Reprezentace

František Brázdil, trenér brankářů pardubického Dynama, připravoval české brankáře před MS ve Švýcarsku

František Brázdil se podílel na reprezentačním soustředění mužů v České Třebové, kde pomáhal s přípravou brankářů. Hokejový trenér brankářů, který má zkušenosti i ze zámoří, radil českým gólmanům před odcestováním do Švýcarska. Jak se mu trénovalo v hokejbalovém prostředí?

Hlavní trenér to bude mít určitě těžké, aby zvolil správnou jedničku.

Františku, realizační tým české hokejbalové reprezentace Vás oslovil, abyste jim pomohl s přípravou brankářů před švýcarským MS. Jak došlo k této spolupráci?

Já si nemyslím, že to bylo vyloženě tak, abych já pomohl, ale spíš, abychom se seznámili. Mě hokejbal samozřejmě zajímá, je hokeji velmi blízký, takže jsem to chtěl sám poznat a vidět. Kontaktoval mě hlavní trenér české hokejbalové reprezentace mužů Jirka Mašík. Pro mě to byla zajímavá nabídka a možnost, takže jsme si plácli a já přijel do České Třebové na soustředění.

Na co jste české hokejbalové brankáře upozorňoval? S čím jim radil? Jak probíhal brankářský trénink?

Trénink byl super. Musím říct, že mezi realizačním týmem, hráči i brankáři je výborná atmosféra. Z tréninku jsem byl nadšený, všichni pracovali skvěle. Dělali jsme základní věci, jenom abych se na kluky podíval, chvilku jsme pokecali a seznámili se. Jak říkám, já nejsem v pozici, abych jim něco tady radil nebo na něco je připravoval. Spíš to bylo oboustranné poznávání, vidět propojení mezi hokejbalovým a hokejovým světem. Nebylo to o ničem extra, spíš takové přátelské popovídání o 'golmařině', protože to máme všichni rádi, ať už já nebo kluci z hokejbalu.

Co říkáte na brankáře, kteří zamíří na MS do Švýcarska? Jsou v dobré formě? Měl jste podíl na tom, kdo bude jedničkou?

Podíl na tom jsem neměl. Na kluky jsem se přijel opravdu spíš podívat a seznámit, než něco pomáhat a dělat chytráka, protože to vůbec nepřísluší. Všichni tři kluci pracují a jsou výborně připravení. Hlavní trenér to bude mít určitě těžké, aby zvolil správnou jedničku.

František Brázdil, trenér gólmanů pardubického Dynama, při komunikaci s trojicí brankářů, která zamíří do Švýcarska. Zdroj fotky: Česká hokejbalová reprezentace.

Tady kluci říkali, že jsou samouci, a až kam to dotáhli, je odraz toho, že je to baví

Jak se trénují hokejbaloví brankáři oproti těm hokejovým? Jak velký rozdíl je trénovat hokejbal oproti hokeji? V čem je rozdíl?

Rozdíl jsou samozřejmě brusle, ale musím říct, že jsem byl překvapený, kolik pohybu ti kluci musí dělat. Možná je to na bruslích o něco lehčí. Další rozdíl je v míčku, který opravdu zatáčí a ve vzduchu plave. Pro hokejbalové gólmany to musí být náročnější, protože musí zůstat na nohách. Musí být fyzicky lépe připravení na tento styl chytání.

Co byste poradil nejen začínajícím, ale i ostatním stávajícím gólmanům, vzhledem k tomu, že v hokejbale není tak běžné mít trenéra gólmanů?

Za mě hlavně, ať to ty gólmany baví. Ať je to dítě nebo dospělý profík, brankáře to musí bavit. Když to dělají s láskou k tomu sportu, ať už je to hokejbal nebo hokej, tu cestu vždycky najdou, jak se zlepšit. Tady kluci říkali, že jsou samouci, a až kam to dotáhli, je odraz toho, že je to baví. Jsou fyzicky připravení a chytají na velmi dobré úrovni.

Budete i nadále sledovat výkony českých hokejbalistů ve Švýcarsku?

Určitě budu. Teď mě to zajímá ještě víc, takže se určitě podívám a budu klukům fandit. Přeju jim hodně štěstí a věřím, že gólmani budou dobře připravení jako celý tým.

František Brázdil a čeští brankáři v akci na soustředění v České Třebové. Zdroj fotky: Česká hokejbalová reprezentace.

Ohlasy reprezentačních brankářů

Leoš Gerlich (HBC Rakovník): „Nejlepší je, že František je velký odborník, což bylo vidět. V hokejbale to není tak časté. Této příležitosti si musíme vážit. Trénovat by se měli i gólmani, je to o velkých detailech a František je profesionál. Zaujalo mě, že každý má k tomu jiný přístup. Řekl nám základy, které se téměř neliší od toho, co děláme. Hodně jsme se bavili o práci na špičkách, což konkrétně řešíme, protože jsme byli zaklonění v některých zákrocích. Další věc je sledování míčku, práce s hlavou, když jdu do zákroku, pomoct očima. To jsou konkrétní věci, které jsme na tréninku řešili.“

Michal Novák (SK Hokejbal Letohrad): „František vidí spoustu detailů, které my přehlédneme. Nechtěl nikoho předělávat, měl respekt k nám a my k němu. Základní postoj je klíčový a on nám řekl detaily. Z toho si beru nejvíc.“

Vojtěch Mokry (HbK Karviná): „Každý trenér má něco jiného, je důležité, aby se trénovali brankáři, ať už na hokeji nebo hokejbale. Práce s nimi by je hodně posunula. Od Františka jsem si vzal poznatky k základnímu postoji, abych nepřejížděl hráče. Hlavní je vidět hráče a jeho hokejku.“