Krajánci

Najednou nám vzali sport, který všichni tak milujeme, vzpomíná Matěj Fraňo ze Švýcarska

Matěj Fraňo se minulé léto poté, co si odbyl premiéru v seniorské reprezentaci na mistrovství světa v Košicích, sbalil a odcestoval sám do neznáma za hokejbalovým dobrodružstvím do Švýcarska. Po roce hlásí, že to bylo jedno z nejlepších životních rozhodnutí. A také přesun mezi elitu do NLA!

Moje nejdelší hokejbalová pauza

Matěji, jak vypadal Váš život na jaře, když se celý svět zastavil kvůli koronaviru a Vy jste tu dobu byl předpokládám stále ve Švýcarsku?

S prací se nic neměnilo, dělal jsem furt stejně a nějak jsem nezaznamenal epidemii. Ale co se týče trénování a podobně, tak to pro mě bylo těžké stále nic nedělat. Snažil jsem se aspoň doma posilovat, ale nebaví vás to bez činek…. Všechny posilovny byly zavřené, takže v tomhle směru to bylo popravdě pro mě dost těžké.

Jak dlouho jste byl bez hokejbalu? 

Přesně nevím, ale rozhodně to pro mě byla největší hokejbalová pauza, co jsem kdy za svoji kariéru měl. (směje se) Bylo to těžké období, když jste od mala zvyklí dělat nějaký sport, který vás baví a naplňuje, a najednou ze dne na den zjistíte, že nesmíte až do odvolání trénovat, tak to muselo být pro všechny hodně obtížné.

Konec léta by však doufejme už mohl být ve znamení návratu ke sportu, co to znamená pro Vás? Kdy a kde jste započal letní přípravu?

Ano, konec léta je už lepší, my jsme začali suchou přípravu začátkem července. Na první trénink jsem se těšil jak malý kluk. (směje se) Samozřejmě, moc hráčů suchou přípravu nemá rádo, ale já s tím nikdy problém neměl, suchá příprava vám totiž dělá výkonnost celé sezóny. Pro mě to znamenalo každopádně dostat se zpátky rychle do tréninkového tempa.


Matěj Fraňo působil v minulém ročníku v Hägendorfu. Nyní se už bude prezentovat v nejvyšší švýcarské soutěží NLA. 

Přesun do TOP soutěže

Nemůžeme vynechat i otázku Vašeho kariérního růstu, přestupujete do vyšší či dokonce nejvyšší švýcarské soutěže? 

Už je to oficiální a přestoupil jsem do nejvyšší soutěže NLA a budu hrát za Bulldozers Kernenried. Jsem strašně rád za tuhle změnu, v týmu se cítím dobře a na letní přípravu nás chodí 20 i víc lidí! Tohle jsem nezažil ani v Česku… Na klukách vidím, že chtějí, snaží se držet tempo v trénincích, které je nastaveno dost vysoko. Ale líbí se mi to, každý se povzbuzuje, je to super tým, a pro mě je ještě lepší to, že je to mladý tým. Se spoluhráči si totiž výborně rozumíme.

Přestěhoval jste se přímo do Kernenriedu? Váš bývalý celek Hägendorf je sice vzdálen necelých 50 kilometrů, každopádně jak jste vyřešil tuto otázku?

Bydlím furt stejně, dá se říci, že mi ta vzdálenost dojíždění vyjde stále podobně. Situaci ovšem řeším, hledám si bydlení přímo v Kernenriedu.


Ve Švýcarsku se i v nejvyšších soutěžích stále hraje na asfaltu. Matěj Fraňo se v příštím ročníku oblékne do zeleného dresu Bulldozers Kernenried.

Rozhodnutí, kterého rozhodně nelituji

Před časem jste zmiňoval, že žijete prakticky skoro život profesionála. Když máte za sebou pracovní povinnosti, tak míříte do posilovny i za Vaším osobním trenérem a poté často hned na trénink. Jak teď vypadá nebo byste chtěl, aby vypadal, Váš každodenní rytmus?

Každý den mám něco: buď to je zrovna trénink nebo fitko, snažím se zvládat oboje, když to jen jde. Zaměření mám teď hlavně na kondici a sílu s trenérem, který pracuje právě ve fitness centru. Radíme si, říká mi, co mám dělat a takhle cvičím podle něho. Myslím si, že mi to dost pomohlo, nebo se cítím alespoň daleko líp, a to jak při běhu, tak i v osobních soubojích.

A po pracovní stránce jste se nějak posunul? Řešíte posun k nějaké Vám bližší profesi?

Dělám ve skladu, nějak jsem o tom ještě neuvažoval, protože tahle práce mi vyhovuje jak s časem, tak i s hokejbalem. Každopádně určitě bych chtěl potom změnu a plánovat práci blíže k mému vzdělání.

Z Česka se do Švýcarska přesunují před aktuální sezónou zřejmě minimálně další dva čeští hráči, co to podle Vás značí? A chtělo to před rokem velkou odvahu udělat takovýto krok do neznáma? 

Značí to, že přes hokejbal se můžete dostat do takové krásné země a získat mnoho zkušeností. Určitě je to dobře, přál bych každému zkusit si zahrát sport, co miluje, v zahraničí. Před rokem jsem to chtěl strašně moc vyzkoušet. Jsem mladý, řekl jsem si, taková možnost už nemusí přijít. Zpětně jsem tedy rozhodně rád, že jsem do toho šel. Líbí se mi tu a chci tu určitě i nadále žít a hrát.


Bulldozers Kernenried jsou v plné přípravě na nový ročník nejvyšší švýcarské soutěže NLA.