Reprezentace

Je to obrovská čest si na sebe obléci dres se státním znakem na hrudi, komentuje svoji nominaci na mistrovství světa U18 Jakub Mikula

Minulý týden byla zveřejněna nominace na světový šampionát reprezentace U18 ve slovenské Žilině. Mezi nominovanými se objevil i pardubický útočník Jakub Mikula, který absolvuje již své druhé mistrovství světa této kategorie a doufá, že naváže na úspěchy z minulého roku.

Zvykáme si na hokejové hřiště

Jakube, nejprve k letošní klubové sezóně. Vám se letos velmi dařilo, etabloval jste se v CROSSDOCK Extralize a v mládežnických soutěžích jste byl produktivní. Jak jste letos spokojen se svými výkony?

Vždycky se dá na něčem pracovat, obzvlášť v extralize mužů, kde je to mnohem rychlejší, tvrdší a je zde hodně osobních soubojů. Jsem rád, že se mi dařilo, i když to bylo až ke konci sezóny. Jde to potom mnohem snáz, když hrajete se staršími, kteří vám chtějí něco předat, abyste byli lepší, a toho si u nás v klubu nesmírně vážím.

Od všech bylo vidět maximální nasazení a bojovnost. Minulý víkend jste se účastnil kempu reprezentace U18. Jak jste byl spokojen se svými výkony?

Zvykáme si na hokejové hřiště, dávali jsme dohromady formace, jak by mohly eventuálně vypadat, a musím říct, že od všech bylo vidět maximální nasazení a bojovnost. Tréninky byly náročné, ale posunuly mě zase dál, takže jsem spokojený.

Po roce jste se opět dostal do nominace na Mistrovství světa U18. Vrací se vám vzpomínky na zlatý Liberec?

Je to obrovská čest si na sebe obléci dres se státním znakem na hrudi. Jsem nesmírně rád, že se mi povedlo dostat se do finální nominace na MS. Když se ohlédnu zpátky na MS v Liberci, vybaví se mi kolektiv, parta kluků, kteří by se navzájem za sebe obětovali. Bylo neskutečné, jak nás fanoušci hnali kupředu. Když jsme dali gól a fanoušci začali křičet, běhal mi z toho mráz po zádech. Bylo to něco nezapomenutelného.


Žádné funkce rozdané nebyly, budu hrát tam, kam mě trenéři pošlou

Bylo by hezké navázat na předešlé MS. Minulý rok se vám na MS U18 dařilo i individuálně, patřil jste mezi nejproduktivnější hráče týmu. Jak chcete navázat na svoje výkony z posledního šampionátu?

Tak, samozřejmě, na jednu stranu je to hezké, když se vám zrovna daří, ale nebylo to jenom o mně, obrovskou zásluhu na tom měla celá pětka, kde jsme si výborně rozuměli s Jirkou Rodem a Márou Daníčkem. A když máte v lajně takové spoluhráče, body se sbírají samy. Bylo by hezké navázat na předešlé MS, ale musíme jít od zápasu k zápasu, s pokorou, a hlavně jako jeden tým.

Půjdeme společně předvést to nejlepší. Díky vaší účasti v Liberci, dostáváte nějaké speciální úkoly od realizačního týmu jako jeden z těch zkušenějších hráčů?

Žádné funkce rozdané nebyly, budu hrát tam, kam mě trenéři pošlou a co mi řeknou. Myslím si, že většina kluků na soupisce si zažila MS, takže to všichni znají.

Jaké máte očekávání a cíle směrem do Žiliny?

Doufám, že na závěrečném kempu v Pardubicích dáme dohromady partu, a potom půjdeme s pokorou, společně předvést to nejlepší, co v nás je, a doufám, že zvedneme opět pohár mistrů světa.