Reprezentace

České hokejbalistky dotahovaly, ale nakonec Američankám nestačily v nájezdech

České reprezentantky se ve vyrovnaném zápase postavily týmu USA. Manko dvou branek doháněly celý zápas, ale nakonec ve hře bez brankářky vyrovnaly 9 vteřin před koncem základní hrací doby. V nájezdech však rozhodly Američanky.

Česko vs. USA 2:3ss (0:1,1:1,1:0 – 0:0)

První třetina nezačal pro české ženy vůbec ideálně. Prvních pár minut je Američanky zavřely v obranném pásmu, z čehož vyplynulo vyloučení Kristýny Kaltounkové, která se neúmyslně srazila uprostřed hřiště z jednou z protihráček. Výběru USA dlouho netrvalo a Karen Levin rychle dorážela z levého kruhu. Poté Češky opět faulovaly, byla to Tereza Radová, jež poslala svůj tým do čtyř. Po ubráněném oslabení se ale hra obrátila a byly to Češky, kdo začal tlačit. Bylo tam několik dobrých závarů před americkou brankářkou, dokonce náš tým hrál i přesilovou hru. Ale do kabin se šlo za stavu 0:1 pro Američanky.

Úvod druhé periody pro české hokejbalistky nezačal dobře. Na trestnou lavici totiž putovala opět Kristýna Kaltounková a Američanky svou početní výhodu opět zužitkovaly. Brankářka Teplá měla zakrytý výhled, a proto střela Becky Dobson skončila za jejími zády. Ve zbytku druhé třetiny ale hráčky z Čech, Moravy a Slezska zlepšily svůj pohyb, čímž si vynutily snížení. Dalekonosná střela od červené čáry, kterou vyslala Kateřina Ondrová, skončila ve 27. minutě v americké kleci.

Třetí část zápasu tak začínala za stavu 1:2. Ve třetí třetina se hra přelévala z jedno pásma do druhého. Ale největší slabinou české národního týmu žen byla disciplína. Tým Michala Broulíka se opět musel bránit ve čtyřech, ale nakonec vše přečkal. Poté na oplátku hrály hráčky z USA ve čtyřech, ale obětavě se vrhaly do střel. Naše hráčky se hnaly za vyrovnáním. Nakonec se náš tým rozhodl jít do šesti a 9 vteřin před koncem vyrovnala Herzigová, která zaznamenala čistý průstřel od modré čáry.

Prodloužení se hrálo ve čtyřech na obou stranách. Nastavený čas ale moc šancí nepřinesl, a tak se muselo do nájezdové loterie. V ní nebyla úspěšná ani jedna naše exekutorka. Jedinou střelkyní se stala Američanka Steadmanová.

Ohlas Michla Broulíka, hlavního trenéra ženské reprezentace: „Myslím si, že jsme odehráli nejlepší utkání na mistrovství světa. Byl to náš doposud nejlepší výkon, který jsme podali. Bylo to vidět na obou stranách, protože na sebe narazily dva výborný mančafty. Celý utkání bylo skvělý. Ty nájezdy byly takovou třešničkou na dortu. Můžou nás mrzet dvě oslabení, které Američanky využily. My jsme tam měli taky nějakou přesilovku, ale nebyli jsme schopní je proměnit. V závěru jsme při power play, v situaci 6 na 4, dát vyrovnávací gól. Byla to reklama na ženský hokejbal.“