Reprezentace

Češi měli více šancí, ale kanadský brankář byl proti! Podruhé za sebou prohrané finále s Kanadou

Česká hokejbalová reprezentace mužů ve finále mistrovství světa 2024 podlehla kanadskému týmu, i když Češi měli více ze hry. Rozhodla pouze jedna situace v prodloužení. Češi tak protáhnou čekání na titul nejméně na 15 let, ale i tak je nutné smeknout před titulem vicemistrů světa.


Finále: Česko vs. Kanada 2:3pp (1:1,0:1,1:0 - 0:1)

První třetina začala ve velkém tempu. Jako první se zapotil Vojtěch Mokry. Ten vychytal jednoho z Kanaďanů, který se po skvělém pasu přes celé pásmo zkusil obtočit kolem branky. Na druhé straně zahrozili Langr s Pražákem, kteří se z rohu vykombinovali téměř až do prázdné branky. Fanoušci se měli na co dívat. Sledoval se asi nejlepší hokejbal na turnaji. Následně měl dobrou střelu od červené čáry Průcha. Čeští reprezentanti dokázali eliminovat kanadský pohyb, z čeho plynuly šance. Zdeněk Král se dobře obtočil a zkusil své štěstí bekhendem. Lantin držel Kanadu i nadále, Průcha přihrál před branku, kde zkusil Jágr kličku do bekhendu, ale míček se zastavil na špičce betonu. O minutu později byl v samostatném úniku Lhota. Čeští fanoušci hnali své hráče dopředu. Skóre otevřel nejlepší střelec turnaje Jan Čejka. V 11. minutě vyhrál buly Zvonek a Čejka se protlačil před branku, kde dostal míček za záda Lantina. Zdeněk Král ale fauloval, a tak se muži bránili ve čtyřech. V ní na pravém kruhu úřadoval Moquin. Hned po buly ale běžel téměř sám na branku Zvonek, který obdržel hokejku do tváře, přičemž tam byla i krev. Ale na trestnou Kanaďan neusedl. To bylo velké pochybení rozhodčích, i když zkoumali video, na kterém zásah do obličeje byl. Poté se hra lehce přiostřila. Češi i tak měli více ze hry.

Hned 24 vteřin po první přestávce náš tým chyboval po rozehrávce a Moquin se ocitl sám před Mokrym a Kanaďan přidal druhý gól zápasu. Mokry toto musel čelit dobrým šancím zámořského celku, ale tyto situace ustál. Nejvíce problémům dělala Kanaďanům lajna Čejka – Zvonek – Kucharčík, která měla za jedno střílení 3 šance. Čeští hráči se snažili vyrovnat, ale Lantin odolával. Na konci druhé periody měla Kanada větší nápor po přesilové hře, kterou Češi ubránili. Ve třetí části finálového duelu začali aktivněji. Kucharčík měl dvakrát dobrou střeleckou pozici, přičemž Markytán byla zcela sám před brankou. Ale důležitý gól nepřišel. Na druhé straně běžel na branku sám soupeř. Ani přesilová hra Čechů nevedla k vyrovnání. Následně ale Bílý našel na brankovišti Pražáka, který měl lehkou práci. Vyrovnáno 2:2 a tlak Evropanů se navyšoval. Lhota a Kucharčík měli velké šance. Na kanadské straně mohl zkompletovat hattrick Moquin po dorážce na brankovišti, ale Mokry se na brankovišti parádně roztáhl. Hrálo se ve velkém tempu, přičemž hráči z Kanady měli několik dobrých přečíslení. Dvě minuty do konce zápasu Čejka našel Kucharčíka mezi kruhy, ten ještě hledal Zvonka do prázdné branky, ale tomu míček odskočil. Potí Kucharčík zbytečně dohrál svého soupeře, přičemž ho poslal na mantinel. Sudí však faul nepotrestali, a tak vrátili Čechům zákrok v první třetině na Zvonka. Čejka v poslední minutě základní hrací době proběhl po pravém mantinelu, ale mezi betony nebyla mezírka.

Zápas šel tak do prodloužení, které se hrálo do rozhodnutí. Mokry ve 2. minutě parádně vychytal únik Kanady. Příležitosti postupně měly oba celky, ale činili se brankáři. Moquin byl téměř u hattriku, ale Mokry udržel balónek ve výstroji. V 6. minutě prodloužení Lantin vychytal zblízka Kucharčík a Zvonka. Po špatné rozehrávce vybídl Lhota svého spoluhráče. Jágr si Lantina položil, ale na poslední chvíli zasáhl a míček skákal po horní tyči. Poté byla blízko titulu Kanada, Mokry poté předvedl parádní semafor. Takový finálový zápas a prodloužení se muselo líbit všem. Na konci první patnáctiminutovky nastaveného času přišel velký zámek javorových listů, kteří měli odkrytou klec, naštěstí míček skončil na boční síti. První prodloužení však vítěze neurčilo, po přestávce se tak šlo do druhého. V něm střílel z mezikruží Lhota, který poté ještě nahrával Jágrovi na brankoviště. Lantin ale byl pozorný. Pak to byli Češi, kdo měli velký nátlak, ale Lantin už seděl, ale ani jedna dorážka se neujala. Kandaský fantom vytáhl parádní zákrok vyrážečkou. Byl to znovu opět Vojtěch Jágr, kterému se odrazila střela Lhoty o zadní mantinel. Na Jágra zívala prázdná klec, přičemž ho nikdo nehlídal. Avšak míček neskočil v brance. V prodloužení se v čase 66:39 prosadil z dorážky Anderson. Velkou práci v souboji s Pospíšilem udělal Léveillé, který dostal míček do brankoviště. Česká hokejbalová reprezentace titul mistrů světa vyhlíží i nadále. Je to podruhé za sebou titul vicemistrů světa a druhé prohrané finále za sebou s Kanadou. Čekání na titul se tak protáhne nejméně na 15 let.

Ohlasy trenérů po zápase: „Když trošku pominu ten konec, tak to byl úžasný šampionát. Nádherná hala, nádherný prostředí tady ve Švýcarsku. Všechno se podařilo, co se týká organizace i naší výpravy. Nejdůležitější je, že fungoval ten tým. Já jsem klukům děkoval v kabině. Neudělali bychom nic jinak, i když ti kluci některý nehráli, tak fungovali neuvěřitelně. Ve finále se potkaly dva nejlepší týmy, hrál se neskutečný hokejbal. To byl zápas, který se nehrál asi 20 let. Oba týmy se vyždímaly na maximum. Nerad to říkám, ale asi chybělo to štěstíčko.“