ALPA Pohár mužů 2020

Musím vyzdvihnout kluky za dobrou atmosféru, přístup před zápasy a klidné večery, těší hlavního trenéra Elby Fedáka

Přeci jenom se potvrdilo, že papírově nejsilnější celek ovládl celý ALPA pohár. Ústecká Elba dokráčela za tímto titulem pouze s jednou porážkou, a to, když ji porazil prvoligový tým z Brna. První místo lze hodnotit jen kladně, souhlasí s tím i ústecký lodivod?

Nebyl nikdo, kdo by setkání na jednom místě litoval

Trenére, jaké to bylo prožít tuto dvoudenní víkendovou akci? Jste spokojen s celým průběhem ALPA poháru?
Rozhodně. Jsem rád, že se turnaj podařilo dát dohromady a mohli jsme se této akce zúčastnit. Sešlo se osm kvalitních týmů a ze žádného zápasu nemohl divák odejít zklamaný. S kýmkoliv jsem na turnaji hodil řeč, nebyl nikdo, kdo by setkání na jednom místě litoval. Ba naopak, shodli jsme se, že někteří hráči byli již k nevydržení a dát dohromady aspoň turnaj nebyl špatný nápad.


Jak byste hodnotil Vaši hru? Odvedl Váš celek na hřišti to, co měl? A co jiné mančafty? Kdo se Vám nejvíce líbil?
Naše hra nebyla jednotvárná. Byly minuty i třetiny, resp. poloviny, kdy jsme hráli to, co si neustále říkáme a malujeme. A to na soupeře i platilo. Ale také byly pasáže, kdy jsme předváděli úplný opak a zbytečně jsme se dostávali pod tlak. S Brnem nás to stálo zápas a málem i boje o medaile. Každopádně nedělní výkony bez ohledu na výsledek hodnotím velmi pozitivně. Od nich se musíme do sezóny odrazit. Co se týká ostatních soupeřů, nedokážu vyzdvihnout někoho více. Každý z nich měl to své. Každopádně musím uznat, že jsem dost mile překvapený se zapojováním čím dál mladších hráčů do seniorských zápasů na vyšší úrovni. A nevedou si vůbec špatně. Svou příležitost a roli plní skvěle.



Brno nás ponaučilo a do dalších zápasů jsme nastoupili s respektem

Ve skupině jste se umístili na druhém místě pouze o skóre. Vyhovovala vám tato pozice před semifinále? Čím vás Brno ve skupině přehrálo?
Těžko říci, přehrálo nás asi chytrostí. Byl to ale nejlépe druhý nasazený celek, tudíž porážka nemůže nikoho překvapovat. V tomto utkání jsme však nebyli horší, ale neproměňovali důležité šance a možná si i mysleli, že se soupeř porazí sám. Každopádně nás tento zápas ponaučil a do následných zápasů jsme nastoupili s respektem. Startovací příčka pro nás nehrála roli, jak se říká, v play off musíte porazit každého. Vzali jsme to tak, jak to bylo. Spíše nám pomohla delší regenerace a dopolední pohoda.


V semifinále jste si poradili s Hostivaří, ale průběh duelu nebyl tak jednoznačný. Kdy se zápas zlomil na vaši stranu?
Neřekl bych, že poradili. Jak jsem již zmínil, do zápasu jsme nastupovali se vším respektem, zodpovědností a poctivostí. V desáté minutě se nám podařilo dát dva góly za sebou a zápas vzít na svou stranu. Ale následně neproměníte celou dvouminutovou přesilovku 5 na 3. Takže se o provaz zase přetahujete. Vyrovnaně se hrálo i po celou druhou půli a pojistka vítězství přišla až 15 vteřin před koncem.




Musím vyzdvihnout kluky za dobrou atmosféru v kabině

Do finále ALPA poháru jste naskakovali proti Dobřanům, které znáte z podzimu. Co jste od finále čekali?
Věděli jsme, že Dobřany do finále nepostoupily jen tak náhodou. Celý turnaj hrály dobře. A navíc jsme očekávali, že mají obrovskou motivaci za jarní zápas v soutěži. Ukázali, že i oni do Extraligy patří, a ještě o nich do budoucna uslyšíme.


Nakonec bylo vidět, že každý tým má stejné šance. Vše se rozhodlo až v samostatných nájezdech, kde jste jednoznačně uspěli. Proběhly již nějaké oslavy nebo jsou teprve v plánu?
Ani zatím nedošlo na to, abychom se o tom pobavili. Po zápase desítky minut vyhlášení a před námi ještě cesta tři hodiny domů. Po třech dnech jsme chtěli dorazit do Ústí co nejdříve. Každopádně máme ještě jeden trénink, kterým jakoby ukončíme sezónu a třeba o nějakém tom posezení řeč padne.


Za co byste chtěl svůj tým pochválit? Je to určitě hezké zakončení letošní zkrácené sezóny, souhlasíte?
Jistě, souhlasím. Musím vyzdvihnout kluky za dobrou atmosféru v kabině, přístup před zápasy a klidné večery. Trochu jsem se obával, že se posezení protáhnou a urvou se ze řetězu. Nikdo nic nepřehnal a vše mělo své mantinely. Možná i to byl klíč k úspěšné závěrečné tečce. A v neposlední řadě mají borci můj dík za to, že před turnajem nevynechávali tréninky, scházeli jsme se v hojném počtu a dokázali se tak na turnaj dostatečně připravit. Patří jim za to velké poděkování a již teď se těším na letní přípravu a první sezónní zápasy. Vítězstvím na turnaji se naše motivace posouvá o velký kus dopředu. 



Zdroj fotky: hokejbaltym.rajce.idnes.cz

Fotogalerie: