1. liga

1. Liga odstartovala! K vidění bylo prodloužení i gólově bohaté zápasy

1. kolo má za sebou hned 12 prvoligových celků. V divizi východ se odehrály dva zápasy, přičemž šťastnější z nich byly Heřmanův Městec a Česká Třebová. V divizi západ byla k vidění dvojnásobná porce zápasů. Vítězně z nich odešli Kelti, Prachatice, Suchdol nad Lužnicí a Vlčí smečka.


Neděle 1. září 2024

DIVIZE VÝCHOD

Heřmanův Městec výrazně přehrál Hostivař B

Ježci Heřmanův Městec – HBC Hostivař B 8:1 (2:0, 3:0, 3:1)

Střely: 44:18, Vyloučení: 4:4, Přesilovky: 5:3, Využití přesilovek: 3:1, Oslabení: 1:0, Diváků: 73

Branky a nahrávky: 4. Běloušek (Čejgl, Šmíd), 11. Palán (Šmíd, Čejgl), 18. Musílek (Šmíd), 19. Škoda (Kozel, Šmíd), 29. Běloušek (Šmíd), 36. Pilař J. (Palán, Musílek), 38. Kozel (Macenauer, Škoda), 45. Böhm (Běloušek) – 43. Hroch

Na první gól v sezóně nemuseli ježci čekat dlouho. Již ve čtvrté minutě skóroval Ondřej Běloušek, na kterého navázal v jedenácté minutě další domácí hráč, Štěpán Palán. Ve druhé třetině se podařilo využít první nabídnutou přesilovku Vítu Musílkovi. Po necelých dvou minutách přidal již čtvrtou branku domácích Patrik Škoda. Na další branku se čekalo deset minut do 29. minuty, ve které v oslabení vsítil míček do brány Ondřej Běloušek, který tak přidal svou druhou branku. Skóre po druhé třetině tak zůstalo 5:0. V 36. minutě přidal další branku Jan Pilař, na kterého navázal o dvě minuty později Lukáš Kozel. Ve 43. minutě vstřelil první branku Hostivaře Marek Hroch v přesilovce a upravil skóre na 1:7. Poslední branku tohoto zápasu vstřelil v přesilovce domácí Jan Böhm. Zápas tak skončil s velkým brankovým náskokem 8:1 pro domácí ježky.

Gólové hody pro Českou Třebovou

TJ Lokomotiva Česká Třebová – HBC Enviform Třinec 7:1 (0:0, 2:1, 5:0)

Střely: 47:27, Vyloučení: 4:4, Přesilovky: 2:4, Využití přesilovek: 0:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 66

Branky a nahrávky: 26. Kříž (Mrštný), 27. Stráník (Škeřík), 31. Švec (Válek), 31. Smutný (Pirkl, Shejbal), 33. Hynek (Stráník, Škeřík), 36. Broulík, 36. Kříž (Válek) – 26. Procházka (Vizváry)

Zápas na domácí půdě České Třebové toho až na jedno vyloučení v první třetině mnoho nepřinesl. Na první branku jsme si museli počkat více než polovinu zápasu, do 26. minuty, kdy Lukáš Kříž z Lokomotivy otevřel skóre. Hosté na srovnání však nemuseli čekat dlouho, protože hned o půl minuty později srovnal Adam Procházka. To však bylo vše, na co se hosté zmohli, a další branku nepřidali. Ve druhé třetině byla k vidění ještě jedna branka, a to v čase 27:00, kdy se trefil Josef Stráník. To však bylo vše, co druhá třetina nabídla. Skóre po druhé třetině tak zůstalo těsně 2:1 pro domácí. Čekání na první branku ve třetí třetině nebylo dlouhé. Po 18 sekundách hry se trefil Štěpán Švec, na kterého navázal o 12 vteřin později Zdeněk Smutný. Do konce zápasu přidali domácí ještě tři branky – v 33. minutě vstřelil pátou branku Josef Hynek, následně v 36. minutě Michal Broulík a Lukáš Kříž, který gólový účet zápasu také otevřel. Česká Třebová tak získala první tři body v nové sezóně a porazila Třinec 7:1.

DIVIZE ZÁPAD

Kelti zvládli vstup do sezóny

SK Kelti 2008 – SK Pedagog České Budějovice 4:2 (2:1, 1:1, 1:0)

Střely: 37:23, Vyloučení: 2:1, Přesilovky: 0:1, Využití přesilovek: 0:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 60

Branky a nahrávky: 4. Hrabár (Taufer), 6. Kurhajec (Havel), 27. Patera (Chromek), 39. Hrabár (Černý, Häusler) – 11. Bárta A. (Malecha), 20. Bárta A. (Malecha)

Do úvodu zápasu vstoupil lépe domácí tým Keltů, kteří dokázali skórovat dvakrát v rozmezí dvou minut. Nejprve se trefil ve 4. minutě Jiří Hrabár, na kterého navázal v 6. minutě Roman Kurhajec. První třetina nabídla ještě jednu branku – poprvé v sezóně se prosadily také České Budějovice, když v čase 11:00 snížil na 2:1 Adam Bárta. Pět minut po startu druhé třetiny se podruhé v zápase prosadil Adam Bárta z Budějovic a vyrovnal skóre. Následně v 27. minutě vrátil domácím vedení Antonín Patera. Další branka ve druhé třetině k vidění nebyla, a tak domácí vedli 3:2. Ve třetí třetině byla k vidění kromě vzájemného trestu už pouze jedna branka, a to když v 39. minutě zvýšil vedení Keltů Jiří Hrabár na 4:2, který se tak prosadil již podruhé v zápase. Další branka k vidění už nebyla, a tak Kelti porazili České Budějovice 4:2 a zvládli vstup do sezóny lépe.

Ohlasy po zápase: 

SK Kelti 2008 (trenér Roman Novák): "Navzdory velmi poslepované sestavě jsme předvedli týmový výkon a hráči si zaslouží pochvalu. A to jak ti, kteří nepatří k základním kamenům týmu, tak jeho lídři. Navíc průběh zápasu ukázal, že jsme zase o něco málo vyspěli. A to jak reakcí na dvě inkasované branky, tak samotným závěrem, kdy jsme soupeře vlastně k ničemu nepustili. Víceméně ideální vstup do sezony, která bude zřejmě velmi zajímavá."

Prachatice udržely vítězství nad Novým Strašecím

HBC Prachatice – HBC Nové Strašecí 6:3 (1:0, 2:2, 3:1)

Střely: 30:15, Vyloučení: 4:3, Přesilovky: 3:4, Využití přesilovek: 1:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 73

Branky a nahrávky: 15. Štěpánek Jan (Štěpánek Jiří, Klement), 21. Štěpánek Jan (Štěpánek Jiří, Klement), 29. Štěpánek Jan (Sitter, Šilhán), 33. Šilhán (Novák), 35. Šilhán (Štěpánek Jan, Štěpánek Jiří), 37. Štěpánek Jiří – 22. Slavík, 27. Slavík (Rychlý), 34. Kmeť (Běloušek)

Na první branku v zápase i v nové sezóně jsme si museli počkat až na konec první třetiny, kdy se v 15. minutě trefil Jan Štěpánek. Více branek už v první třetině k vidění nebylo. Ve 21. minutě přidal svou druhou branku Jan Štěpánek a zvýšil tak na 2:0. Po dvaceti vteřinách však odpověděl Petr Slavík, který o pět minut později dokonce srovnal skóre na 2:2. Poslední branku ve druhé třetině vsítil v přesilové hře opět Jan Štěpánek, který tak dovršil hattrick. Po třech minutách od začátku třetí třetiny navýšil náskok domácích Pavel Šilhán, na kterého odpověděl ve 34. minutě Michal Kmeť a snížil tak na rozdíl jediné branky. V 35. minutě vrátil domácím dvoubrankové vedení Pavel Šilhán. Poslední branka zápasu byla k vidění ve 37. minutě od Jiřího Štěpánka, který dovršil gólové skóre zápasu. Prachatice tak zvítězily v prvním kole 6:3 nad Novým Strašecím.

Gólová přestřelka v Suchdole nad Lužnicí

SK Suchdol nad Lužnicí – TJ Blatná Datels 8:5 (2:2, 2:2, 4:1)

Střely: 34:34, Vyloučení: 4:7, Přesilovky: 7:4, Využití přesilovek: 2:2, Oslabení: 1:0, Diváků: 176

Branky a nahrávky: 5. Kalát (Hakl, Pavlík), 6. Dráb (Sládek), 24. Tácha (Kovárník), 30. Kovárník (Pavlík, Tácha), 34. Kovárník (Kalát, Pavlík), 38. Císař (Škarda, Hnyk), 39. Tácha (Pavlík, Kovárník), 42. Hakl (Kovárník, Matoušek) – 2. Mašek (Budoš), 13. Mašek (Vaníček), 18. Fiala (Budoš), 29. Michálek (Mašek), 43. Vinter (Sýbek)

Hned v prvním kole jsme mohli vidět gólovou přestřelku v Suchdole nad Lužnicí. Na první branku jsme nemuseli čekat dlouho. Hosté totiž otevřeli gólový účet zápasu hned po minutě a půl hry, když se Jan Mašek trefil. V 5. minutě však odpověděl Jiří Kalát, na kterého o necelou minutu později navázal Oliver Dráb, Suchdol se tak poprvé v zápase dostal do vedení. V první třetině pak byla k vidění už jen jedna branka, a to když srovnal druhou brankou v zápase Jan Mašek z Blatné. Na tuto branku navázal na začátku druhé třetiny Martin Fiala z přesilovky a poslal hosty do vedení. Ve 24. minutě srovnal Matěj Tácha. Konec druhé třetiny byl výživný. Nejprve v 29. minutě poslal hosty naposledy do vedení Daniel Michálek, na kterého o necelou minutu později odpověděl Jakub Kovárník. Skóre po druhé třetině tak zůstalo vyrovnané 4:4. Třetí třetina nabídla gólovou podívanou ze strany Suchdola. Ve 34. minutě vstřelil druhou branku v zápase Jakub Kovárník z přesilovky, v 38. minutě vsítil šestou branku domácích Pavel Císař, taktéž z přesilovky, a o minutu později vstřelil druhou branku v zápase Matěj Tácha v oslabení. Ve 42. minutě vstřelil poslední branku domácích Mikuláš Frederic Hakl do prázdné branky. Blatná pak dokázala ve 43. minutě již upravit skóre a snížit. Poslední branku zápasu vstřelil Zdeněk Vinter, tím ukončil dlouhý seznam střelců z prvního kola. Suchdol nad Lužnicí tak přehrál v prvním kole Blatnou poměrem 8:5.

Vítěz loňského ročníku zvládl zápas s Kovem až v prodloužení

TJ KOVO Praha – Vlčí smečka Ústí nad Labem 0:1pp (0:0, 0:0, 0:0 – 0:1)

Střely: 31:19, Vyloučení: 2:2, Přesilovky: 2:2, Využití přesilovek: 0:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 21

Branky a nahrávky: 46. Kučera (Zdvořáček M., Janák)

Na závěr seznamu odehraných zápasů prvního kola nalezneme zápas mezi Kovem a Vlčí smečkou. Jednalo se o zápas s nejmenším počtem vstřelených gólů. V první třetině byla k vidění pouze dvě vyloučení, nejprve na straně Vlčí smečky trest za příliš mnoho hráčů na hrací ploše a následně na straně Kova Václav Vršecký za hákování. Na konci druhé třetiny byl vyloučen z Vlčí smečky Martin Berčík za podražení a na konci třetí třetiny Patrik Číž z Kova za hrubost. V základní hrací době jsme se branky nedočkali, proto následovalo prodloužení, které netrvalo dlouho. V čase 46:00 vstřelil jedinou branku zápasu Ivan Kučera z přesilovky a zajistil tak dva body Vlčí smečce. Musíme také vyzdvihnout oba brankáře, protože v základní hrací době gól nedostali a mají fantastická čísla.

Ohlasy po zápase:

Vlčí smečka Ústí nad Labem (trenér Antonín Brhel): "Do zápasu s Kovem jsme vstupovali ve velmi oslabené sestavě, neboť dost hráčů ještě využilo poslední prázdninový víkend a užilo si ho mimo hokejbal. Jsme rádi, že jsme v zápase dodržovali stanovenou taktiku a zápas jsme drželi tam, kde jsme chtěli. Je pravdou, že soupeř párkrát nepříjemně zatlačil, ale my měli v bráně bezchybně chytajícího Adama Řehoře. Věřili jsme tomu, že když budeme trpěliví a na závěr zápasu přidáme aktivní pohyb, tak zápas urveme na svou stranu. Gól jsme sice v základní části nedali, ale získali jsme přesilovku, kterou jsme v prodloužení perfektně sehráli a s radostí jsme odjeli domu. Z mého pohledu velice důležité vítězství, které hráče psychicky posílí."


Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
SK Suchdol nad...
1 8:5 3
2
HBC Prachatice
1 6:3 3
3
SK Kelti 2008
1 4:2 3
4
Vlčí smečka...
1 1:0 2
5
TJ KOVO Praha
1 0:1 1
6
SK Pedagog České...
1 2:4 0
7
TJ Blatná Datels
1 5:8 0
8
HBC Nové Strašecí
1 3:6 0