Reprezentace

Zpátky v čase: Zlato proti předpokladům aneb jak česká osmnáctka ovládla Mistrovství světa v Liberci

Konec letošní hokejbalové sezóny je pro reprezentačního fanouška výjimečný. Během necelých 20 dní nás čekají mistrovství světa čtyř kategorií na dvou různých místech. Dnes se podíváme na poslední mistrovství světa v roce 2024, a to kategorie U18 v severočeském Liberci.

Vstup hrůzy

Výběr české reprezentace vstupoval do turnaje s neblahou statistikou v zádech. Za 15 let pořádání mistrovství světa do 18 let český tým nikdy nevystoupil až na samý vrchol. Cíl v Liberci byl jasný – toto změnit. Český tým čekala na začátku těžká zkouška, zápasy se Slovenskem a USA v jeden den. První minuta turnaje a hned studená sprcha, rychlý gól Američanů. Češi se po hořkém začátku dokázali vzpamatovat a do konce třetiny vyrovnali díky Marku Daníčkovi. Ve druhé třetině se skóre přelévalo, ale i přes druhou branku Daníčka odcházel národní tým do kabin za stavu 2:3. V poslední třetině USA ještě vedení navýšilo a domácí tým se zmohl pouze na snížení na 3:4. Po odpoledním duelu určitě nebyl realizační tým moudřejší. Zápas, který byl rozhodnut už po prohrané první části 3:0, skončil debaklem 6:0 a zvedl pochybnosti o možném úspěchu českého týmu.

Výsledky zápasů:

Česko U18 – USA U18 3:4 (1:1, 1:2, 1:1)

Slovensko U18 – Česko U18 6:0 (3:0, 1:0, 2:0)

Špetka naděje

Druhý den nezačal pro české barvy o moc lépe. Už po osmi minutách prohrávali s outsiderem turnaje Švýcarskem 2:0. Naštěstí v půlce zápasu naši mladíci otočili vývoj utkání. Nejprve dvěma góly vyrovnal plzeňský Matěj Pavlíček, na něhož navázali Jakub Mikula a Petr Lehner. Švýcaři se ještě zmohli na jednu branku, ale pojistku přidal Oliver Malý a první výhra na šampionátu byla na světě. V dobrém výkonu chtěli Češi pokračovat i v duelu s Kanadou, což se jim podařilo, když hned v první minutě otevřel skóre Jan Pilař. Poté však přišla hrůzná dvouminutovka – dvě oslabení a dva góly v brance Koudely. Tady se ukázala psychická odolnost domácího týmu. Ještě v průběhu první třetiny srovnali opět z hole Pilaře. Druhá třetina patřila Čechům, kdy nás do vedení poslal Tadeáš Kantor a vedení navýšil Daníček. Kanaďané dokázali ještě vstřelit kontaktní branku, ale to bylo od nich vše. Výhru pojistil do odkryté klece Daníček. Cenné vítězství 5:3 nad Kanadou vylepšilo umístění ve skupině, a hlavně zvýšilo české sebevědomí pro medailové zápasy.

Výsledky zápasů:

Švýcarsko U18 – Česko U18 3:5 (2:1, 1:3, 0:1)

Česko U18 – Kanada U18 5:3 (2:2, 2:0, 1:1)

Pomsta v semifinále

V semifinále čekala českou reprezentaci odveta s týmem USA. Přes brzké vedení Američanů Češi dokázali odpovědět góly Marka Daníčka a Matěje Pavlíčka, a dokonce získat vedení na svou stranu. Američané však odpověděli gólem do šatny a na tabuli svítil remízový stav 2:2 po dvou třetinách. Vstup do třetí části vyšel lépe Čechům – znovu úřadoval Daníček v přesilovce a vrátil vedení na domácí stranu. Poslední hřebíčkem do rakve USA byl gól do prázdné brány, kterým Daníček zkompletoval hattrick a poslal Česko do finále.

Výsledek zápasu:

USA U18 – Česko U18 2:4 (1:1, 1:1, 0:2)

Zlaté oslavy

Finále bylo reprízou nepovedeného derby se Slovenskem. Po akci z 10. minuty Jakuba Mikuly s Daníčkem byl blíže k vítězství domácí celek. Dvoubrankové vedení zajistil, kdo jiný než Marek Daníček, který neuvěřitelnou individuální akcí opařil Slováky. Ti se ještě nadechli a snížili ve druhé třetině. Vstup do poslední periody turnaje vyšel znovu lépe našim. Po vítězném buly Štěpán Palán propálil vše, co mu stálo v cestě, a vybojoval znovu dvoubrankové vedení. Bleskovým snížením Slováci ještě dokázali zápas zdramatizovat. Závěrečný tlak byl enormní, ale obětavost českých hráčů a sebejistý Ondřej Koudela dokázali zlikvidovat všechny slovenské pokusy a oslavy mohly začít. Přes hrozivý začátek turnaje a zápasy plné zvratů mohla česká reprezentace poprvé v historii slavit titul mistrů světa do 18 let.

Výsledek zápasu:

Slovensko U18 – Česko U18 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)

Vzpomínky

Martin Davídek: "Je to rok, ale na svoji hokejbalovou akci vzpomínám hlavně teď, když se hrají zase hokejbalové šampionáty. Začátek turnaje pro nás nebyl lehký. Těsné prohry s USA a debakl se Slovenskem nás dostaly do nelehké situace. Před zápasem se Švýcary a Kanadou jsme si udělali meeting, s Martinem Kurzem změnili sestavu, nastavili jinou taktiku a systém obrany a věřili, že to dopadne. A dopadlo. Nejprve výhra se Švýcary, potom jsme porazili Kanadu a před námi bylo semifinále s USA. To už v týmu vládla vítězná atmosféra, kluci hráli obětavě, padali do střel, hráli tvrdě a když se prosadil i někdo jiný než Marek Daníček (úsměv), věděli jsme, že to dáme. Dnes už to mohu říct. Před finále jsem šel s kluky na jedno malé nebo limču, uvolnila se hlava a v bouřlivé atmosféře za podpory skvělých fanoušků jsme si došli poprvé v historii pro zlatou medaili."

Filip Jedelský: "MS v Liberci je můj největší hokejbalový zážitek, příběh našeho týmu byl jako ve filmu. Po prvních dvou porážkách jsme zažívali ty nejhorší pocity, ale to nás nakoplo až k prvnímu vítězství ČR na MS v kategorii U18."

Jakub Mikula: "Když se ohlédnu zpátky na MS v Liberci, vybaví se mi kolektiv, parta kluků, kteří by se navzájem za sebe obětovali. Bylo neskutečné, jak nás fanoušci hnali kupředu. Když jsme dali gól a fanoušci začali křičet, běhal mi mráz po zádech. Bylo to něco nezapomenutelného."

Soupiska: Kočka, Koudela – Dreschler, Duchek, Kamaryt (A), Malý, Musílek, Palán, Vyhlídal, Zámečník – Daníček (A), Jedelský, Kachlík, Kantor, Krbec, Lehner (C), Mikšovský, Mikula, Pavlíček, Pilař, Rod, Šlechta, Žežulka

Realizační tým:

Hlavní trenér: Martin Davídek

Asistent trenéra: Martin Kurz

Vedoucí mužstva: Vladimír Píša

Hvězdy týmu:

• Marek Daníček

• Radek Vyhlídal

• Ondřej Koudela

Bezpochyby největší hvězdou nejenom českého výběru, ale celého turnaje byl Marek Daníček. Ten ovládl jak kanadské bodování turnaje, tak i tabulku střelců a zároveň se stal MVP turnaje. Kromě individuálních statistik byla vidět Markova dominance i na hřišti. Schopen vzít osud českého týmu do svých rukou, blýskl se hattrickem v semifinále a ve finále přidal dva kanadské body. Zajímavostí je, že Marek Daníček září v dresu juniorky hokejové Sparty a účastnil se letošního MS do 18 let v hokeji. Dalším zástupcem hokeje na MS v Liberci byl Radek Vyhlídal, který se stal nejproduktivnějším obráncem turnaje a byl zvolen do All Star týmu turnaje. Posledním českým členem All Star týmu se stal brankář Ondřej Koudela. Přes rozporuplný začátek turnaje českého týmu zazářil v medailových bojích a dovedl Čechy vynikajícími výkony ke zlatu. Další hráči z tohoto výběru uplatnili svoje nově nabyté zkušenosti a začali se v další sezóně 2023/24 pravidelně objevovat na extraligových hřištích, jako například Jakub Mikula, Tadeáš Kantor, Štěpán Palán, Petr Lehner či Matěj Pavlíček.

Mistři světa v hokejbalu do 18 let z roku 2023. Autor fotky: Markéta Křížová.