1. liga

Je to pro nás obrovská zkouška a všichni se moc těšíme, hlásí před posunem do 1. Ligy kapitán hostivařské rezervy Němeček.

Stejně jako A tým, také hostivařský B tým zakončil sezónu se stříbrem na krku. Opět u toho byl Petr Němeček, který zhodnotil finálovou sérii i zbytek letošní sezóny. Nyní už vyhlíží 1. Ligu, kterou klub pro mužskou rezervu na příští ročník přihlásil. Jak si Pražané v druhé nejvyšší soutěži povedou?

Byl to opravdu mimořádný zážitek

Uplynulá sezóna byla pro Hostivař historickým milníkem. Stříbro získal jak extraligový A tým, tak druholigový B tým, kde působíte. Jak jste prožíval závěr hektické sezóny jakožto aktivní člen klubu?

Byl to opravdu mimořádný zážitek, především pro mě, jelikož už pár let moderuji extraligové zápasy na hostivařském hřišti a mám veškerou zápasovou režii na starosti. Byla to z tohoto pohledu pro mě nejnáročnější sezóna, jelikož bylo těžké v jejím průběhu, a především během play off, skloubit aktivní hraní za béčko a ještě do toho stíhat pořadatelské povinnosti na áčku. Přesto jsem si to strašně užil! Jen je škoda toho konce pro náš A tým. Kluci si zasloužili letošní ročník vyhrát a věřím, že když v podobných výkonech budou pokračovat, tak se ten největší úspěch v brzké době dostaví!

Pro B tým to byla již třetí stříbrná medaile v řadě. Jak se vyrovnáváte s opakovaným koncem těsně pod vrcholem? Věřil jste, že letos už finálovou smůlu prolomíte?

Letos jsem z těch posledních tří let věřil asi nejvíce, takže to zklamání bylo pochopitelně větší. Podzim byl z naší strany slabší, ale během zimy jsme se snažili udělat pár změn, obměnili jsme kádr, a to postupem jara neslo své ovoce. Naše výkony šly tím pádem nahoru a přicházely pro nás i potřebné body. Nakonec jsme si zajistili i přímý postup do semifinále, kde jsme odehráli výbornou sérii s Rakovníkem, který nám nedal nic zadarmo. Byla to velmi těžká série a jsem rád, že jsme ji úspěšně zvládli. Ve finále už nám proti Rafanům nějak došly síly a soupeř si zaslouženě došel pro obhajobu ligového vítězství.

Poslední dvě sezóny jste ve finále nestačili na Rafany, kteří vám obecně dělali v posledních letech nejvíce problémů. Z jakého důvodu je pražský rival natolik neoblíbeným soupeřem? V čem spočíval kámen úrazu v té poslední sérii?

Rafani dlouhodobě hrají styl, který nám nesedí. Nedokázali jsme na ně najít recept ani letos. Hrají velmi chytře a navíc jsou to všechno kvalitní a zkušení hráči. Oproti nim jsme mladší a méně zkušený tým, navíc nám ve finálových zápasech chyběla trpělivost a patřičný klid. To za mě nakonec rozhodlo celou sérii. Rafani mohli v některých zápasech jen čekat, až se porazíme sami. Nám nezbývá nic jiného než před nimi smeknout, pogratulovat jim a do budoucna se z toho poučit.

Petr Němeček v sezóně 2023/24 si s rezervou Hostivaře pro titul nedošel, i tak zamíří kapitán Pražanů do 1. Ligy. Autor fotky: Jaroslav Soukup.

Je to pro nás obrovská výzva

Jak byste jinak zhodnotil letošní působení Hostivaře ve druhé lize? Kde byly vaše přednosti, kde vás naopak tlačila bota? Byl viditelný rozdíl mezi základní částí a vyřazovacími boji?

Celou sezónu hodnotím jako naši nejlepší za poslední roky. Jediné, co tomu chybělo, byla ta zlatá tečka. Podařilo se nám tým podstatně omladit a vhodně doplnit. Na rozdíl od kolísavého podzimu, v jarní části byly naše výkony skvělé. Dokázali jsme se poučit z většiny chyb, které nás v posledních letech, především v závěrech zápasů, trápily. Už jsme byli klidnější v defenzivě i přesnější v ofenzivě. Konečně jsme tak mohli pravidelně získávat cenná vítězství. Problémy přišly až v úplném závěru, kdy výsledky hodně ovlivňovala atmosféra na střídačce a neklid v hlavách. Každopádně i přes to, že se nám potřetí v řadě nepodařilo získat vysněný titul, má béčko pevné základy a předpoklady, aby jako tým dobře fungovalo a předvádělo kvalitní hokejbal.

Ačkoli jste znovu nevybojovali druholigový titul, v příští sezóně se představíte v 1. lize. Jaká máte před startem nadcházející sezóny očekávání? Věříte, že dokážete předvádět konkurenceschopné výkony?

Je to pro nás obrovská výzva, ale myslím, že se na ni všichni těšíme. Do béčka přichází čím dál více našich odchovanců, kteří mají zájem a chuť hrát na co nejvyšší úrovni, a 1. liga pro ně může být perfektní zkouškou na to, aby to jednou dotáhli až do extraligového A týmu. Čeká nás spousta práce a zařizování směrem do nové sezóny, ale věřím, že jsme všichni odhodlaní předvést co nejlepší výkon a v 1. lize se neztratit.

V letošním ročníku byla pozorovatelná obměna kádru. Jste spokojen s tím, jakým směrem se vaše mužstvo v tomto ohledu ubírá? Bude přestavba s posunem o ligu výše pokračovat? Co dalšího chystáte změnit, například vzhledem k přípravě na tuto novou zkoušku?

Určitě jsem spokojen. Dařilo se nám úspěšně zapojit do chodu týmu několik našich juniorů i dorostenců, kteří se všichni předvedli ve velmi dobrém světle. Jsem zároveň rád, že se nám v béčku utvořila skvělá parta mladých lidí, kde si spolu rozumíme na hřišti i mimo něj, a také, že mladí kluci mají zájem se do této party zapojovat. Věřím, že tento trend bude pokračovat, a že o budoucnost hostivařského béčka bude tím pádem dobře postaráno. Co se dalších změn týče, plánujeme zintenzivnit tréninkový program, protože ten stávající by byl pro účely vyšší soutěže nedostatečný. Premiérově se také snažíme alespoň o minimální letní přípravu, abychom byli na podzim připravenější než kdy dříve.

Bude HBC Hostivař B konkurenceschopná v 1. Lize? Autor fotky: Jaroslav Soukup.

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
TJ Blatná Datels
18 94:52 42
2
SK Suchdol nad...
18 78:49 37
3
TJ KOVO Praha
18 73:57 37
4
Vlčí smečka...
18 64:50 36
5
Ježci Heřmanův...
18 85:52 34
6
HBK Bulldogs Brno
18 66:51 33
7
SK Kometa Polička
18 69:49 31
8
SK Kelti 2008
18 65:63 24
9
HBC Tygři Mladá...
18 69:84 21
10
TGB Swietelsky...
18 53:73 19
11
TJ Lokomotiva...
18 43:88 16
12
HBC Nové Strašecí
18 62:82 15
13
HBC Malenovice
18 43:114 6