Reprezentace

Také utkání s Finskem došlo do samostatných střílení! Česko tam dokonalo obrat

Muži ovládli také třetí utkání na šampionátu. V zápase proti Finsku po dvou třetinách prohrávali o dvě branky, ve třetí třetině ale převážně hráli ve svém útočném pásmu a jen minutu a půl před koncem základní hrací doby srovnali. V samostatných stříleních pak získali druhý bod.

Finsko vs. Česko 2:3ss (1:0, 1:0, 0:2 – 0:0)

Od úvodního vhazování uběhlo jen padesát vteřin a čeští hráči měli k dispozici první přesilovou hru. V ní se nikdo neprosadil, naopak pozorný musel být také Gerlich, když se před ním objevil Viitanen. Hra se přelévala z jedné strany na druhou a první gól viděli diváci v desáté minutě. Po protiútoku otevřelo skóre Finsko, z blízkosti se o to postaral Adam Wolin. Z prostoru mezi kruhy pak mohl odpovědět Čejka a ke konci první třetiny ještě zahrozil Macháček, ale ani jeho střela v brance neskončila.

Ve dvacáté minutě si další příležitost vypracovali finští hokejbalisté, poté si Česko situaci ještě zkomplikovalo a šlo do oslabení. To ale zvládli a o vyrovnání se o chvíli později mohl postarat Vaněk. Naopak se ale vlnila síť na druhé straně. Necelých pět minut před koncem druhé třetiny zůstal před českou brankou sám Juho Kangas a zařídil svému týmu dvoubrankový náskok. V závěru ho Finsko mohlo ještě navýšit, ale Gerlich si poradil se střelou Viitakoskiho i s dorážkou.

V úvodu třetí třetiny nevyužili čeští hráči přesilovou hru, ale šance si vytvářeli také poté. V dobré příležitosti se objevil Bláha, zanedlouho Vaněk a z větší vzdálenosti zamířil do tyče Novák. Čeští hráči se radovali až ve třicáté osmé minutě, když byl Jan Bílý pohotový před brankou. Česko se drželo převážně jen před finskou klecí a minutu a půl před koncem základní hrací doby z levé strany rozvlnil síť ve hře bez brankáře Jiří Hrabár. Utkání pak šlo do prodloužení, kde se nerozhodlo a následovala samostatná střílení. Tam Gerlich nepustil za svá záda žádný míček a jediným úspěšným střelcem byl Jan Bílý. Čeští reprezentanti si tak zapsali dva body.


Ohlas asistenta trenéra (Slavomír Švancar): "Oba zápasy byly podobné v tom, že jsme hráli proti dobře běhajícímu soupeři. Finové jsou oproti Švýcarům ještě hokejovější celek, protože tam hraje spoustu hokejistů. Je vidět, že mají klid na balónku a umí hrát osobní souboje. Švýcarsko bylo zase hodně silové, hnala je hala. Nic nevypustili. Dostat se přes ně bylo těžké. My jsme nezahráli dobře takticky poslední dvě minuty. Na to ale skupina je, aby se nám to nestávalo."