Reprezentace

Mistrovství světa z pohledu masérky a fyzioterapeutky! Jak pomáhají hráčkám během šampionátu?

Nedílnou součástí reprezentačního realizačního týmu jsou maséři a fyzioterapeuti. Jejich práce je velmi důležitá především při náročném programu, kdy je každý nějaký zápas. Před semifinálovým zápasem žen jsme zamířily na jejich pokoj, abychom přiblížily jejich práci.

Naše práce ale neprobíhá jen na pokoji, ale o hráčky se staráme také během dne

Masérka a fyzioterapeutka musí být v pohotovosti od rána až do večerních hodin. „Každý večer nám projde pod rukami několik hráček. Při večerních masážích dochází také k utužování týmu, kdy se holky schází na našem pokoji. Naše práce ale neprobíhá jen na pokoji, o hráčky se staráme také během dne na hale, v kabině a na ploše,“ vypráví masérka Jana Baloušová Fričová. S péčí o hokejbalistky jí pomáhá také fyzioterapeutka. „Máme toho hodně, ale od toho jsme tady, abychom holky připravily na zápas, aby mohly podat co nejlepší výkony,“ prozrazuje Lucie Toušová.

Reprezentanti mají na Mistrovství světa ve Švýcarsku náročný program. Hráčky čeká každý den jedno utkání, v pondělí odehrály dokonce dvě. Každý den se v pokoji masérky a fyzioterapeutky schází několik hráček, kterým pomáhají. „Jejich práce je pro nás velmi důležitá. Máme tady moc šikovnou masérkou Kanadu (Jana Baloušová Fričová, pozn. Red.) a fyziotepeutku Lucku (Lucie Toušová, pozn. red.). Holky nás hezky rozmasírují, chodím na masáž každý večer, je to nedílnou součástí mé regenerace na další zápasy,“ vypráví kapitánka reprezentace žen Lucie Manhartová.

Masážní lůžko je na pokoji žen a mužů připraveno 24/7. Zdroj fotky: redakce.

Práce masérky a fyzioterapeutky v nás hlavně drží pozitivní atmosféru

České reprezentantky mají nyní odehranou základní skupinu a už dnes je čeká semifinálový zápas. Stejně jako každý večer se jich několik vystřídalo na masážním lehátku před tímto důležitým utkáním. „Dobře nás to vždy naladí na druhý den a pomáhá zvládat dlouhé cestě autobusem,“ hlásí Petra Herzigová, která stejně jako kapitánka Manhartová a masérka Jana Baloušová Fričová působí u reprezentace žen už od roku 2006.

Hráčky nechodí jen s unavenými svaly, ale postupně přibývají také zranění, o která je potřeba se postarat. „Vždy mi to uvolní a druhý den se cítím lépe připravená jak po fyzické, tak mentální stránce,“ říká Kristýna Kaltounková. O hráčky se navíc pečuje v prostředí na hezkou přírodu, kdy mají výhled přímo na hory a vodopád. „Práce masérky a fyzioterapeutky v nás hlavně drží pozitivní atmosféru,“ doplňuje Tereza Radová.