Krajánci

Fraňo rozšířil českou kolonii ve Švýcarsku! Plánuji tu zůstat dlouhodobě, přiznává

Již tuto sobotu 21.9. se ještě nedávno sudoměřický útočník Matěj Fraňo a juniorský mistr světa z roku 2018, představí v prvním utkání třetí nejvyšší švýcarské soutěže v dresu Phoenix Hägendorf!

Do týmu jsem zapadl špičkově

Již tuto sobotu vstoupíte do premiérového zápasu švýcarské třetí nejvyšší soutěže v dresu SHC Phoenix Hägendorf proti Aegerten-Brüg. Co od tohoto duelu očekáváte a jak se těšíte na první utkání?

Na první zápas se neskutečně těším, od tohoto duelu očekávám běhavý a důrazný hokejbal, hra bude mít své tempo, Švýcaři na tohle hodně dbají. Už jsem absolvoval s týmem tréninky, a spoluhráči mě vzali hned mezi sebe. Zapadl jsem špičkově do týmu, za což jsem velmi rád.

Jak se vlastně zrodil Váš přestup ze Sudoměřic do švýcarského hokejbalového klubu Hägendorf? Proč zrovna tento tým, když navíc hraje 1. Ligu, ve Švýcarsku tedy až třetí nejvyšší soutěž?

Bylo to tak, že už jsem dříve přemýšlel, že bych chtěl zkusit něco nového. Vždycky mě lákalo si zkusit švýcarský hokejbal. Jednoho dne mi zavolal trenér kyjovských mužů Miloš Petráš, zda bych nechtěl hrát právě ve zmiňovaném Švýcarsku. Objevila se tato první možnost a já o ní začal přemýšlet. Řekl mně, že tam má známého, co tam hraje. Dostal jsem kontakt na Michala Petrjanoše, který mi poskytl více informací a začali jsem spolu jednat.

Absolvuji jednoměsíční kurz němčiny, práci mám v mém oboru

Co přesně budete ve Švýcarsku dělat za práci a jak je náročné zvykat si na cizí jazyk? Musíte se značně doučovat, abyste všem spoluhráčům a lidem v práci rozuměl?

Momentálně absolvuji jednoměsíční kurz němčiny, který mi klub zaplatil, protože ve škole jsem měl jenom angličtinu, a prioritou tu je němčina, jak dokončím kurz, tak klub má pro mě už práci v mém oboru.

Pomáhají Vám spoluhráči ve všem, co potřebujete?

Spoluhráči mě vzali hnedka mezi sebe, a zapadl jsem do party rychle a jak už jsem říkal, jsem za to opravdu moc rád. Spoluhráči mi pomáhají ve všem, co potřebuji vědět.

V našem týmu vidím velký potenciál a chuť se vrátit nahoru

Jakou úroveň má Váš nový tým? Dá se srovnat například s extraligovými Sudoměřicemi, nebo Vás čeká úplně jiný hokejbal?

S tímto týmem jsem dlouhodobě v kontaktu, a právě Michal mi říkal, co je na tom týmu potřeba změnit, a to je omladit tým a využít dravost. V tomto týmu vidím potenciál a chuť se vrátit do NLB (druhá nejvyšší soutěž ve Švýcarsku pozn. red.) a pracovat na tom, aby byl konkurenceschopný a vyrovnávající se s týmy právě v NLB, a postupně si zvyšovat cíle.

Jak dlouho plánujete být ve Švýcarsku? Je to vyloženě zkušenost na jednu sezónu, nebo byste si chtěl pobyt prodloužit?

Plánuji tady zůstat dlouhodobě, získávat nejen hokejbalové zkušenosti, ale i v osobním rozvoji z hlediska pracovní profese a vzdělání.