ALPA Pohár mužů 2020

Čekají nás těžké a kvalitní duely, vyhlíží s respektem ALPA pohár hlavní trenér Dobřan Šlehofer

Hokejbalisté z Dobřan se můžou chlubit již dlouhou dobu mladým týmem, v němž dochází k neustálé obměně mladých hokejbalistů. To je pro Dobřany cestou dopředu. Mladíci by tak měli mít na velkém hřišti ALPA poháru značnou výhodu, dokáží jí využít? S jakou taktikou trenér Dobřan vyrukuje na své soky?

Děkujeme svazu za organizaci ALPA poháru

Určitě Vám hokejbalové dění chybí, a proto jste se na ALPA pohár přihlásili, je tomu tak? Nemrzí Vás, že se všechny soutěže anulovaly? 
My jsme ze začátku nechtěli kvůli těm všem opatřením vlády ČR, která se neustále měnila, hrát vůbec nic. Měli jsme v plánu připravovat se sami s vlastním programem cíleným ke startu již nové sezóny. Na víkendový ALPA pohár jsme byli osloveni svazem a tuhle nabídku jsme i vzhledem k rozvolňování s radostí přijali. Jsme rádi, že ČMSHb ALPA pohár uspořádá a nás nakonec pozval. Vážíme si toho.


Podmínky hokejového hřiště by Vašemu mladšímu celku mohly vyhovovat, co myslíte? Máte namyšlenou nějakou unikátní taktiku?
Ano, nyní už celý mančaft je věkem hodně mladý. To ale neznamená takřka vůbec nic. Jen pohyb nestačí. Hlava musí být správně nastavena a tak dále. My se na každý pás potřebujeme hodně „obouchat“ v těžkých zápasech a někteří kluci i v mužských soutěžích. Samozřejmě ale nějaké taktické pokyny hráči dostanou, ty si ale nechám pro sebe. Vše se ukáže stejně na hřišti. Navíc musím zohlednit, že se opravdu dlouho žádný zápas nehrál.



Neznám tým, který by jel na turnaj předem poražen

První hrací den odehrajete tři zápasy proti zajímavým soupeřům. Jak se těšíte na souboje s celky z 1. Ligy? Nebude to pro Vás takový návrat do minulosti?
Těším se obecně na celý turnaj. Ano, hned první den hodně napoví. Očekávám náročnou zkoušku. V žádném případě to tedy nebudeme brát tak, že se tam střetneme většinou s týmy "jen" z 1. Ligy, ani nemůžeme. Jednak jsme byli jako nováček na hraně sestupu z Extraligy a také celkově ze sportovního hlediska. Prostě, čekají nás těžké duely a asi nejen já jsem za ně rád.


Je známo, že jste v Dobřanech začali trénovat od první chvíle, od které to šlo. Čemu se na trénincích věnujete?
Už jsem to zmínil nedávno, chtěli jsme vše pomalu a pěkně do bloku pozvolna nastartovat do standardního sportovního procesu. Hráče znovu probudit, správně naladit a hokejbalem se především bavit.


Jako jeden z extraligových týmů patříte k největším aspirantům na zisk trofeje. Jak se k této pozici stavíte?
Asi to berete podle soutěže a postavení v její tabulce. Mám na to pohled maličko jiný. Na turnaji se představí silné mančafty, o tom nepochybuji. A je jedno jakou soutěž kdo hraje. Spousta týmů využívá střídavé starty čili i týmy v 1. Lize mohou být všelijak poskládány. My se tedy na to můžeme koukat z různých pohledů. Každopádně budeme zkoušet některé hráče, především pak naše mladé juniory, ale také např. druhého z bratrů Bártů z Českých Budějovic. I Ondra už v minulosti u nás působil, snad i jiné nové tváře s námi vyrazí. Dále se vrací bývalý juniorský reprezentační gólman Marek Hájek. I toho bychom rádi ve Světlé vyzkoušeli. Pochopitelně se jedeme rvát o každé utkání. Takže asi turnaj pojmout jako herní zkoušku a k tomu se pokusit zanechat z vystoupení dobrý dojem. Ani neznám tým, který by jel na turnaj či zápas předem poražen.



Takovou pauzu jsem neměl hodně roků, jestli vůbec…

Půjde Vám na ALPA poháru mužů spíše o výsledky a úspěch nebo o předváděnou hru? 
Na tuhle otázku jsem částečně odpověděl výše. Vše se budeme snažit tak nějak skloubit. Možná ještě dodám, že nebudeme zkoušet pouze hráče, ale také různé složení formací, herní systémy... Samozřejmě nechci, abychom ve Světlé udělali ostudu. Jsme hrdí na město, na klub a dle toho bychom měli i fungovat a vystupovat.


Je tato akce alespoň malým zadostiučiněním za zrušenou sezónu? Předpokládám, že pro Vás určitě ne. Jak moc Vám hokejbal chyběl během koronavirové přestávky?
Spíše to chápu jako maličkou herní náplast. Sezónu Vám ale turnaj nenahradí, to je jasné. Turnaj je dvoudenní záležitost a s dlouhodobou soutěží má málo společného. Hokejbalový svaz ale dle mého rozhodl správně, nebyla žádná jistota hracích termínů. No a jestli mi hokejbal chyběl? Takovou pauzu jsem neměl hodně roků, jestli vůbec… Chvilku jsem odfrknul, to je pravda. Ale po pár dnech mi chyběl sport i celkově. Byla to taková zvláštní mrtvá doba, naštěstí je to pryč a vše se znovu rozběhlo. Sporty ožily a vše se pomalu vrací do normálních kolejí.