Charitativní akce

Veterán Cup Letohrad 2023 vybral pro ZŠS Neratov, Vašíka a Janičku rekordních 391 tisíc!

Veterán Cup Letohrad 2023 je již minulostí. Hlavní organizátor Martin Motyčka posunul celou tuto akci zase o něco dál. Novinkou pro tento ročník byla aukce sportovních předmětů, ze které se například vydražila podepsaná hokejka Davida Pastrňáka za více než 16 tisíc korun.

Letošní vybraná částka byla rekordní. Pro Základní školu speciální Neratov, Vašíka a Janičku „Kanadu“ se vybralo 391 641 Kč.

Dopolední program obstaral turnaj veteránů!

Výsledky turnaje:

S.G. Letohrad vs. OLYMPIA H.K. 6:0

Letohrad BOYS vs. Masters ženy ČR 8:1

Letohrad BOYS vs. OLYMPIA H.K. 9:0

S.G. Letohrad vs. Masters ženy ČR 5:0

Letohrad BOYS vs. S.G. Letohrad 8:3

OLYMPIA H.K. vs. Masters ženy ČR 9:0


Po vyhlášení výsledků turnaje přišlo na řadu utkání dětí ze ZŠS Neratov na jedné straně hřiště a zápas nejmladších hokejbalistů klubu SK Hokejbal Letohrad.

Utkání osobností s hvězdnými profesionálními sportovci!

Největším lákadlem celého 9. ročníku Veterán Cupu bylo utkání osobností. Do Letohradu se sjely opravdu velké sportovní hvězdy, jako jsou hokejisté NHL, olympijští vítězové v biatlonu nebo reprezentantky české hokejové reprezentace žen v čele s bývalou kapitánkou Alenou Mills: „Zážitek to byl neuvěřitelný a hodně emoční, obzvlášť po zápase, když jsme měli možnost se s dětmi potkat osobně“. Podobný názor má také hokejista Matěj Blümel. „Byl jsem naměkko, když jsem viděl ty děti, pro které se to hraje, jak byly šťastné. Bylo skvělé je takhle vidět a už teď mohu říct, že udělám všechno proto, abych mohl příští rok přijet zpět.“

Utkání, hrané ve speciálních dresech přímo pro Veterán Cup 2023, skončilo výsledkem 8:3 pro červený tým. „Zápas měl úplně jiný význam, než ten “běžný”. Pomoct, pobavit a mít pozitivní vliv na všechny, co se dostavili na tento turnaj,“ říká stříbrný medailista z letošního hokejového MS do 20 let Robin Sapoušek.

Moderování se letos ujala Petra Staňová. „Akce mě nadchla už od začátku, protože jsem z celého týmu okolo Martina Motyčky cítila obrovskou energii a vášeň, se kterou k benefici přistupovali.“ Během celého zápasu mluvila se sportovci přímo ze střídačky a pro diváky tak poskytla mnoho rozhovorů. „Jsem hodně emotivní člověk, takže mě dojímaly hlavně ty pozápasové chvíle. Konkrétně si vybavím moment, kdy biatlonista Michal Krčmář mluvil o jednom chlapci ze ZŠS Neratov a ten kluk za ním během rozhovoru přišel a objal ho. Bylo to tak lidské a upřímné, že jsem mačkala slzy, co to šlo. Silná byla i slova pana faráře nebo projevy vděčnosti Martina Motyčky, který si možná ještě pořád neuvědomuje, co dokázal.“


Jsem vděčný všem, kteří pro děti něco obětovali, těší Martina Motyčku

Právě Martin Motyčka za celou touto velkou akcí stojí a také on se podělil o své dojmy: „Velká spokojenost, velké zadostiučinění pro mě bylo to, když jsem viděl na konci celého dne ty děti, které tam byly s námi, jak si řekly o dres nebo chtěly podpisy od osobností a ty bez problémů podepisovaly a dávaly jim dresy. A viděl jsem v očích těch dětí ohromné štěstí. To asi byla pro mě největší odměna za tu půlroční práci. Druhou velkou odměnou pro mě bylo to, jakým způsobem dneska o tom všichni hosté mluví nebo to sdílejí na svých sociálních sítích. Také nám ochotně psali po tom, když jsem je požádal o nějaké odpovědi na otázky, že se jim to líbilo a někteří z nich řekli, že příští rok přijedou znovu. Velmi milé setkání bylo s Alenou Mills, kterou jsem do té doby viděl jenom v televizi a která je v ženském hokeji jednou z největších person. Vydrželi jsme si povídat skoro hodinu. Potěšilo mě, když řekla, že když bude v Čechách, tak přijede znovu. To samé slíbil v rozhovoru i Matěj Blümel, že nás určitě přijede podpořit, pokud bude zrovna v ČR. Byl jsem velice rád, že přijel Tomáš Nosek, který, i když nehrál, byl na lavičce s námi a zažil si tu atmosféru. Protože chodil s Jirkou Štěpánem, tatínkem malého Vašíka, do školy a znal Vašíkův příběh, posílal věci do aukce, za což si ho strašně moc vážím.“

Teď se dostanu k děkování. Nejvíc ze všech lidí bych chtěl poděkovat dvěma lidem. A to je Filip Červinka a Ondra Krejčí, které kdybych neměl, tak nejsme tam, kde jsme teď. Chtěl bych jim poděkovat za to, jak mi pomáhali od začátku letošního roku s přípravami na aukce, s přípravou nového loga, dresů, webových stránek a s plakátem. Strašně moc děkuju, Filipe, a to samé i Tobě, Ondro. Další poděkování patří všem dalším lidem, kteří mi pomohli, všichni si to strašně moc zaslouží. Děkuji Luboši Bayerovi, Kamilu Halbrštátovi, Romanu Swiatkovi, Karlu Volštátovi a Petru Moravcovi za to, jakým způsobem mi pomohli v ten poslední den, kdy jsme potřebovali připravit celé hřiště a navěšet tam reklamy sponzorů. To samé pak zase v neděli, když jsme to potřebovali uklidit. Dále bych chtěl poděkovat všem sponzorům. Vážím si toho, že jste schopní a ochotní dát peníze potřebným dětem. Vážím si všech lidí, kteří poslali peníze na účet. Strašně moc si vážím toho, že jsou mezi námi takoví, kteří vidí to, co se děje kolem nás. Bez nich bychom těm dětem pomoct nemohli. Jiní sponzoři nedávali peníze do sbírky, ale přispěli nám na samotné uspořádání turnaje. Velké díky patří samozřejmě všem hráčům, kteří hráli turnaj veteránů, přijeli z Hradce Králové a z různých koutů ČR. Děkuji vám, doufám, že jste si to užili a že jste si dobře zahráli. Po turnaji jsme udělali nadstavbu a propojili Základní školu speciální Neratov, která hrála zápas na jedné třetině hřiště, a malé děti z SK Hokejbal Letohrad na druhé třetině. Myslím, že to bylo super a že to pro ně byl velký zážitek, když jim slavné osobnosti předávaly medaile. Ty děti mají v těchto sportovcích velký vzor. Děkuji rodičům, že s nimi přišli a umožnili jim to zažít.

Strašně velké díky musím dát Petře Staňové. To, jakým způsobem Veterán Cup zvedla, bylo úžasné. To, jak to moderovala a jakým způsobem reagovala na určité věci, jak si to připravila, v tom byl vidět úplně profesionální přístup. Já si strašně moc vážím toho, že když jsme ji oslovili, ochotně souhlasila, že přijede. Když jsme se bavili, co a jak, řekl jsem jí, že jí nechávám volnou ruku. Petra z toho udělala přesně to, co jsem si představoval. Byla to zábava pro lidi, kteří přišli. A i jim chci poděkovat za příspěvky, které naházeli do kasiček. Velké poděkování ode mě jde ještě Michalu Krčmářovi a Ondrovi Moravcovi. Ondru jsem se snažil sem dostat hodně dlouho a vždycky mu do toho něco vlezlo. Letos jsem byl velmi rád, že tady konečně byl. Michal je člověk, kterému můžu zavolat, když potřebuju poradit. Michale, děkuju, že jsi přijel. A není to jen Michal s Ondrou, kteří odehráli zápas osobností, děkuji Veronice Víškové, Lukáši Sterenčákovi, Michalu Břetenářovi, Tomáši Frimlovi, Janě „Kanadě“ Balouškové Fričové, Lucii Manhartové, Aleně Mills, Robinu Sapouškovi, Pepovi Tomášovi, Michalu Kovářovi, Michalu Uhlířovi, Ondřeji Kejřovi, Tomáši Zemanovi, Šimonu Marhovi, Michalu Šťovíčkovi, Michalu Novákovi, Petru Věchetovi staršímu i mladšímu, Tomáši Mikyskovi, Pavle Horálkové, Denise Křížové, Ondřeji Matýsovi, Romanu Ondráčkovi, Mikuláši Karlíkovi, Martinu Kettnerovi, Matěji Blümelovi, Martinu Palovi, Lukáš Lajčiakovi a Michalu Dědičovi. Také musím poděkovat trenérům týmů, kterými byli Pavel Kormuda, Michal Katerinjuk, Aneta Tejlarová, Klára Peslarová, Filip Červinka a Tomáš Nosek. V neposlední řadě děkuju rozhodčím Bohuslavu Řezníčkovi, Michalu Záhorovi a Luboši Hubálkovi.

Tohle všechno je dílo všech, kteří přispěli – ať už v aukcích, na účet, do kasičky, ať to byly firmy nebo obyčejní lidé. V sobotu po 19. hodině mi spadl strašně velký kámen ze srdce. A už teď zase přemýšlím nad tím, jakým způsobem to příští rok obohatit, abychom udělali podobně velkou akci. Může se stát, že nám nepřijedou takové hvězdy, že ty, které tady letos byly, nebudou moct. Ale doufám v to, že v jejich srdcích to zanechalo velkou stopu a budou se k nám chtít vracet. Všem moc děkuju, že vstoupili na hřiště a pro ty malé děti něco obětovali."