Dobrovolníci ČMSHb

Děkujeme dobrovolníkům! Zdeněk Zelenka se sám přihlásil a pomáhá z domu, je toho skutečně hodně, přiznává

Nejen hokejbalové prostředí zasáhla „doba temna“, v níž ale rozhodně nemůže společnost a Českomoravský svaz hokejbalu stagnovat! Že hokejbal spojuje? Tak toto tvrzení platí dvojnásob, když se zástupcům ČMSHb ozval trenér mládeže z Třemošné a hráč Dobřan Zdeněk Zelenka k dobrovolnické činnosti.

Českomoravský svaz hokejbalu oslavil 18. ledna v Paspově Sále v Praze 30. výročí od svého založení. Když už se naplno rozjížděla jarní část sezóny ve všech soutěžích, zasáhla svět bezlítostná pandemie, a tak se všechny soutěže pozastavily. Zavřely se obchody, školy, ale práce je v hokejbale stále dost, například s přechodem na nový web a s ním související zpracovávání statistik apod. Zástupcům ČMSHb se sám od sebe přihlásil k dobrovolnické činnosti Zdeněk Zelenka, současný trenér mládeže v Třemošné a hráč Dobřan, jenž nezištně pomáhá s různorodými činnostmi, jako jsou například již zmiňované práce na webech a statistikách. 

Lidé s dobrým srdcem, které hokejbal spojuje, stále existují. Přečtěte si zajímavý rozhovor se Zdeňkem a pokud byste chtěli Českomoravskému svazu hokejbalu s čímkoliv pomoci, neváhejte kontaktovat předsedu technické komise Jaroslava Pikulu na e-mailu: pikula@hokejbal.cz. Děkujeme všem dobrovolníkům! Bez Vás by to nešlo. 

Já měl čas a chuť pomoci, tak nebylo co řešit

Dostala se k nám informace, že jste se sám přihlásil Českomoravskému svazu hokejbalu s možnou dobrovolnickou činností ve prospěch hokejbalového prostředí. Proč jste tak učinil, co Vás k tomu vedlo a koho jste přímo oslovil?
Vše začalo, když jsem s předsedou svazu panem Komárkem (předseda ČMSHb pozn. red.) řešil přes e-mail hokejbalový kroužek, který vedu v mateřské škole u nás v Třemošné. Po několika vyměněných zprávách jsem se nabídl, že kdyby bylo třeba, rád s něčím pomůžu, alespoň na dálku, neboť zrovna začínala omezení ohledně pandemie. Věděl jsem, že v době, kdy se v republice zavíraly obchody, rušily společenské akce a sportovní události, mají lidé ve vedení svazu starostí nad hlavu. Já měl čas a chuť pomoci, tak nebylo co řešit. Posléze tedy pan Komárek předal kontakt na mě panu Pikulovi a od té doby řeším dané věci právě s ním. Ohledně webu regionu Západ jsem pak také v kontaktu s panem Toušem.

Jaká byla reakce zástupců ČMSHb, že jim chcete pomoci?
Co jsem postřehl z naší komunikace, ať už byla elektronická, či prostřednictvím telefonického hovoru, tak byli rozhodně rádi.

S čím vším jste dosud ČMSHb pomohl a baví Vás různorodá dobrovolnická činnost pro hokejbal?
Tato dobrovolnická činnost pro svaz je má premiérová, žádné podobné zkušenosti jsem neměl. O to více jsem rád, že mohu takto pomáhat. Každá činnost týkající se hokejbalu mě baví. Okolo hokejbalu se pohybuji necelých 14 let, tedy od dob, kdy jsem docházel do třetí třídy a bavit mě nikdy nepřestal. Doufám, že v nastoleném trendu budu další roky pokračovat.

Ve prospěch hokejbalu hraje zajímavější reprezentační scéna

Působíte v hokejbale i jako hráč, či funkcionář? 
Momentálně působím jako trenér přípravky a minipřípravky v klubu TJ Tatran Třemošná, kde jsem hokejbalově vyrůstal. Trénovat mládež jsem začal před dvěma lety po zranění, které mi na určitou dobu zamezilo v aktivním hraní hokejbalu. Jinak jsem hráčem TJ Snack Dobřany, a právě s dobřanským Vencou Šlehoferem st. (hlavní trenér pozn. red.) jsem byl předběžně domluvený, že bych na začátku dubna zkusil tréninkovou jednotku a dále se uvidí. Nastalá situace v naší republice to však nedovoluje, tak uvidíme, jak se budou věci mít v dalších týdnech a měsících. 

Co říkáte na náš sport? Má potenciál, aby se neustále rozvíjel a jednoho dne mu bylo věnováno pozornosti jako například florbalu a dalším sportům, z nichž se postupně stávají „profesionální“ sporty?
Co se týče zmíněného potenciálu, jsem toho názoru, že český hokejbal rozhodně má potenciál posouvat se dál, nestagnovat. Vše musí začít od kvalitní dlouhodobé práce s mládeží v jednotlivých klubech, čehož doufám, že jsem součástí. Hokejbal má z různých důvodů v porovnání právě např. s florbalem méně početnou hráčskou základnu, nebo méně prostoru v médiích, na druhou stranu myslím, že ve prospěch hokejbalu hraje zajímavější reprezentační scéna. Pevně doufám, že se právě náš sport bude posouvat stále dál.

ČMSHb nedávno oslavil 30. výročí od svého založení. S tím souvisel i příchod nového webu, tvorba detailních statistik. Vidíte to jako krok dopředu?
Rozhodně ano. Pamatuji si ještě předminulý hokejbalový web, a když zapátrám v paměti a porovnám právě starý web, kde dominovala šedivá barva, s novým webem, který je několik týdnů starý, je rozdíl více než znatelný. Všechny tři weby, které pamatuji, odpovídaly, resp. odpovídají době, ve které fungovaly, fungují. Každý nový web byl krokem dopředu. Člověk si však na nový web musel chvíli zvykat, já osobně jsem si na tento nový web zvykl poměrně rychle. Musím říct, že jde opravdu o zdařilý projekt, byla odvedena dobrá práce.



Dobrovolník ČMSHb Zdeněk Zelenka oslavil v roce 2016 titul Extraligy dorostu s Dobřany jako aktivní hráč, pak ho ale přibrzdilo zranění. Autor fotky: Roman Turovský.

Lze pomoci hlavně při dotváření webu, doplňováním statistik atd.

Vy osobně jste důkazem toho, že by hokejbalové prostředí mělo táhnout za jeden provaz, a ne si jen stěžovat a kritizovat jednotlivé kroky. Souhlasíte s tím, že jedině tak se náš sport může posunout a zesílit?
Souhlasím. V tak malém sportu, kterým hokejbal v porovnání s masovými sporty (fotbal, hokej, atd.) bezpochyby je, je potřeba, aby právě naše hokejbalová obec držela v rámci možností pospolu. Jen tak lze jít směrem, který by hokejbal posunul dál. Nekonstruktivní kritika náš sport neposouvá. 

Čím se v profesním životě živíte a jak zvládáte současnou situaci kolem pandemie a karantény?
Ještě studuji. Jsem studentem Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Současnou situaci zvládám dobře. Dny trávím, vedle dobrovolnické práce pro hokejbal, také plněním studijních povinností, ať už jde o online přednášky, či plnění zadaných úkolů. Dále mi podstatnou část dne zabere i sport. V tom se nynější dny od dnů bez omezení moc neliší. Les mám 200 metrů od domu, tak naběhávám a najíždím kilometry tam. Hokejbal samozřejmě chybí. Myslím, že v tomto můžu mluvit jak za celou hokejbalovou komunitu, tak za mladé svěřence a i za trenérské kolegy Zdeňka Kubeše a Pavla Fialu. Celou zimu jsme se všichni v Třemošné těšili a připravovali v tělocvičně na jarní venkovní turnaje. Situace je taková, jaká je, nám nezbývá nic jiného, než poctivě dodržovat opatření a doufat, že daná situace bude i díky naší disciplinovanosti co nejdříve za námi. Priority jsou jasně dány – zdraví!

Už máte zkušenosti, jak velké penzum práce musí zástupci a dobrovolníci svazu vykonávat. Je toho hodně, s čím by další lidé mohli pomoci? O co konkrétně jde?
Je toho skutečně poměrně hodně. Musím se i přiznat, že jsem počítal s tím, že některé zadané úkoly budu mít hotovy dříve, než jsem nakonec měl. Výsledek za ten věnovaný čas však určitě stojí. Navíc jsem získal nové zkušenosti a práce za vidinou posunu našeho sportu mě baví. V současné době lze pomoci hlavně při dotváření webu, doplňováním statistik atd. Když se do toho pustí více dobrovolníků, vše bude hotové dříve a výsledek bude nejen ten, že web bude úplný a hotový, ale dobrovolnická práce uleví i zástupcům svazu, či osobám, které se o chod webu starají.  
Dobrovolníci ČMSHb