ALPA Pohár mužů 2020

ALPA pohár mužů se blíží! Osmička týmů z Extraligy a 1. Ligy se porve o "mistra" sezóny 2019/20

Českomoravský svaz hokejbalu chystá 20. - 21. června pohár pro extraligové a prvoligové celky jako náhradu za zrušenou sezónu a také k 30. výročí od svého založení. Turnaj proběhne na zimním stadionu ve Světlé nad Sázavou, kam se mohl přihlásit kdokoliv, ale celkový počet týmů se ustálil na čísle 8.

Jak bude probíhat systém turnaje?

Všechny zúčastněné mančafty využily možnosti si kompenzovat letošní zkrácenou sezónu. Místo jarní části sezóny si tak každý z týmů zahraje alespoň 5 bonusových utkání, a to tři v základní části a dvě v play off formátu.

Osm účastníků akce bude podle určitých kritérií rozděleno do dvou skupin po čtyřech zúčastněných. 20. června proběhne základní část, kde se ve svých skupinách každý tým utká s každým. Všechny zápasy základních skupin se odehrají ve formátu 2 x 12 minut čistého času a přestávka mezi těmito částmi bude trvat tři minuty. Body budou udělovány vcelku jednoduše. Za výhru celek získá 2 body, za remízu každý získá bod a poražený nedostane nic. Při remíze v základní části se neprodlužuje a ani nenastanou samostatné nájezdy, kde by jeden z celků mohl získat bonusový bod. Pokud by došlo ke shodě bodů v tabulce, tak bude rozhodovat rozdíl mezi vstřelenými a obdrženými brankami ze všech utkání.


Po konečném součtu bodů na řadu přichází play-off, které připadá na 21. června. Týmy na prvních dvou místech se utkají v semifinále napříč skupinami, tedy 1. celek ze skupiny A bude hrát semifinále s týmem ze skupiny B, jenž se umístil na druhém místě a naopak. Vítězové z těchto duelů postoupí do finále a prohraní odehrají zápas o celkové třetí místo. Stejně to bude probíhat v situaci u mančaftů, které ve skupině skončí na 3. a 4. pozici. Tito účastníci budou sehrávat tzv. malá semifinále. Vítězové z malých semifinále se budou prát o konečné 5. místo a poražení o finální 7. pozici v turnaji. 


Veškerá utkání play-off budou probíhat ve formátu 2 x 15 minut čistého času. Zápasy play off probíhají do konečného rozhodnutí. Když v jakémkoliv semifinále nastane remíza, tak následují 3 samostatná střílení. Tento systém se mění pouze u finálového utkání, kde po remíze nastane pětiminutové prodloužení 4 na 4, pokud ani to neurčí vítěze, přijde na řadu pět rozhodujících nájezdů.


Formát trestů byl převzat ze směrnic hokejbalových soutěží ročníku 2019/2020.


 

Dvě hrací skupiny po čtyřech mužstvech

Celkem bude k vidění 8 celků, a to 5 týmů z 1. Ligy a 3 z Extraligy. Do turnaje se z 1. Ligy přihlásili brněnští Buldoci, Horalové z Prachatic, svítkovské Hvězdy, HBC Hostivař a borci z Jihlavy. Extraligové zastoupení bude v podobě ústecké Elby, Šneků z Dobřan a hráčů z Mostu.


Týmy byly rozlosovány podle kritérií, která vycházejí ze zápasů odehraných v anulovaných soutěžích. Dobřany a Most mezi sebou v této sezóně odehrály pouze jeden zápas, a proto jsou ve stejné skupině, na druhé straně Elba s těmito celky odehrála dvě utkání, z tohoto důvodu se přiřadila do druhé skupiny. Dále nejsilnější tým z 1. Ligy doplnil Ústí nad Labem. Jelikož Brno odehrálo proti Jihlavě a Hostivaři ve zrušené sezóně dva zápasy, tak se Hostivař a Jihlava dostaly do skupiny B. Prachatice se přiřadily k Brnu a Svítkov doplnil skupinu A. 




Kdo má největší šance na prvenství?

Favorizovanými celky budou samozřejmě týmy z nejvyšší české hokejbalové soutěže. Elba měla sezónu rozehranou nejlépe v kontrastu s dalšími dvěma extraligovými účastníky turnaje. Dobřany vsadí na svoji rychlost a Ústí s Mostem zase na zkušenost. Extraligové kvalitě se ale také dokáží vyrovnat všechny prvoligové týmy, jež se na turnaj přihlásily. Buldoci ukazují v posledních ročnících vnitřní sílu a bude zajímavé sledovat jejich počiny. 


Mladý tým z Hostivaře nedá nikomu nic zadarmo. Horalové mají ve svém celku šikovné jedince, ale hlavně svůj úspěch staví na dobrém brankáři. Pokud s jihlavskou družinou na turnaj přijede duo Střecha – Danko, tak tento tým bude útočit na horké pozice. V neposlední řadě na scéně bude účinkovat pardubický Svítkov, jenž vsadí na svůj taktický um, který by mu mohl pomoci na velkém hokejovém hřišti.

Je jasné, že ani jeden z těchto týmů nehrál na velkém a širokém hřišti. To jsou faktory, které budou rozhodovat zápasy. Mančaft, který se těmto podmínkám přizpůsobí a bude hrát chytře, tak dojde nejdále. Na hokejovém hřišti také bude důležitá rychlost a načasování, kdo toto zvládne nejlépe? Kdo má největší šance na zisk prvenství? Extraliga nebo 1. Ligy?




První tři umístěné družiny na turnaji vydělají!

Generálním partnerem turnaje je tradiční česká společnost ALPA a hlavním partnerem ALPA Poháru je také Hejduksport. Tyto firmy do turnaje poskytly krásné ceny. Individuální ceny budou dostávat nejlepší hráči ze všech celků. Pro první tři týmy na medailových pozicích čeká peněžitá částka na nákup sportovního vybavení u Hejduksportu. Kdo tyto ceny získá?