ČMSHb

Bratr slavného hokejisty Vladislav Olesz šel jinou cestou, jak ho baví role rozhodčího?

Vladislav Olesz je zkušeným extraligovým rozhodčím, který se již několikrát dostal i na mezinárodní akce, kde řídil ty nejkvalitnější zápasy hokejbalu. Dříve Vladislav Olesz hrával hokejbal se svým bratrem Rostislavem za HBC Falcon Ostrava, jak na ta léta vzpomíná?

Nejtěžší jsou zápasy čtvrtfinále a baráže

Vladislave, jak Vás vůbec napadlo dělat hokejbalového rozhodčího? Váš bratr, Rostislav, je přeci jenom profesionální hokejista, nechtěl jste pískat alespoň lední hokej?

Začínal jsem jako hokejový rozhodčí, ale více jsem se bavil v hokejbale.

Patříte do rozhodcovské špičky v ČR. Pravidelně řídíte extraligová finále, v čem mají tyto zápasy kouzlo pro rozhodčího?

Děkuji, ale sám nikdo nikdy nepatří do špičky. Nejtěžší jsou zápasy čtvrtfinále a barážové zápasy, kde se rozhoduje o úspěchu v sezóně. Finálové zápasy si už všichni užívají.

Máte nějaký duel, který byste ve své kariéře vždy vypíchnul? Možná to bude ten nejtěžší, jenž jste odřídil...

Tyto zápasy mám spojené s Nitrou, ať již finále Světového poháru Kladno - Skalica nebo zápasy na Stümpel Cupu taktéž v Nitře, kde běhá 20 hráčů, co hráli NHL a já jsem spíš takový divák v první řadě.


Vladislav Olesz patří mezi nejzkušenější a nejrespektovanější rozhodčí v ČR. Autor fotky: Jana Nekolová (momentka z extraligového utkání mezi Autosklem a Hostivaří).

Turnaje s bratrem? Do budoucna už raději vynechám (smích)

Dříve jste nastupoval také jako hráč za HBC Falcon Ostrava, a to dokonce se svým bratrem, jak na ta léta vzpomínáte? Nechybí Vám to?

Tak bylo to v rámci dospívání a různorodých aktivit. Momentálně mi to nechybí, bavím se dokonale v amatérských hokejových soutěžích.

Nechtěl byste někdy řídit hokejbalový zápas, ve kterém by nastupoval Váš bratr?

Pár takových turnajových zápasů mám již za sebou, do budoucna už raději vynechám. (smích)


Základem každého rozhodčího musí být slušná a věcná komunikace

Která vlastnost je pro mladého rozhodčího ta nejdůležitější? Jak jste vůbec s pískáním hokejbalu začínal Vy? Čeho jste se nejvíce bál?

Důležité je mít cit a respekt ke hře. Začal jsem náhodou po odchodu z hokejového prostředí. Nejvíce jsem se bál, že nestihnu začátek mého prvního zápasu.

Zároveň jste členem komise rozhodčích na severní Moravě, kde pracujete s mladými sudími. Co se těmto mladíkům snažíte předávat?

Základem každého rozhodčího musí být slušná a věcná komunikace s hráči, trenéry. Začínající rozhodčí by se také měli postupně vzdělávat v pravidlech a pískat co nejvíce jakýchkoliv zápasů, aby nabrali potřebné zkušeností díky různým situacím, které musí na hřišti řešit.