Krajánci

Jaroslav Pauer míří z Plzně za švýcarským dobrodružstvím! Byl to vždy můj sen, říká

S hokejbalisty, kteří „prchají“ z České republiky do Švýcarska, se v posledních letech roztrhl pytel. Dalším krajánkem, jenž bude působit v nejvyšší hokejbalové lize NLA v zemi helvétského kříže bude odchovanec plzeňských Mečounů Jaroslav Pauer.

Chodím čtyřikrát v týdnu na intenzivní kurz němčiny

Již tuto sobotu vstoupíte do premiérového zápasu švýcarské nejvyšší soutěže NLA v dresu SHC Grenchen-Limpachtal proti obhájci titulu z Oberwilu Rebells. Co od tohoto duelu očekáváte a jak se těšíte na první match? Už máte za sebou týmové tréninky?

Očekávám, že to bude hodně fyzicky náročný a těžký zápas, už jen kvůli tomu, že se zde hraje 3x20 minut. Navíc Oberwil je několikanásobný mistr ligy. Těším se strašně moc. Kondiční příprava již proběhla a teď se připravujeme na hřišti pod vedením Michala Slance (obránce Grenchenu a odchovanec Plzně pozn. red.).

Jak se vlastně zrodil Váš přestup z Plzně do švýcarského klubu z Grenchenu? Proč zrovna tento tým?

Tak v tomhle směru patří velké díky mému kamarádovi Michalovi Slancovi. Michal mi o prázdninách po turnaji Zdeňka Mužíka zavolal, jestli bych měl zájem jít hrát do Švýcarska právě za Grenchen, ve kterém sám tři roky působí. A já bez váhání řekl ano, jelikož hrát ve Švýcarsku byl vždycky můj sen.

Co přesně budete ve Švýcarsku dělat za práci a jak je náročné zvykat si na cizí jazyk? Musíte se značně doučovat, abyste všem spoluhráčům a lidem v práci rozuměl?

Práce je zatím v řešení. Momentálně chodím čtyřikrát v týdnu na intenzivní kurz němčiny, abych se dorozuměl, protože jsem německy neuměl skoro vůbec nic.

Můj nový tým má dobrou kvalitu, vše ale ukážou až zápasy

Jak Vás mezi sebe přijali spoluhráči? Pomáhají Vám ve všem, co potřebujete?

Spoluhráči jsou velmi kamarádští, ochotní a prostě skvělí, jsem tu jak Alenka v říši divů (smích) a celkově mi pomáhá celý klub SHC Grenchen-Limpachtal, za což jsem nesmírně rád.

Jakou úroveň má dle Vašeho názoru Váš nový tým? Dá se srovnat například s extraligovou Plzní, nebo Vás čeká úplně jiná úroveň hokejbalu?

Je velmi brzo na hodnocení, ale mohu říct, že nový tým má dobrou kvalitu a popravdě nevím, co mě zde ještě čeká. Uvidíme po pár zápasech.

Navíc budete hrát na asfaltových površích, které v České republice mizí jako na běžícím pásu a nahrazují je plasty…

Ano, asfalt je zde sice všude, ale není to nic, na co by se nedalo zvyknout.

Jak dlouhou plánujete být ve Švýcarsku? Je to vyloženě zkušenost na jednu sezónu, nebo byste si chtěl pobyt v jistě vyspělé zemi prodloužit?

Tohle téma bych asi zatím nechal ve hvězdách... Hostování mám zatím na rok, takže uvidíme po sezóně, jak se vše vyvine. Doufám, že si vše sedne a já budu moci prodloužit své působení v Grenchenu.