Zahraničí

Určitě bude fajn si zahrát na mistrovství v domácím prostředí, říká švýcarský reprezentant Robert Filipek

Už příští týden odstartuje Mistrovství světa ve Švýcarsku. Do domácí reprezentace byl nominovaný také třinecký odchovanec Robert Filipek, který v zemi helvétského kříže působí už osmou sezónu. V letošní ovládl s týmem Sierre Lions Švýcarský pohár a získal titul vicemistra ve švýcarské NLA.

Výsledky z přípravy můžou dost napovědět, ale teď to bude mistrovství světa a může se stát cokoliv

Roberte, byl jste nominovaný na letošní mistrovství světa, kde se představíte se švýcarskou reprezentací. Co pro Vás znamená zahrát si na šampionátu v zemi, kde teď bydlíte?

Určitě bude fajn si zahrát na mistrovství v domácím prostředí za podpory našich známých. Těším se na zápasy proti nejlepším týmům.

Už jste se zúčastnil mistrovství se Švýcarskem před čtyřmi lety, ale v nedávném rozhovoru jste říkal, že Vám nyní přijde konkurence větší. Jaká byla cesta do švýcarské reprezentace pro tuto vrcholnou akci?

Na začátku přípravného cyklu pro mistrovství nás bylo o dost více než před čtyřmi lety. V týmu je hodně mladých kluků a celkově se tým dost obměnil. Cesta k nominaci je asi všude obdobná. Postupně jsem prošel zúženími v týmu a zůstal.

Ve skupině se na šampionátu potkáte s Českou republikou, se kterou už jste se letos utkali na Turnaji tří zemí. Bude to pro Vás nyní speciální souboj, když se odehraje ve švýcarském prostředí?

Určitě to bude dobrý zápas. Týmy se už znají a ví, co od sebe můžou čekat. Na druhou stranu bude zase větší hřiště a hra bude více o pohybu. Výsledky z přípravy můžou dost napovědět, ale teď to bude mistrovství světa a už o něco půjde, takže se může stát cokoliv.

Robert Filipek ve švýcarském dresu na Turnaji tří zemí, které se konalo v únoru v Plzni. Autor fotky: Michal Pěch.

Budu rád, když mistrovství přitáhne lidi ať už rovnou do Vispu nebo ke sledování online

Působíte v Sierre, které je blízko Vispu. Jak vnímáte vrcholící přípravy a jak byste popsal současnou atmosféru mezi hokejbalovými příznivci krátce před blížícím se mistrovstvím?

O přípravách se bavíme spíše na srazech s kluky a co vím, tak mají proběhnout ještě nějaké akce a focení, aby se mistrovství zviditelnilo a přilákalo co nejvíce fanoušků. V poslední době už se začaly objevovat ve větší míře i informace na sociálních sítích, tak snad bude chodit hodně lidí.

S týmem se vám také v letošní sezóně dařilo ve švýcarské nejvyšší hokejbalové soutěži. Titul jste neobhájili, ale vybojovali jste stříbrné medaile. Jak se ohlížíte za takovým úspěchem?

Za mě byla sezóna super. Nesla se v podobném duchu jako ta minulá, kdy jsme vyhráli titul, ale finále poháru prohráli s Oberwillem. Tento rok se to otočilo. Pohár jsme vyhráli a finále ligy prohráli v rozhodujícím zápase v prodloužení, takže to člověka mrzelo, ale myslím, že si za tím soupeř v posledním zápase šel více než my a zaslouženě vyhrál.

Letošní ročník máte ještě prodloužený reprezentačními povinnostmi. Mistrovství světa ve Vispu a Raronu začne už příští týden. Na co byste pozval všechny fanoušky k jeho sledování?

Budu rád, když mistrovství přitáhne lidi ať už rovnou do Vispu nebo ke sledování online. Určitě to bude super turnaj. Bylo by fajn, aby to zase tenhle sport zviditelnilo, udělalo mu to dobrou reklamu a tím k němu přivedlo co nejvíce mladých kluků a holek, aby měli kamarády a zážitky, jako máme my.


S týmem Sierre Lions rozšířil Robert Filipek v letošní sezóně sbírku cenných kovů o zlato ve Švýcarském poháru a stříbro v nejvyšší švýcarské soutěži. Zdroj fotky: Facebook Sierre Lions.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
HBC Hostivař
22 109:51 57
2
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4
HBC Kladno
22 71:50 40
5
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7
HBC Pardubice
22 85:72 31
8
HbK Karviná
22 60:81 24
9
HBC Plzeň
22 48:80 18
10
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11
HBC Hradec...
22 46:84 17
12
HBC Prachatice
22 42:130 9