoval jako mladé, ale zkušené trenéry. Obstáli v první zatěžkávací zkoušce v Plzni?

Nerad se na to dívám z tohoto pohledu. Až samotný šampionát napoví, jestli jsme tu zkoušku zvládli všichni tři. Mohu říct, že spolupráce v Plzni fungovala a Petr s Mírou mě přesvědčili o mé dobré volbě. Jsem za oba rád a věřím, že si máme vzájemně co předat.

Vrchol vašeho cyklu v Popradu 2025 u reprezentace je pořád velmi daleko, ale můžete nám nastínit, jak bude vypadat příprava v průběhu sezóny?

V srpnu nás čeká kemp na Kladně zakončený účastí na Páňa Cupu. Na prosinec se snažíme vyřídit konfrontaci s výběrem U20 na Slovensku. V příštím roce bychom se rádi účastnili vždy kvalitně organizovaného turnaje v Plzni. Před samotným MS pak počítáme se zhruba třemi víkendovými kempy, ale to ukáže ještě průběh soutěží a termín šampionátu.

Dovede ústecký lodivod Jaroslav Pavlík naše hokejbalisty do 20 let k další medaili? Autor fotky: Tomáš Laibl.

Můžeme většinu hráčů pozorovat v Extralize

Co práce reprezentačního a klubového trenéra? Jak se dají tyto pozice skloubit?

Pro mě to není nová situace. Čtvrtá účast na MS v roli trenéra a vždy jsem působil na obou pozicích. Můžeme většinu hráčů pozorovat v Extralize a v tom vidím já i kolegové výhodu.

Pod letošní kategorii U20 spadají ročníky, které zažily úspěchy s osmnáctkou, jak vítězné MS v Liberci, tak nedávný bronz v Žilině. Co očekáváte od spolupráce s těmito ročníky?

U20 byla vždy vstupenkou do velkého seniorského hokejbalu. Kluci mají za sebou dva úspěšné šampionáty a my věříme, že budou chtít své působení u mládeže zakončit důstojně. Realizační tým je připraven předat co nejvíce zkušeností a připravit ty kluky na přechod k mužům, aby jich v budoucnosti co nejvíce obléklo dres A týmu ČR, kde budou svoji vítěznou mentalitu potřebovat.

Jaké máte cíle na šampionátu?

Jaké cíle může mít naše reprezentace (smích)? Jen ty nejvyšší. Bude třeba nyní tvrdě pracovat, udělat maximum v přípravě, vytvořit partu, tým, který pro úspěch obětuje všechno. Postupně plnit vytyčené cíle. Jen tak máme šanci uspět.