Krajánci

Švýcarsko anulovalo sezonu! Letošní ročník? Jako na horské dráze, přiznává Kolařík z Martigny

Už i ve Švýcarsku se zastavilo veškeré sportovní dění, včetně zrušené sezony tamní hokejbalové federace. Jaké pocity má útočník Jakub Kolařík působící v SHC Martigny? „Komise nakonec došla k závěru definitivního uzavření všech soutěží, aby se nezvyšovalo riziko eventuální nákazy hráčů,“ prozrazuje.

Prioritní byla práce, přičemž jsem nechtěl skončit s hokejbalem

Jste jedním z málu Čechů, kteří hrají v zahraničí, konkrétně ve Švýcarsku. Než se vrhneme k hokejbalu, tak by nás zajímalo, jaký je vůbec život v Martigny? Je to rozdíl od České republiky?
Život v Martigny je od mého rodného města velice odlišný. Plzeň je velké město, oproti tomu Martigny je jako žít na moderním venkově. Je to malé město, kde se všude od centra dostanete do 15 minut pěšky, všude okolo kam se podíváte, tak jste obklopeni horami a krásnou přírodou. Ale i velká města, které jsem měl možnost navštívit jako např. Ženeva, Bern, Luzern, Zug, Basilej a další jsou dle mého názoru odlišná od života v České republice.


Jak jste se do tamních krajin vůbec dostal? Jel jste tam za prací nebo přímo za hokejbalem? A proč zrovna Martigny?
Chtěl jsem zkusit něco nového, to byl jeden z hlavních důvodů, proč jsem odcestoval do Švýcarska. Chtěl jsem za obojím, jak prací, tak i hokejbalem, ale prioritní byla práce, přičemž jsem nechtěl skončit s hokejbalem a v tomto případě, po diskuzích s Michalem Slancem, který působil toho času v Grenchenu a Adamem Roušalem, který působil v Oberwilu, bylo Švýcarsko jasná volba. Zjišťoval jsem si informace, jak to ve Švýcarsku chodí, kolik cizinců může být v klubu a Adam Roušal, který též působil v Martigny mi sdělil, že je tam skvělá parta lidí, proto jsem se dohodl právě s Martigny.



Letošní ročník byl pro nás jako na horské dráze

Kvůli aktuální situaci se zastavily všechny hokejbalové soutěže v České republice. Jak je tomu u Vás? 
Bohužel pro nás asociace Švýcarského hokejbalu rozhodla 17.3.2020 o definitivním přerušení všech lig a Švýcarského poháru. V pátek 13.3.2020 byl odložen poslední zápas základní části s tím, že komise zasedala v pondělí 16.3.2020, aby se rozhodla, co dál a jaká opatření a postupy v této situaci připadají v úvahu, nakonec došlo k definitivnímu uzavření všech soutěží, aby se nezvyšovalo riziko eventuální nákazy hráčů.


Se svým týmem jste okupovali 5. místo, ale tato pozice je velice nestálá, protože na čtvrtého jste ztráceli 2 body, a to samé se dělo za vámi, jak jste se pokoušeli z této šlamastiky ven?
Z této šlamastiky jsme se dostali díky poslední výhře na hřišti Grenchenu Limpachtal, poslední hrací víkend před přerušením soutěže a tím jsme si zajistili účast v play off. Bohužel už si ale play off v letošní sezoně nezahrajeme.


Myslíte si, že jste v průběhu sezony hráli dobře? 
Letošní ročník byl pro nás jako na horské dráze. Na začátku sezony bylo několik klíčových hráčů mimo hru, po jejich návratu se to zlepšilo, ale bohužel ne natolik, jak jsme doufali. Poté jsme se potáceli s problémy v kabině, kde nepanovala zrovna skvělá nálada. Pokud je prostor pro zlepšení, tak určitě v tom, abychom táhli všichni a pokaždé za jeden provaz, to nám v některých zápasech chybělo a soustředili se na náš výkon, a ne se nechat rozptylovat tím, jestli rozhodčí neodpískal faul či odpískal čistý zákrok, to byla jedna z dalších věcí, která nás táhla směrem dolů.



Extraliga má technicky vyšší úroveň než NLA, ale není tvrdší nebo rychlejší

Jste velkým tahounem SHC Martigny. Z osmi zápasů jste nasbíral neuvěřitelných 23 bodů, kde máte své limity? A jaké jsou Vaše hokejbalové cíle?
Podle mě žádný hráč nemá limity, jde hlavně o to, na kolik máte daný sport rádi a kolik jste ochotni obětovat plus samozřejmě i to, jak si sednete se spoluhráči. Já mám to štěstí, že v pětce hraju s kluky, se kterými si velice rozumíme jak na hřišti, tak i v osobním životě. Hokejbalové cíle jsou ty nejvyšší, chtěl bych jednoho dne získat další, tu nejcennější medaili z české Extraligy a samozřejmě asi jako každý hráč obléct dres národního týmu na mistrovství světa a pomoci k titulu mistrů světa.


Zajímá nás, jak moc velký je rozdíl mezi nejvyšší švýcarskou ligou NLA a českou Extraligou?
Je těžké tyto dvě ligy srovnávat. Zatímco Extraliga přináší hlavně technický hokejbal s méně kontakty, NLA přináší více fyzický hokejbal, kde se hraje hlavně do těla. Obě tyto soutěže zdobí rychlost a atletický styl hry, ale vím, že Extraliga hraná na plastu je kvalitnější, na druhou stranu ve Švýcarsku jsou hřiště o něco menší, takže je to těžké srovnávat, nicméně, za mě, má Extraliga technicky vyšší úroveň než NLA, ale není tvrdší nebo rychlejší.