ČMSHb

Jak využívá hráčských zkušeností v kariéře rozhodčího Tomáš Zbořil? Být včas na správném místě, prozrazuje

Tomáš Zbořil je trochu výjimkou u hokejbalových rozhodčích, protože je to bývalý extraligový hráč Karviné, Opavy a pražského KOVA. Může se stát z drzého útočníka kvalitní rozhodčí? Jak se tento borec dokázal přeměnit z hráče na rozhodčího? A jak využívá své zkušenosti hráče ve prospěch sudího?

V Karviné jsem si zkusil první zápasy Extraligy

Tomáši, dříve jste hrával hokejbal za extraligovou Karvinou, poté za Opavu a Kovo Praha. Jak na Vaši hráčskou kariéru vzpomínáte?

Na svou hráčskou kariéru vzpomínám jen v dobrém, poznal jsem plno skvělých hráčů a kamarádů. Úplně první kontakt s hokejbalem, když nebudu počítat plácání kolem baráku, byl v dresu Karviné. Tehdy mi bylo sedmnáct let a k hokeji jsem si vybral právě hokejbal, který byl herně k hokeji neblíže. V Karviné jsem si taky zkusil první zápasy Extraligy. Kvůli práci jsem se stěhoval do hlavního města a domluvil si angažmá v týmu KOVO Praha. Celkem jsem zde strávil necelé tři roky, na které budu vždy vzpomínat jenom v dobrém. Pokaždé, když jedu pískat na Palmovku, tak se mi vybaví jenom hezké vzpomínky. V týmu už z těch kluků nehraje skoro nikdo, ale chodí se na zápasy dívat a pokaždé prohodíme pár slov.

Když jsem se vracel zpět na Moravu, tak Karviná tehdy hrála 1. Ligu. Můj nejlepší kamarád Martin Klepač zrovna v té době přestupoval z Karviné do Opavy, která postoupila do Extraligy. Přemlouval mě, ať jdu za ním a já souhlasil. S panem Christem mi to všechno domluvil a já se najednou ocitl v Opavě. Dodnes si vzpomínám, když mi „Klepi“ řekl před prvním tréninkem „nesmíš na sobě dát znát, že už nemůžeš". (smích) Už tehdy byla Opava hodně běhavým týmem.

Proč jste vůbec s hraním skončil? A jak vznikl Váš přerod v rozhodčího a co Vás na tom lákalo?

S hraním jsem skončil z důvodu vytížení v práci, také kvůli rodině a k tomu jsem začal studovat dálkově vysokou školu v Brně. Tehdy jsem nasedl do vlaku směr Ostrava a potkal jsem se tam s Jardou Pikulou (předseda komise rozhodčích ČMSHb pozn. red.). Jedna z prvních otázek, kterou jsem po pozdravu od něho obdržel, byla, jestli budu ještě hrát. Já vlastně neměl na vybranou. Když jsem totiž odpověděl, že už hrát nebudu, okamžitě mi odpověděl: „Super, budeš pískat.“ (smích) V ten moment jsem si uvědomil, že mi ten sport chybí a i když hrát nebudu, tak budu v tom prostředí, které mám rád.


Tomáš Zbořil (druhý zleva) se poprvé v Extralize objevil jako hráč v dresu Karviné. Zdroj fotky: sos-web.cz. 

V hlavě jsem si musel srovnat to, že už na hřišti nejsem jako hráč

Které hráčské zkušenosti nejvíce v roli rozhodčího využíváte? Myslíte si, že díky hráčské praxi máte větší cit pro hru?

Role rozhodčího je jiná než role hráče. Jediné, čeho využívám, je moje rychlost pohybu a být včas na správném místě. Od malička jsem hrál hokej a následně přešel na hokejbal. Vždycky jsem vyhledával souboje a kontakt s protihráčem, i když byl o hlavu větší a o několik kilo těžší. Tak se na to dívám i z pozice rozhodčího. Pokud je zápas ze strany hráčů tvrdší v soubojích, ale férový, tak mě ta hra více baví.

Co pro Vás bylo v rozhodcovských začátcích to nejtěžší? Co jste se musel postupem času jako rozhodčí naučit?

Začátky nejsou nikdy jednoduché. V hlavě jsem si musel srovnat to, že už na hřišti nejsem jako hráč, který chce dát gól, ale pohybuju se tam jako rozhodčí. Musel jsem si osvojit jiný pohyb i výběr místa, ať během hry nepřekážím hráčům a naučit se používat signalizaci.

Dokonce hokejbal řídí i Váš bratr, nechtěl byste si s ním někdy odpískat nějaký duel? Nebo se to již stalo?

Je to tak, bratra jsem tak trochu poslední dobou přemlouval, ať si to jde zkusit taky. Povedlo se mi to a za to jsem moc rád. Zatím se nám to nepovedlo si spolu odřídit nějaké utkání, ale věřím, že náš čas přijde. Bratr nemá ambice pískat Extraligu, tak nás spolu můžete někdy vidět jen v nižších soutěžích.


Mistrovství světa? Odměna za odváděnou práci v našich soutěžích

Máte nějaký zápas, který byl pro Vás jako rozhodčího výjimečný? Co Vám dala možnost pískat na mistrovství světa juniorů?

Výjimečný zápas, který mám v hlavě, byl úplně první v Extralize. Bylo to poslední kolo před jarní pauzou a zápas Třince s Kladnem. Celý týden jsem nad tím přemýšlel a byl nervózní. Pískat mistrovství světa bylo pro mě velkým zážitkem a celý turnaj jsem si užil s partou úžasných kolegů. Pro mě to byla odměna za odváděnou práci v našich soutěžích. Zároveň jsem si osvěžil angličtinu a mohl sledovat nebo pískat krásný hokejbal.

Co ve své kariéře ještě plánujete? Nechtěl byste se vrátit na hřiště jako hráč?

Já osobně neplánuji, uvidím, co bude a jak se bude má kariéra rozhodčího vyvíjet dál. Jdu po malých krůčcích víkend co víkend. Každý zápas chci odřídit možná co nejlépe. Jsou dny, kdy si řeknu, že bych měl ještě chuť si zahrát jako hráč, ale pak mě to přejde. Já už jsem si svoje odehrál a teď to nechám mladším.


Tomáš Zbořil (první zleva) odpískal domácí juniorský Světový pohár hráčů do 16 let v roce 2019 v České Třebové. Autor fotky: Jiří Zaňát.