Krajánci

Nejlepší střelec švýcarské nejvyšší soutěže NLA? Český forvard Jakub Kolařík! Stále se chci zlepšovat, hlásí

Ve švýcarské nejvyšší soutěži NLA má Česká republika zastoupení hned v několika klubech. Jedním z nich je SHC Martigny, kde září plzeňský odchovanec Jakub Kolařík, který figuruje na 1. místě střeleckých statistik. Kolařík se v rozhovoru rozpovídal o mnoha zajímavostech a došlo i na národní tým.

Podstatnější jsou týmové cíle a výsledky

 

Ahoj Jakube, ve švýcarské soutěži disponujete nejvíce góly, když jste z pouhých 6 duelů nastřílel v nejvyšší lize NLA 15 gólů! Jaký máte recept na takovou efektivitu a jste se svými a týmovými výkony v probíhající sezóně spokojen?

Zdravím redakci a všechny příznivce hokejbalu! Recept je jednoduchý, hokejbal mě neskutečně baví, a to je můj recept. Po každém tréninku vystřílím nějaké ty míčky navíc a ke všemu mě trenér dal dohromady se dvěma spoluhráči, se kterými si ohromně rozumíme. S osobními výkony jsem prozatím spokojený, ale podstatnější jsou týmové cíle a výsledky, hraje nás 22 a ne jeden individualista, snažím se dělat pro klub maximum jak na hřišti, tak mimo něj, ale stále se chci zlepšovat a pracovat na sobě. Po odchodu slovenského kamaráda Lukáše Maděry jsem si myslel, že půjdeme výkonnostně dolů, a byť jsme momentálně na 3. místě, dle mého názoru nejsme tak silní jako v loňské sezóně právě s Lukášem, který odváděl neskutečné množství práce. Na druhou stranu mě těší, že se zvedla aktivita a účast hráčů na trénincích a zápasech, což je dobré znamení a díky tomu se výkony týmu ustálily.

K 15 gólům jste přidal 4 asistence a v kanadském bodování Vám patří 8. místo. Titul nejlepšího krajánka Vám tak nikdo alespoň prozatím neodpáře. S týmem se navíc nacházíte na 3. místě tabulky. Co říkáte na výsledky Vašeho celku? Dochází k určitému zlepšování?

Na začátku sezóny se tým potácel s větším počtem zraněných hráčů, a to bohužel včetně tahounů týmu. Proto rozjezd nebyl úplně optimální. Po návratu našich nejzkušenějších hráčů se začala hra zvedat a tým šel směrem nahoru. Teď, když jsme kompletní, tak se hra zlepšila o dost, nicméně jsme si vědomi, že máme neustále na čem makat, a to i proto, že nás čekají teď 3 velice náročné zápasy. Navíc bodový rozdíl v tabulce mezi třetím a sedmým týmem jsou pouhé 3 body, tudíž musíme udělat maximum pro to, abychom si zajistili play off, kam chceme jednoznačně postoupit.  


Ostatní hráči mají odehrané třeba o 4 zápasy více než Vy, čím to?
Zmeškal jsem prvních 5 zápasů sezóny z důvodu zranění zápěstí, které mě eliminovalo od veškeré hokejbalové aktivity.



 

Cíle? Dostat se do Final Four Švýcarského poháru a do finále NLA

 

Hraje se nejvyšší švýcarská soutěž už například od února, nebo je systém soutěže stejný? A jak to po základní části bude vypadat v play off? 

První zápasy po zimní pauze se uskutečnily již 19.1.2020 a pokračovaly následující víkend, tento brzký, i když bláznivý start po Novém roce má za následek Švýcarský pohár, který se hraje souběžně s NLA. Play off bude letos zcela jiné. Z důvodu sestupu jednoho z celků po skončení loňské sezóny nastavil svaz Švýcarské ligy odlišný systém. Celky, které se po skončení základní části umístí na prvních dvou místech postoupí rovnou do semifinále play off, tým na třetí pozici bude hrát proti šestému a čtvrtý proti pátému „mini play off“ o zbylá dvě místa v semifinále, toto mini play off se bude hrát na dva vítězné zápasy, stejně tak jako následné semifinále a finále.

 

Připomeňte čtenářům v České republice, jak jste s Martigny skončili minulou sezónu a co plány pro letošek? Oberwil Rebells opět dominuje, když v 11 zápasech nepoznal krutost porážky po základní hrací době. Čím to, že jsou Rebelové stále rok co rok tak odskočení?

Minulou sezónu jsme skončili v semifinále play off poměrem 0:2 na zápasy proti následným mistrům NLA z Oberwilu Rebells. Pro letošek jsou cíle jako každý rok ty nejvyšší, dostat se do Final Four Švýcarského poháru a do finále NLA. Jejich dominance je zde dlouholetá, mají vyspělý tým jak po technické, taktické, tak fyzické stránce s velice zkušenými a dlouholetými reprezentanty švýcarského národního týmu, v tom je dle mého názoru jejich největší síla. Další skvělá věc pro Oberwil je zázemí a podmínky, které tamější hráči mají k dispozici.

 

Jaká je úroveň Vašeho týmu? Byl by schopen například konkurovat týmům v české Extralize?

Myslím si, že v konkurenci českých extraligových týmů bychom se pohybovali kolem šestého až osmého místa, ale konkurovat TOP českým týmům by v našich silách asi upřímně nebylo, už jen z důvodu, že se hraje jiný styl doma v Čechách a zde ve Švýcarsku, navíc Martigny hraje styl pět proti pěti teprve třetím rokem. Možná se s tímto názorem mýlím, protože jsem neměl delší čas možnost vidět zápas české Extraligy na vlastní oči.



 

Chci reprezentovat národní tým České republiky!

 

Co Vaše životní situace ve Švýcarsku? Usadil jste se tam naplno a vrátil jste se do České republiky alespoň na svátky?

Po odjezdu Lukáše jsem zůstal v Martigny na ocet, proto bych chtěl touto cestou Lukymu poděkovat, že mě tu nechal samotného! (smích) Přestěhoval jsem se do nového bytu, kde žiji sám, protože druhý cizinec, co dorazil pro tuhle sezónu je francouzský hráč, který se přestěhoval i s rodinou. Otázka pevného usazení je těžká, líbí se mi tady, je zde krásný život, ale doma je doma! Samozřejmě jsem dorazil domů na vánoční svátky a vracel jsem se zpět až v lednu. Vánoce v rodinném kruhu bych si nenechal ujít! 

 

Nemrzelo Vás, že z kraje nového roku vyšla další nominace národního týmu pro nový cyklus a Vy v ní opět nedominujete? Před mistrovstvím světa v Košicích Vás oslovili Francouzi, ale ti nakonec na šampionátu nestartovali. Nemrzí Vás to a plánujete se například porvat jako třeba Robert Filipek o švýcarský národní dres?

Mrzelo, ale vím, že jsem začátek sezóny před tím, než vyšla nominace odehrál pouhé tři zápasy, navíc nejsem na očích, protože nehraji v české Extralize, tudíž chápu, že nominace nepřišla. Nic to ale pro mě nemění a ani nic nevzdávám, budu dál pokračovat v tvrdé práci. O probojování se do eventuální nominace švýcarského nároďáku je ještě brzo hovořit… Stále je přes rok času na to poprat se o nominaci do národního týmu ČR, a to je můj cíl, reprezentovat národní tým České republiky, kde jsem se narodil.