Zahraničí

Česká stopa ve Švýcarsku: Po pár měsících jsem už skoro nevnímal, že jsem tu byl nový, vzpomíná Slanec

Mistrovství světa ve Švýcarsku se pomalu blíží, přibližně za půl roku ho budou hostit Visp a Raron. Právě do země helvétského kříže rádi odcházejí za hokejbalem čeští hráči. Prostředních těch, kteří v této zemi působí, tam zamíříme už nyní a přiblížíme si ji z jejich pohledu.

Zatím poslední seniorské mistrovství se ve Švýcarsku konalo v roce 2015 v Zugu. Premiérově se tam na šampionátu mezi muži představil Michal Slanec a s dalšími českými reprezentanty vybojoval bronz. Bývalý plzeňský obránce do této země zavítal zase přibližně o rok později, tentokrát za zahraničním angažmá do klubu SHC Grenchen-Limpachtal. V tomto švýcarském celku působil jako hráč i trenér. V průběhu sezóny 2019/2020 se vrátil do naší nejvyšší hokejbalové soutěže, kde se naposledy objevil na podzim v roce 2021. Poté znovu odešel do Švýcarska, hokejbal ale vyměnil za hokej, ke kterému po delší době ohlásil návrat.

Jako trenér jsem najednou měl spoustu práce navíc

Michale, ve Švýcarsku jste už nějakou dobu. Poprvé jste tam odešel v roce 2016 za hokejbalovým angažmá do Grenchenu. Jaké byly začátky v této zemi? Adaptoval jste se rychle na nové prostředí?

Tak v tom roce 2016 jsem prakticky netušil vůbec do čeho jdu, ale během pár týdnů a měsíců jsem se rychle přizpůsobil, ale hlavně Grenchen a lidi v něm mě obrovsky pomohli s integrací a vůbec vším, co život ve Švýcarsku obnáší. Po pár měsících jsem už skoro nevnímal, že jsem tu byl nový.

Pokračoval jste tam v hráčské kariéře, ale máte odtud také trenérskou zkušenost, trénoval jste A-tým a juniory. Co Vám působení v tomto klubu dalo?

Určitě pohled i z té druhé strany. Jako hráč vlastně toho člověk moc neřeší. Kdežto jako trenér jsem najednou měl spoustu práce navíc jako třeba příprava tréninků, aby měly nějaký smysl, aby to hráče bavilo apod. V té době tady byl vlastně ještě systém 5 na 5 s ofsajdy takřka nový a přenastavit 15 nebo 20 kluků na skoro „jiný sport“, bylo mnohdy dost vyčerpávající (smích).

Během sezóny 2019/2020 jste se vrátil do české extraligy, ale před necelými dvěma roky jste se zase přesunul do Švýcarska. Hokejbalový dres už jste neoblékl, ale přešel k hokeji, který jste dříve také hrál. Jaký to byl návrat k tomuto sportu?

Hokej jsem hrál přes 15 let, takže to bylo jako jízda na kole. Prvních pár týdnů si nohy musely zvyknout na jiný pohyb a hlavně brusle. Pak už to bylo vcelku v pohodě. Bruslení samozřejmě není takové jako dřív, ale i tak mě to zase dost chytlo.


Michal Slanec (vpravo) se napřahuje ke střele v dresu švýcarského týmu SHC Grenchen-Limpachtal, kde hrál nejvyšší tamní soutěž NLA. Zdroj fotky: SHC Grenchen-Limpachtal.

V létě, když to vyjde, bych se určitě jel podívat na nějaké zápasy

V současné době žije ve Švýcarsku více českých hokejbalistů, někteří tam byli v minulosti. Šel jste tam především kvůli hokejbalu nebo to tam láká člověka spíše prací a poznáním něčeho nové?

To asi záleží na člověku, co si z toho vybere. Všichni víme, že hokejbal je stále pouze amatérský sport. Pro mě to byla taková vstupenka sem, protože vzhledem k místní legislativě a řadou povolení je velmi obtížné zde dostat jakoukoliv ať už pracovní smlouvu nebo smlouvu na byt apod. Samozřejmě člověk dostane životní zkušenosti, naučí se jazyk a třeba získá i nové příležitosti.

Do Švýcarska jste za hokejbalem vyjel ještě před tím, než jste začal hrát v Grenchenu. V roce 2015 jste si zapsal premiéru na seniorském mistrovství, které se konalo v Zugu. Jak na to vzpomínáte?

Pouze v dobrém. Sice jsme v semifinále prohráli, ale nakonec z toho byla bronzová medaile a tu časem člověk ocení.

Přibližně za půl roku se tam bude pořádat další šampionát, tentokrát ve Vispu a Raronu. Tato menší města jsou od Grenchenu vzdálená okolo sta kilometrů. Sledujete přípravy blížícího se mistrovství?

Občas vidím nějaké příspěvky na internetu, ale moc se o to nezajímám. V létě, když to vyjde, určitě bych se jel podívat na nějaké zápasy. Visp a Ranon není ode mě zas tolik daleko.


Michal Slanec se představil na MS ve Švýcarsku v roce 2015, které se konalo v Zugu. Národní tým zde získal bronzové medaile. Zdroj fotky: osobní archiv Michala Slance.