Reprezentace

Kluci přijeli na kemp výborně připravení a udělali nám to mnohem těžší, říká asistent reprezentačního trenéra U18 Jaroslav Procházka

O víkendu čekal reprezentaci U18 předposlední kemp a po něm následovala finální nominace hráčů na mistrovství světa v Žilině. Asistent trenéra Jaroslav Procházka se rozpovídal o jeho průběhu, jak byli trenéři s hráči spokojení a co vše rozhodovalo v konečném výběru.

Vybírali jsme hráče podle fyzické připravenosti

Pane trenére, o víkendu se konal předposlední reprezentační kemp U18 před mistrovstvím světa. Jak byste zhodnotil jeho průběh?

Hodnotím ho velmi pozitivně, protože kluci opravdu přijeli připraveni. Od prvního tréninku šli naplno a poctivě odmakali celý kemp. Všichni cvičili nadoraz a skutečně nám to ztížili při závěrečné nominaci.

Co vám tento kemp směrem ke konečné nominaci a mistrovství světa ukázal?

Měli jsme ještě pár otazníků ohledně výběru hráčů. Ti, kteří se ukázali v dobrém světle, si řekli o nominaci na turnaj. Ukázalo se, že budeme mít běhavý a agresivní tým. Na ostatních kempech během sezóny jsme jasně říkali, že chceme hrát aktivní, rychlý a moderní hokejbal. Nechceme čekat na soupeře, chceme řešit vše na útočné polovině a nezbavovat se míčků. Podle toho také náš výběr vypadá.

Finální nominace již byla uzavřena. Jak bylo obtížné vybrat konečnou sestavu?

Tento kemp už byl náročný. Museli jsme vytáhnout všechny naše poznámky, co jsme měli od play off juniorky. Někteří hráči se začali objevovat v Extralize, takže jsme je měli s hlavním trenérem Víťou Čapkem zmapované. S realizačním týmem jsme pak na základě všech těchto poznatků vybrali konečnou nominaci.

Na co konkrétně jste při nominaci nejvíce přihlíželi a co rozhodovalo?

Víťa Čapek měl velkou zkušenost už z U16, kde všechny hráče zná, což je velká výhoda. Viděl je v těžkých zápasech na předchozím šampionátu v Liberci. Já jsem měl možnost vidět hráče v play off kladenské juniorky. Rozhodovaly maličkosti a aktuální forma. Na každém hráči bylo poznat, jak se připravuje a v jakém stavu na kemp přijel. Naštěstí přijeli po fyzické stránce dobře připraveni, což ukazuje, že o tom přemýšlí a že je před nimi mistrovství světa. Na toto jsme také apelovali.

Jaroslav Procházka loni působil jako trenér české U23 na MSJ v Liberci. Autor fotky: Markéta Křížová.

Loňský úspěch se snažíme klukům vytěsnit z hlavy

Jak jste měli s ostatními členy realizačního týmu rozdělenou sledovanost všech kluků?

Já jsem měl společně s Víťou Čapkem na starosti Extraligu. Hodně jsme sledovali Plzeň, která hrála vysoko v juniorce, a také Kladno, když tam přijeli hrát. Bylo důležité sledovat hráče, když jsme vybírali asi čtyřicet hráčů. Druhý asistent Jakub Třináctý měl na starosti Východní Čechy a další kategorie, jako U14 a U16. Máme o hráčích dostatečný přehled.

Čeká vás poslední závěrečný kemp, kam pojedou hráči z konečné nominace. Na co se v něm budete chtít zaměřit?

V podstatě už na základní a systémové věci. Tento kemp byl o tom, co po hráčích budeme chtít, jaký systém budeme hrát. Hodně jsme hráli v rozích a zastavovali hru, abychom upozornili na chyby. Na posledním kempu budeme mít tři tréninkové jednotky, zaměříme se na přesilovky, oslabení, buly a stmelení týmu. Ukázalo se, že je to skvělá parta kluků a je dobrá nálada.

S reprezentací obhajujete titul mistra světa. Jak toto postavení směrem k turnaji vnímáte?

Snažíme se klukům vytěsnit z hlavy loňský úspěch, protože polovina týmu z minulého mistrovství světa už tam není a přešla do U20. Někteří přišli z U16. Tímto se vůbec nezaobíráme. Řekli jsme si, že půjdeme od prvního pískání, od první buly. Bude záležet na každém balónku, na každém buly. Chceme, aby z toho měli kluci radost a byli pozitivní. Potřebujeme se zaměřit sami na sebe.

Na úvod šampionátu vás čekají čtyři zápasy během dvou dnů, což bude náročné. Jak na tento maraton hráče připravit a co od těchto zápasů očekáváte?

Hra Kanady, Ameriky, Slováků a Švýcarů se asi moc nezmění, bude to běhavý hokejbal nahoru dolů. Druhý den budou rozhodovat fyzické síly, co každý hráč ještě ze sebe dostane. Není to ani ve dvou dnech, ale během třiceti šesti hodin. Možná by stálo za to, aby hokejbalová federace prodloužila turnaj o den, i když chápu, že je to finančně náročné. Takhle to je a my s tím počítáme celou sezónu. Proto jsme vybírali hráče podle fyzické připravenosti. Chceme vyhrávat, aby kluci měli dobré vzpomínky a chtěli tento sport hrát i nadále.

Červnový kemp U18 v Pardubicích. Zdroj fotky: Česká hokejbalová reprezentace U18.