ALPA Pohár mužů 2020

Vítězem ALPA poháru 2020 se po finálovém nájezdovém dramatu stala ústecká Elba!

Po velmi vyrovnaných zápasech prvního dne ALPA poháru přišly v neděli na řadu duely play off. Výsledky nakonec určily, že z prvenství se raduje ústecká Elba, která ve finále zdolala Dobřany po nájezdech. Bronz bere Hostivař, která ve fyzicky náročném utkání přehrála Svítkov.

Play off



Malé semifinále

HBK Bulldogs Brno vs. SK Jihlava 4:2
V prvním ranním malém semifinále se utkalo Brno s Jihlavou. Přestože Jihlavští přijeli na turnaj posílení o velmi zvučná extraligová jména v čele s Tomášem Wróbelem a celkově s velmi širokým kádrem, dokázali brněnští hokejbalisté nejen posily soupeře eliminovat a zvítězit 4:2.

HBC Most vs. HBC Prachatice 3:2 s.s.
Extraligový zástupce vkročil do zápasu skvěle a po necelých čtyřech minutách vedl už 2:0. Poté diváci delší čas branku neviděli a byly to Prachatice, které dvěma brankami v závěrečné pětiminutovce čekání ukončily a dovedly utkání až do prodloužení. V tom se nic zajímavého neudálo, a tak přišly na řadu samostatné nájezdy, ve kterých zaznamenala vítěznou branku nová mostecká akvizice, reprezentant Jan Pospíšil.

Zápas o 7. místo

SK Jihlava vs. HBC Prachatice 1:4
Na poražené z malého semifinále čekal zápas o konečné 7. místo. Jihlava sice dokázala v závěru první třetiny reagovat na první branku Prachatic, na další tři již nikoliv. Prachatice si tak po náramné pasáži uprostřed druhého poločasu dokráčely pro vítězství. Tři branky vstřelily v rozmezí necelých tří minut!



Prachatice ovládly poslední utkání s Jihlavou a zajistily si předposlední míst. Zdroj fotky: hokejbaltym.rajce.idnes.cz

Zápas o 5. místo

HBK Bulldogs Brno vs. HBC Most 2:3
Severočeši vletěli do zápasu jako uragán a už v 6. minutě svítilo na světelné tabuli skóre 0:3. Brno dokázalo v 10. minutě snížit a dostat se tak zpátky do zápasu. Ve 21. minutě totiž Buldoci snížili už na 2:3, kýžená vyrovnávací branka však po sympatickém výkonu nepřišla.



Extraligový Most udolal v posledním utkání na ALPA poháru prvoligové Brno a těší se z 5. místa. Zdroj fotky: hokejbaltym.rajce.idnes.cz

Semifinále

HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice vs. TJ Snack Dobřany 2:3
Přestože šli Šneci v úvodu zápasu do vedení, Svítkov dokázal ještě v prvním poločase otočit stav utkání ve svůj prospěch. Obrat však předvedly také Dobřany, které ve 26. a 28. minutě vstřelily dvě branky a mohly se tak zaslouženě radovat z postupu do finále.

HBC Hostivař vs. Elba DDM Ústí nad Labem 1:3
Start střelecky velmi aktivního utkání, které přineslo mimo jiné celkem 10 vyloučení, podchytila lépe Hostivař. Stejně jako v prvním semifinále ale byli diváci ve Světlé nad Sázavou ještě v prvním poločase svědky ústeckého obratu ve skóre a do kabin se odcházelo za stavu 1:2. Jelikož Severočeši přidali 15 vteřin před koncem ještě jednu branku, mohli se radovat z postupu do finále.

Zápas o 3. místo

HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice vs. HBC Hostivař 2:3
Oba týmy vstoupily do utkání aktivně, přestože bylo už od počátku fyzicky velmi náročné. Hostivař se v prvním poločase dostala do tříbrankového vedení, které zařídilo mladoboleslavské trio, jenž za pražský tým pravidelně nastupuje – Malina a bratři Lhotové. Svítkov se sice vzepřel a předvedl to, co bylo během celého poháru k vidění mnohokrát, slepené branky v krátkém časovém rozmezí. Na víc než snížení na konečných 3:2 pro Hostivař to však nestačilo. Možná i absence Petra Nováka, který v sobotu Svítkovu výrazně pomohl, byla znát a na Pardubické zbylo nepopulární 4. místo.



Velmi mladý tým Hostivaře si v boji o bronz poradil se Svítkovem. Zdroj fotky: hokejbaltym.rajce.idnes.cz

Finále

TJ Snack Dobřany vs. Elba DDM Ústí nad Labem 2:3 s.s.
Zápas, který měl určit vítěze poháru, nabídl skutečně skvělou podívanou odpovídající extraligové kvalitě obou celků. Dobřany se v 6. minutě zápasu dostaly do vedení, na které Ústí reagovalo ve 4. minutě druhého poločasu. 91 vteřin před koncem základní hrací doby přišla pro Šneky velmi studená sprcha. Ústí se totiž dokázalo dostat do vedení a zdálo se, že je hotovo. To však Dobřany velmi rázným způsobem odmítly a hned za 23 vteřin dokázaly při hře bez brankáře vyrovnat! 

Hned zkraje prodloužení měly Dobřany obrovskou šanci, kdy už byl brankář Landt překonán, avšak míček proskákal kolem pravé tyčky. Nastavený čas pak nabídl spíše taktický boj a vyčkávanou, kterou ve 3. minutě nebezpečným pokusem ukončil Jiří Tomáš. Ani jeho pokus se však neujal a utkání dospělo do samostatných nájezdů. V nich se prosadili tři ústečtí hráči, zatímco na straně Dobřan jediný a vítězem ALPA poháru 2020 se tak stalo Ústí nad Labem!



Individuální ocenění
Nejlepší útočník turnaje: Jan Kovářík (Dobřany)



Nejlepší obránce turnaje: Ondřej Poláček (Ústí nad Labem)



Nejlepší brankář turnaje: Václav Štoural (Hostivař)





Fotogalerie:

Kompletní fotogalerie