2. liga

Jihlava obhájila druholigový titul na jižní Moravě

Nikdo s nimi nepočítal, přesto dokázal podceňovaný tým ukořistit zlatý pohár. SK Jihlava ve finále porazil 3:1 na zápasy SK Sudoměřice a obhájil loňské prvenství ve 2. lize Morava-Jih.

Rozhodlo vítězství Jihlavy v Sudoměřicích

Před dvěma týdny hokejbalisté Sportovního klubu vyhráli jedno utkání na hřišti Sudoměřic, kde se hrálo netradičně na asfaltovém povrchu. Jeden bod z horké půdy soupeře se nakonec ukázal jako klíčový. Jihlava je totiž v letošním play-off (stejně jako v loňském) před domácími diváky stoprocentní, a to potvrdila také ve finálových duelech.

Sobotní zápas zvládla v poměru 5:2. Tento třetí finálový duel hodně ovlivnily nepochopitelné absence slovenských hráčů na straně Sudoměřic a také kolaps obránce Poláka, který byl převezen v průběhu zápasu do nemocnice. Oslabené a také značně zaskočené Sudoměřice nehrály svoji obvyklou hru založenou na důrazu a Jihlava toho náležitě využila ve svůj prospěch.

Na čtvrtý nedělní duel Sudoměřice rozšířily svůj kádr o vítěze kanadského bodování základní části Pokoviče a také další tři hráče, jenže rozjetá Jihlava si nenechala svoji cestu k poháru zkomplikovat. Takticky soupeře přehrála a sama si vypracovala řadu brankových příležitostí. V samotném výsledku hrály prim především přesilové hry, když Jihlava ze tří využila dvě a tříbrankový náskok z poloviny utkání již zkušeně držela. Soupeř se sice snažil utkání zdramatizovat, jenže se přes jihlavskou obranu do konce utkání neprosadil. Jihlava tak ze čtvrtého místa po základní části došla až na samý vrchol. Tým, se kterým nikdo před startem play-off nepočítal, ukázal, že má svoji vnitřní sílu a opět rozšířil svou sbírku cenných trofejí.

„V první řadě musíme poděkovat všem fantastickým divákům, kteří nás chodili celé play-off podporovat, moc si toho vážíme. Samotná sezóna pro nás byla jako na houpačce, v základní části jsme se prali s obměnou kádru, hodně kluků skončilo, nebo přestoupilo jinam. Výhra se střídala s prohrou, neměli jsme stabilní výkony. K tomu řada zraněných hráčů, někdy jsme to těžko lepili… Nikdo s námi do bojů o titul nepočítal, nicméně na vyřazovací část se celý tým neskutečně semkl, hrál obětavě a chtěl vyhrát vždy o něco víc, než soupeř. To velké úsilí a týmovost ukázala semifinálová série proti suverénovi z Hodonína, a také minulý víkend, kdy jsme získali v Sudoměřicích klíčový bod. Doma jsme si na plastu věřili a před takovou kulisou nemohli nic vypustit. Je to překvapivý, ale o to krásnější titul,“ glosoval po zápase hlavní trenér Lukáš Staněk.

Jihlavští hokejbalisté při oslavách titulu. Půjdou do 1. Ligy? Zdroj fotky: SK Jihlava. 

SK Jihlava – SK Sudoměřice 5:2 (1:1, 3:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 12. Vávrů (Hlavatý), 19. Zeman (Peschout, Maštera), 28. Blaško (Pošvic), 29. Zápotočný (Bohatý, Maštera), 45. Maštera (Bohatý) – 7. Hujsa (Mikula), 42. Muráň (Mikula, Kovalovský).

Rozhodčí: Bohumil Řezníček, Štěpán Kánský. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:2. Střely na branku: 27:20. Diváci: 167.

SK Jihlava – SK Sudoměřice 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 14. Maštera (Peschout, Král), 16. Peschout (Bakus), 21. Bakus (Pošvic).

Rozhodčí: Prudík, Hrazdíra. Vyloučení: 1:3. Využití: 2:0. Střely na branku: 24:16. Diváci: 234.

SK Jihlava: Humlíček, Gruss, Kváš – Blaško, Mareš, Vávrů, Peschout, Harasim, Hrbáč, Zbořil, Hora – Bakus, Hlavatý, Střecha “A“ – Bohatý, Maštera, Pošvic – Ileček, Zeman, Král “C“ – Zápotočný “A“, Dvořák, Bína – Růžička, Moravský.

Trenéři: Staněk, Doležal.

SK Sudoměřice: Kučera – Toman, Muráň, Ivánek, Kovalovský, Janík – Chovanec “A“, Danielik, Mikula – Hujsa “A“, Krajsa, Petrek – Pokovič R., Pokovič T. “C“.

Vicemistři 2. Ligy v oblasti RSHb Morava Jih. Zdroj fotky: RSHb Morava Jih.