Masters

Jaké to je plánovat a organizovat Mistrovství světa? Vyzpovídali jsme lidi, kteří za tím stojí!

Ve středu 7. září se v Kladně a Novém Strašecí slavnostně zahájí Mistrovství světa Masters, které hostí Česká republika pod federací ISHBF. Jaké to je ale organizovat a zaštiťovat tak velkou akci pro více než 10 celků? Kdo za tímto stojí? Pro hokejbal.cz jsme aktéry vyzpovídali, tak čtěte níže!

Mistrovství světa není jenom o hraní hokejbalu, ale také o jeho přípravě a zajištění. Česká republika má možnost organizovat tuto mezinárodní akci, za kterou stojí například zástupci klubů, kde se odehrají základní skupiny. Mezi ně patří Milan Maršner za HBC Kladno a Jan Falař z HBC Nové Strašecí. „Přípravy našeho areálu probíhají před MS zdárně. Vše probíhá ve spolupráci se zástupci Sportovních areálu města Kladna, především se zástupci zajišťující provoz Městské hokejbalové arény,“ řekl pro hokejbal.cz Milan Maršner z Kladna a k organizaci kladenského areálu dodal: „Vše, co zajišťujeme, se týká připravenosti hřiště, šaten, zdravotního dozoru, umístění vlajek států, posílení veřejných toalet, posílení svozu odpadu, technické zajištění během zápasů a občerstvení. Je toho opravdu mnoho. Vše se snažíme komunikovat s kolegou Jardou Keimarem.“ Milan Maršner následně poděkoval za podporu MS Masters panu Mgr. Milanovi Volfovi, primátorovi města Kladna.

Zapomenout nesmíme na přípravu zázemí během turnaje pro týmy, které zajišťovala Olga Birčáková. Jak náročné je týmy v ČR ubytovat? „Vzhledem k potřebným kapacitám účastníků akce jsou zahraniční celky ubytovány převážně v Praze. A ani zde to nebylo úplně jednoduché, přeci jen víme, jak početnou skupinu tvoří jeden hokejbalový tým s doprovodem. Jsem ráda, že se podařilo pro všechny zajistit kvalitní ubytování v lokalitách směrem právě k pořadatelským městům. Vše se podařilo a žádný hráč, trenér ani fanoušek nemusí spát pod mostem,“ směje se Olga Birčáková.

Tato žena promluvila i o dopravě celků: „Zajištění dopravy je rovněž velká výzva, taková akce se nekoná každý den, celků je opravdu hodně, pracujeme s nejistými faktory jako je počasí a otevřený rozpis turnaje v pátek odpoledne a o víkendu. Zvládnout se to ale musí, tak to také zvládneme. Chtěla bych poděkovat všem kolegům z organizačního výboru za součinnost.“ Kromě ubytování nebo časů transferů se pro týmy také řešily drobné záležitosti, které se týkají turnaje a pobytu v Evropě. Jednalo se zejména o potřebné vybavení pro hru, protože většina zahraničních týmů není zvyklá hrát tzv. outdoor. Dále šlo o možnosti nákupů, výměny peněz, stravování, parkování či organizaci tréninků před turnajem. Olga Birčáková také prozradila, zda jednotlivé celky měly speciální přání na české zázemí: „Žádné speciální požadavky jsem nezaznamenala. Naopak věřím, že jim turnaj a pobyt v ČR nabídne ještě více pozitivních zážitků, než očekávají.“

>>SLEDUJTE VŠECHNY ZÁPASY ŽIVĚ NA TVCOM.CZ<<


Važíme si každého z dobrovolníků

V neposlední řadě hraje také důležitou roli personální zajištění celého turnaje, které zaštiťuje Jiří Cícha. „Pokud se nějaká mezinárodní akce pořádá na území České republiky, tak v tom mám vždy prsty já a jsem součástí organizačního výboru. Mým hlavním úkolem je zajistit, aby celý turnaj z hlediska pořadatelů proběhl naprosto bez problémů a pokud se nějaké najdou, což se občas stane, tak aby se vyřešily co nejrychleji a bez zatížení celé akce,“ řekl o svém úkolu Jiří Cícha. Ten pro hokejbal.cz prozradil, že do utkání zasáhnou i zahraniční rozhodčí ze Slovenska a Kanady.

Muž, který zajišťuje lidský faktor na turnaji, také prozradil, jakou pomocnou sílu zajišťuje: „Jedná se především o zajištění pomocných rozhodčích, kteří působí v boxu časoměřičů, jako jsou zapisovatelé, hlasatelé, časoměřiči, trestoměřiči, ale i lidi, kteří se starají o ozvučení celého šampionátu. Velice důležité jsou také osoby, které mají funkci pořadatelů, ať už jsou u vstupu nebo střeží nějakou zakázanou zónu pro vstup. Velice si vážím každého z nich, jelikož jsou ochotni věnovat akci čas a pomoct tak k úspěšnému zvládnutí. Troufnu si říci, že Česká republika se kvalitativně řadí do předních příček úspěšně uspořádaných akcí.“