Reprezentace

Turnaj tří U15 byl dobrou přípravou, vyhrálo Česko Blue

V pražské SPM aréně proběhl mezinárodní přátelský turnaj reprezentací do 14, respektive 15 let. Do Česka přijel výběr Švýcarů, kteří si akci pochvalovali. Herně se nejvíce dařilo týmu Česko Blue, jenž vyhrál oba své zápasy. Více z turnaje se dočtete v naší reportáži.


Švýcarsko – Česko Red 1:6 (0:2, 1:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 26. Reusser (Flüeler) – 4. Šimic (Solař), 11. Kohoutek (Martinec), 21. Urbánek (Martinec), 26. Urban (Machaň), 31. Šimic (Jánský Já., Kohoutek), 43. Malý (Pohorský)

V první třetině začali domácí aktivněji a napadali švýcarskou obranu. Hostující brankář tak musel předvést několik skvělých zákroků. Skóre se měnilo ve třetí minutě, kdy sám na branku utíkal domácí Šimic a otevřel skóre. Vzápětí si vytvořili šance také hosté, ale žádnou neproměnili. Další branku vstřelili domácí v jedenácté minutě a dostali se tak do dvoubrankového vedení. Mezi střelce se zapsal Kohoutek.

Druhá část se nesla v podobném duchu a naši hráči byli stále aktivnější. Tříbrankový náskok byl navýšen v šesté minutě, kdy se prosadil Urbánek. Hosté následně střídali v brankovišti. Nakonec se jim povedlo vsítit gól v jedenácté minutě po střele Reussera a dostali se tak zpět do zápasu. Neuběhlo ani půl minuty a Urban zajistil opět tříbrankové vedení na straně domácích borců.

V poslední části potřebovali hostující hráči přidat, aby se pokusili s utkáním ještě něco udělat. Jejich ambice ovšem byly utnuty v devatenácté vteřině brankou Šimice, a prohrávali tak už čtyřgólovým rozdílem. Šimic přidal svou druhou branku v zápase. Poslední gól vsítil na straně domácích ve třinácté minutě Malý a Češi vedli o pět branek. Tento stav vydržel až do konce utkání. Český výběr červených tak zapsal svou první výhru.

Česko Red – Česko Blue 1:5 (1:2, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 12. Jánský Já. (Martinec) – 4. Roškot (Jeřábek, Jordán), 15. Jánský Jo. (Vodehnal), 19. Peřina (Kmínek, Jánský Jo.), 28. Peřina (Vodehnal), 42. Gutwirth (Vávra)

Druhý duel turnaje nabídl střetnutí obou našich reprezentací. Modří vstoupili do utkání velmi nažhavení a ve čtvrté minutě dostali možnost přesilové hry a po krásné střele Roškota od modré se ujali vedení. Další branka padla až ke konci první třetiny, kdy pro změnu dostali přesilovku červení a také jim se povedlo skórovat. Exekutorem byl Jáchym Jánský. Už to vypadalo, že do šaten se půjde za nerozhodného stavu, ale devět vteřin před úvodní přestávkou si modrý tým vzal vedení zpět na svou stranu a Jonáš Jánský udělal radost svému celku.

V úvodu druhé třetiny dostal modrý výběr opět přesilovou hru a po krásné kombinaci navýšil skóre o dvě branky Peřina. Červeným už pomalu začínaly docházet síly a krátce poté inkasovali další branku, a rozdíl už byl třígólový, když opět udeřil Peřina. Červení hráči nicméně žádný souboj nevypustili a snažili se se stavem ještě něco udělat, leč neúspěšně.

Ve třetí části bylo zapotřebí najít ještě poslední zbytky sil a utkání nějakým způsobem zdramatizovat. Hráči modrých barev ale měli v nohou o zápas méně a veškeré útoky červených eliminovali. Červený mančaft přesto v sobě ještě našel nějaké zbytky sil a statečně bojoval. Poslední slovo v zápase ale měli hráči modrých dresů a Gutwirth tak vstřelil konečnou pátou branku a definitivně zpečetil výhru pro modrý výběr.

Česko Blue – Švýcarsko 11:7 (2:2, 6:1, 3:4)

Branky a nahrávky: 4. Pletánek (Jordán, Blažek), 15. Vích, 20. Gutwirth (Vávrů, Marek), 22. Vích (Coufal), 24. Peřina (Vodehnal, Motyčka), 27. Matoušek (Pletánek, Coufal), 29. Trnka (Marek), 30. Coufal (Pletánek, Matoušek), 32. Vích (Roškot), 33. Motyčka (Peřina, Furiš) – 7. Karrer (Geissbühler), 12. Steck (Troillet), 29. Riesen, 40. Geissbühler (Friedli), 41. Reusser (Flüeler), 43. Troillet (Steck), 45. Reusser (Geissbühler)

Po vítězství nad „červenými Čechy“ chtěla druhá česká modrá parta vyhrát také druhý zápas nad Švýcarskem a obsadit celkové prvenství. Svůj záměr potvrzovali hned od začátku a hostující celek prakticky k ničemu nepustili. První branka padla ve čtvrté minutě a domácí se ujali vedení. Šťastným střelcem se stal Pletánek. Švýcarský celek ovšem nic neponechal náhodě a brankami Karrera a Stecka strhli vedení na svou stranu. Těsně před odchodem do šaten na straně domácích udeřil Vích a stav byl nerozhodný.

Ve druhé třetině nastala doslova gólová smršť a během dvanácti minut domácí jasně ukázali, že i druhé vítězství zůstane v jejich rukou. Postupně vsítili šest branek, když se trefili Gutwirth, Vích, Peřina, Matoušek, Trnka a Coufal. Hosté se zmohli vstřelit pouze jednu branku, kdy se trefil Riesen. Český výběr tak měl před poslední třetinou pětibrankový náskok.

V úvodu poslední části vsítili Češi další dva rychlé góly, Vích s Motyčkou, a bylo prakticky po utkání. Zbývalo ho jen dohrát takříkajíc z povinnosti. Hostující celek v sobě ale našel ještě poslední kousky sil a závěr zápasu patřil jim, když během pěti minut vstřelili čtyři branky a lehce tak zabrnkali na nervy trenérům domácí střídačky. Trefili se dvakrát Reusser a po jedné Troillet a Geissbühler. Vítězství už každopádně zůstalo doma a český modrý celek tak skončil na konečném prvním místě. Švýcaři skončili na turnaji poslední bez jediné výhry.

Ohlasy trenérského štábu po turnaji:

Vladimír Šídlo (Trenér Česko U14): „Myslím si, že oba týmy naší reprezentace podaly skvělé výkony, i vzhledem k tomu, jak byl program nahuštěný do pár hodin, takže se s tím kluci popasovali a uměli sehrát velmi vyrovnané zápasy proti Švýcarsku, kde jsme je v určitých pasážích víceméně přehrávali, a i mladší ročníky se dokázaly vyrovnat s hráči, kteří byli o rok nebo o dva starší. Hráli výborně a splnilo to naše očekávání.“