Reprezentace

Muži ovládli svou skupinu! Zakončili ji šesti trefami a čistým kontem

V posledním utkání ve skupině se čeští hráči potkali se Spojenými státy americkými, se kterými bojovali o první místo ve skupině. Souboj o čelo tabulky zvládlo lépe Česko, které se poprvé prosadilo v osmé minutě a poté skóre jen navyšovalo. Navíc poprvé na mistrovství udrželo čisté konto.


Česko vs. USA 6:0 (2:0,1:0,3:0)

Česko vstoupilo do utkání aktivně a vytvářelo si více šancí. Kucharčík byl nehlídaný před brankou, ale do jeho střely pak skočil jeden z bránicích hráčů. Poprvé se českým reprezentantům podařilo prosadit v osmé minutě, když po přečíslení z pravého kruhu přesně zamířil Martin Kruček. Mokrý musel být také pozorný a s americkými střelami si poradil. Necelých pět minut před koncem první třetiny vyslal pokus z pravé strany Jágr, na druhé straně pak měl český brankář v pohotovosti lapačku proti střele z pravého kruhu. Osm vteřin před přestávkou se ještě radovala česká střídačka. Jan Čejka z levého kruhu našel prostor mezi tyčí a americkým brankářem a zařídil svému týmu dvoubrankový náskok.

Ve druhé třetině se skóre měnilo jen jednou. Ve dvacáté třetí minutě se o to postaral prvním gólem na mistrovství mužů Matyáš Bláha, který si naběhl před klec a z prostoru mezi kruhy zaznamenal premiérovou branku. USA si pak vzaly oddechový čas a Snydera v americké brance vystřídal Corter. Prostřední část ale příliš šancí nenabídla a stav už tam nikdo nezměnil.

Na začátku třetí patnáctiminutovky čeští hokejbalisté nevyužili přesilovou hru, krátce po jejím skončení ale přidal druhý gól na své konto po skvělé práci u brankoviště Jan Čejka. V další minutě mohli američtí hráči snížit, ale Tumminello v samostatném úniku neuspěl. Ve čtyřicáté minutě pak zůstal Jakub Laurinc nikým nehlídaný před brankou na pravé straně a po skvělé přihrávce poslal Česko do pětibrankového náskoku. Z české strany to ještě nebylo všechno. O necelou minutu později po střele bez přípravy z těsné blízkosti dokončil hattrick Jan Čejka. V české brance naopak žádný míček neskončil a Vojtěch Mokry tak vychytal první nulu na šampionátu mužů.

Ohlasy asistenta trenéra Slavomíra Švancary: "Dnešní zápas byl v našem provedení zatím nejlepší. Myslím si, že jsme do něj šli docela s respektem, viděli jsme je tady hrát, sehrály tady výborné utkání, nám se některé pasáže těch utkání předtím úplně nepovedly. Hodně jsme si k tomu řekli, ale jako tu sílu z toho týmu jsme cítili pořád, takže jdeme dál. Je to prostě jenom vítězství ve skupině, ale vzhledem k tomu dnešnímu výkonu si ho samozřejmě ceníme."