Reprezentace

Zpátky v čase: Liberecká zlatá pouť šestnáctky

Konec letošní hokejbalové sezóny je pro reprezentačního fanouška výjimečný. Dnes se podíváme do roku 2024 na poslední Mistrovství světa, a to kategorie U16 v severočeském Liberci. Tohoto turnaje se účastnily dva české výběry, my budeme mapovat zejména cestu toho úspěšnějšího „červeného“ týmu.

Začátek jako z partesu

Na úvod turnaje čekala na český červený výběr Kanada „East“. Hned první pětiminutovka turnaje ukázala potenciál tohoto týmu. Dvě slepené branky z holí Matouše Pospíšila a Marka Šťástky znamenaly rychlé vedení 2:0. Ve zbytku utkání přidali Češi po brance v každé třetině. Nejprve přesně zamířil Matyáš Jankůj. V poslední periodě výhru pečetil Jan Zahálka využitou početní výhodou. „Červený tým“ tak vstoupil do turnaje bezchybným výkonem, nulou vynikajícího Marka Fleischmana a hlavně s třemi body v kapse.

Kanada „východ“ - Česko „červení“ 0:4 (0:2, 0:1, 0:1)

Vítězství ve skupině

Další severoamerický soupeř, tentokrát USA, a další výborný úvod. Druhý gól v turnaji si zapsal liberecký Šťástka, na kterého ještě v první třetině navázal Vojta Svatoň. Ve druhé třetině se skóre měnilo dvakrát. Vedení českého týmu navýšil Radim Drnec, na tuto branku dokázali Američané odpovědět, ale to bylo po zbytku utkání z jejich strany vše. V poslední periodě dokázal domácí tým vstřelit ještě dvě branky, když se prosadil David Kučera a znovu Šťástka na konečných 5:1. Češi skupinu končili zápasem s týmem z pole outsiderů, Švýcarskem. V tomto duelu rozhodla již vyhraná úvodní třetina poměrem 5:0. Poté již jen branky v síti Švýcarů přibývaly, dokud se skóre nezastavilo na 11:1. Hattrickem se blýskl Šťástka a tři body z obrany přidal Ondřej Černý. Tato výhra znamenala výhru ve skupině a hůře postaveného soupeře v semifinále.

Česko „červení“ - USA 5:1 (2:0, 1:1, 2:0)

Česko „červení“ - Švýcarsko 11:1 (5:0, 3:0, 3:1)

Kraus vystřelil finále

V semifinále čekalo náš tým Slovensko. Češi již tradičně vstoupili do utkání výborně a již v sedmé minutě vedli 2:0. V úvodu se prosadil po krásné přesilovkové kombinaci Jan Kraus a necelé dvě minuty překvapil slovenského brankáře nečekanou střelou Černý. Rychlé vedení Čechy uchlácholilo a Slováci dokázali vývoj otočit. Do kabin odcházely týmy již za remízového stavu 2:2, a když v úvodu dokonce Slovensko převrátilo vedení na svou stranu, nevypadalo to s reprezentací dobře. Po zbytek utkání náš tým enormně tlačil, přestřílel soupeře, ale na branku si musel počkat až do 43. minuty, kdy bombou k tyči vyrovnal Kraus a poslal zápas do prodloužení. To trvalo sedm minut, dokud opět Kraus nezavěsil míček pod víko a zkompletovaným hattrickem poslal domácí tým do finále.

Česko „červení“ - Slovensko 4:3pp (2:2, 0:1, 1:0, 1:0)

Historické zlato

V nejdůležitějším zápase turnaje na Čechy čekal druhý kanadský výběr „West“. Vyrovnanou první třetinu nemohl rozseknout nikdo jiný než Šťástka, který osm vteřin před koncem uplatnil důraz na brankovišti a poslal „červený“ výběr do vedení. Vedení však Česku nevydrželo dlouho a již na začátku druhé třetiny Kanaďané využili přesilovku. Reprezentace dokázala ještě v té samé periodě vrátit vedení na svou stranu. Dobré přesilovky Česka potvrdil Jakub Chán, který dokázal z levého kruhu vymést šibenici. Nakonec se tento gól ukázal jako vítězný. Český tým díky své obětavosti a hlavně neskutečnému výkonu Fleischmana dokázal ubránit jednobrankové vedení a po závěrečném hvizdu slavit historický titul mistrů světa v této kategorii.

Kanada „západ“ - Česko „červení“ 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

Vzpomínky

Vít Čapek: "Na Liberec mám jenom ty nejlepší vzpomínky. Sešla se super parta hráčů, kteří táhli za jeden provaz a postupnými kroky kráčeli za svým snem. To samé platí o realizačním týmu. Postupem času jsem rád, že se nám podařilo vyhrát poprvé v historii pohár pro naše barvy. Když si vezmu v potaz, kolik našich výborných hráčů se prostřídalo v této kategorii, je to cenné vítězství."

Marek Fleischman: "Odnesl jsem si z toho neuvěřitelné pocity. Zvedat pohár nad hlavu pro mého zesnulého dědu a také rodinu, přítelkyni, a za zády přitom mít takovou partu skvělých lidí a ještě lepších hokejbalistů, bylo něco krásného. Jen když si na tyto momenty vzpomenu, běhá mi mráz po zádech."

Soupiska: Fleischman, Bečička, Soukup – Kraus, Puzder, Novák, Šťástka (A), Král, Martínek (C), Mejstřík, Koudela, Kučera (A), Svatoň, Slezák, Zahálka, Vaněk, Hlaváček, Pospíšil, Žák, Jankůj, Černý, Chán, Drnec

Realizační tým: hlavní trenér – Vít Čapek, asistent trenéra – Adam Kovařík, asistent trenéra – Jakub Třináctý, vedoucí mužstva – Michal Koza

Hvězdy týmu: Marek Fleischman, Tomáš Koudela, Marek Šťástka

Český tým oplýval celý turnaj výbornou týmovou hrou, ale pokud je potřeba někoho vyzdvihnout, tak to je bezpochyby brankář Marek Fleischman. Ten obdržel za celý turnaj pouhých 5 branek, svými výkony přiváděl soupeře k šílenství a po zásluze si odnesl cenu účast v All-Star týmu turnaje. Dalším členem All-Star týmu se stal univerzál Tomáš Koudela, který svými výbornými defenzivními výkony podpořil kompaktnost týmu. O produktivitu se staral domácí liberecký Marek Šťástka, který se stal nejproduktivnějším českým hráčem a nejlepším střelcem celého turnaje. Mezi jeden z úkolů reprezentace patří připravit hráče na seniorskou úroveň hokejbalu. Právě několik z hráčů z tohoto výběru si odbylo v následující sezóně debut na extraligových hřištích, např. David Kučera, Matouš Pospíšil, Radim Drnec nebo Jan Kraus.

Mistři světa v hokejbalu do 16 let z Liberce 2023. Autor fotky: Markéta Křížová.