ALPA Pohár mužů 2020

Uspokojí brněnští Buldoci svoji chuť po úspěchu na ALPA poháru mužů ve Světlé nad Sázavou?

Brno nezastírá to, že roky buduje kvalitní tým a už tomu chybí pouze značný úspěch. Letošní sezónu v 1. Lize měli borci z jihomoravské metropole rozběhnutou skvěle do té doby, než se anulovala. Malou kompenzací může být ALPA pohár mužů. Jak to vidí hlavní trenér Brna, Jan Emmer?

Chceme si především dobře zahrát

Svaz uspořádá ALPA pohár mužů, který by měl všem klubům lehce kompenzovat zrušenou sezónu. Hodnotíte tyto kroky kladně nebo se soutěže podle Vašeho názoru měly dohrávat?
Myslím, že to lze hodnotit kladně. Dohrávat nyní nějak zkrácenou soutěž sice jde, ale na konci takové soutěže se vždy projeví ti méně úspěšní a jsou nespokojení. Všem se prostě zavděčit nejde. Navíc svaz ještě chtěl udělat zajímavou soutěž o 12 týmech, ze které ale díky změně rozhodnutí některých, již přihlášených týmů, sešlo.


V 1. Lize jste se drželi v popředí a na tomto turnaji to určitě nebude jiné, že? Chcete útočit na ty nejvyšší příčky? 
Jedeme na turnaj zakončit letošní sezónu s cílem především si dobře zahrát. Poznat další herní styly, soupeře, se kterými se nemusíme utkat následujících několik let. Navíc i vyzkoušet a zapracovat do kolektivu některé nové hráče. Moc se těším na některé své známé a kamarády z jiných týmů, které jsem již dlouho neviděl.



Věřím, že přijedeme nakonec dobře připraveni

Jaké jsou Vaše hlavní cíle pro ALPA pohár? Hrát dobrý hokejbal a vyrovnat se týmům z Extraligy? 
Na turnaj jedeme bez některých opor, ale s kostrou týmu, se kterou jsme odehráli většinu sezóny. A ano, chceme hrát dobrý hokejbal a mít z naší hry dobrý pocit.


Turnaj proběhne ve dvou dnech, takže fyzické nároky na hráče budou velké. Jak svůj mančaft zatím připravujete? Jelikož se bude hrát na zimním stadionu, bude to zřejmě ještě o toto specifikum složitější...
Sám jsem zvědavý. Různé svalové indispozice, pracovní povinnosti nám nedovolily trénovat v takovém počtu, v jakém by bylo třeba. Ale hráči jsou již dost zkušení a věřím, že přijedeme nakonec dobře připraveni a dobře se popereme jak s větším hřištěm, tak i se soupeři.


Berete ALPA pohár jako přípravu na další sezónu? Každá herní praxe se vždy hodí.
Zaprvé to je zakončení té minulé sezóny, ale s dobrou přípravou pro tu další. Vždyť do začátku příštího ročníku nám zbývají dva a půl měsíce.



Při formátu času může rozhodnout i štěstí

Dokážete si tipnout celky, jež by mohly hrát o první tři místa? Co bude základem úspěchu?
Velkou otázkou je, v jakých sestavách týmy přijedou. Pokud v těch nejsilnějších, tak by měly být favority extraligové týmy, asi Elba. Ale např. když se podíváte na soupisku Svítkova, tak je nadupaná taktéž. Dobřany mají mladý, a přitom již zkušený kádr, Hostivař je plná agilních ambiciózních mladíků, Prachatice také, Jihlava, pokud přijede s Dankem, Střechou, Blaškem, Javorkou a Humlíčkem, tak jde o velmi silný tým, Most je zvyklý na velké hřiště a má také velmi dobré hráče. Proto vítěze netipuji. Půjde o momentální formu, kde při formátu času může rozhodnout i štěstí, vyloučení nebo jen jedna povedená akce při kvalitě všech účastníků.


Herní systém je velmi omezen natolik, aby se vše stihlo ve dvou dnech, takže budou rozhodovat maličkosti, jste na toto připraveni? 
Částečně jsem již odpověděl dříve. Zda jsme připraveni my, tak určitě nejsme. Na takovém turnaji budeme s týmem poprvé. Rozhodně ale na turnaj nejedeme se svěšenými hlavami. Jedeme tam bez jakýchkoliv psychických zábran zkusit odehrát to nejlepší, co v nás aktuálně je. A pokud to vyjde, nebude to s námi nikdo mít lehké a můžeme překvapit.