Reprezentace

Uvědomujeme si, že Česko vždy patří k favoritům a nemá cenu se předtím schovávat, prozrazuje Pavel Štefka

Českomoravský svaz hokejbalu posílá na Mistroství světa do Žiliny hned dva výběry do 16 let. My jsme vyzpovídali trenéra jednoho z těchto výběrů, velezkušeného trenéra Pavla Štefku, který dohlížel v této sezóně na celou přípravu reprezentace do 16 let.

Máme dostatek hráčů abychom postavili dva kvalitní výběry

Pane trenére, vrcholí přípravy na MS v Žilině, pociťujete na sobě nějakou nervozitu s blížícím se začátkem?

Samozřejmě, to asi každý, kdo něco dělá zápalem a nadšením. Před každým zápasem cítím mírnou nervozitu nebo spíš napětí, ale to je příjemný pocit, kvůli kterému to vlastně my trenéři děláme.

Nakonec na turnaji nastoupí dva české výběry, odkud tato myšlenka přišla?

Už v minulém roce jsme poslali do Liberce dva výběry U16. Hokejbal v České republice má oproti okolním zemím silnou mládežnickou základnu. Svaz se zřejmě proto rozhodl vyjít pořadatelům vstříc a poslat 2 výběry. Kvalitu turnaje to určitě zvýší a pro nás je to také skvělé, protože máme dostatek hráčů, abychom postavili dva kvalitní výběry.

Dva výběry také komplikují přípravu, poté co se tým zužoval tak na další kemp jede hned 50 hráčů. Jak moc složité je pro trenéra pracovat s tak velkou skupinou?

Jistě, to máte pravdu, rozhodnutí o druhém výběru bychom uvítali dříve, ale prostě to nebylo možné. Kluci s tím žádný problém mít nebudou, některé z nich to vrátilo do hry a v podstatě většina z širšího kádru se na MS dostane, což je pro ně odměna. Musí se s tím vypořádat spíš trenéři po organizační stránce, zajištění tréninků atd.

Příprava reprezentace hráčů do 16 let na lednovém kempu v Plzni. Zdroj fotky: Reprezentace U16.

Je to zkušenost, kterou nikde jinde nezažijí

Naopak výhodou pro Vás jako trenéra může být takzvané poslední škrtání, kdy hráč nepřijde o celý šampionát, ale jen se přesune do druhého týmu, vnímáte to tak?

Ano, přesně tak to vnímám, šanci dostane více hráčů a bude to dobré pro český mládežnický hokejbal. Přeci jenom konfrontace s reprezentačními výběry z USA, Kanady nebo Slovenska nebo i dalšími, je zkušenost, kterou nikde jinde nezažijí. Při vší úctě k Extralize dorostu nebo juniorů je úroveň těchto mezistátních zápasů mnohem vyšší.

Můžete prozradit nějaký klíč pro rozložení hráčů do výběru?

To nemohu, nemáme žádný klíč, je to hodně pocitové a vybíráme vhodné typy, které podle nás k sobě sednou. Chceme mít samozřejmě i určité typové zastoupení hráčů ve výběru.

Dva zápasy ze den jsou na hraně zvládnutelnosti

Během 3 dnů Vás čeká 5 zápasů v základní části a poté případné boje o umístění. Jak moc náročné pro Vás i pro tým bude příprava na jednotlivé soupeře a následná regenerace v tak velkém časovém tlaku?

To je velmi náročné, dva zápasy ze den jsou podle mě po stránce fyzické zátěže na hraně zvládnutelnosti, a obzvlášť pro mladší věkové kategorie. S tím se musíme vyrovnat, podmínky mají všichni stejné s tím já nic neudělám. Příprava a regenerace se musí přizpůsobit zápasovému harmonogramu a je to jeden z nejdůležitějších úkolů nás jako realizačního týmu. Časový program musí být co možná nejlépe sestaven my musíme hráče někdy i trochu donutit k jeho dodržování.

Poslední otázka, s jakým cílem budete vstupovat do šampionátu?

Já bych rád, abychom předvedli co možná nejlepší výkon, aby si hráči i my mistrovství užili a jeli jsme domů s dobrým pocitem. Samozřejmě si uvědomujeme, že Česko vždy patří k favoritům a nemá cenu se předtím schovávat. Minulá šestnáctka přivezla zlato, to by bylo samozřejmě TOP, ale neznáme sílu soupeřů a nevíme, jestli je to reálný cíl, každopádně o něj určitě jedeme usilovat.