CROSSDOCK Extraliga

Je třeba věřit našemu systému, říká po první výhře v sezóně Lukáš Novotný

Nejvyšší CROSSDOCK Extraliga má za sebou odehrané první kolo. Většina sobotních utkání byla plodná na branky a jedním z těch, kde padlo nejvíce gólů, bylo na Svítkově, který porazil Elbu Ústí nad Labem. Svůj podíl na vítězství má také brankář Lukáš Novotný, který zhodnotil výhru svého týmu.

Je potřeba hrát lépe do defenzívy

Lukáši, o víkendu začala nová sezóna Extraligy. Svítkov v prvním zápase porazil Elbu Ústí nad Labem 7:5 a v tabulce jste zapsali tři body. Jak toto utkání a celkově vstup do soutěže hodnotíte?

Jsme rádi, že jsme utkání dovedli do vítězného konce a získali první tři body do tabulky. Bylo to však bláznivé utkání nahoru dolů s chybami na obou stranách, kterých bychom se určitě měli vyvarovat. Ne vždy se podaří dát sedm branek, takže je potřeba hrát lépe do defenzívy.

První třetina byla na góly velmi plodná a oba brankáři museli v první třetině lovit míček z branky celkem čtyřikrát. Utkání bylo hodně otevřené. Co bylo zapotřebí po přestávce změnit a na co konkrétně trenéři apelovali?

Myslím si, že jsme soupeře přehrávali ve všech třech třetinách. V první jsme ale bohužel dostali čtyři smolné góly a odnesl to můj kolega v bráně, takže došlo k našemu střídání. Trenéři apelovali především na větší důraz v brankovišti a také na větší klid do zbytku utkání.

Utkání bylo napínavé až do konce, necelých sedm minut před koncem základní hrací doby už jste drželi jednobrankové vedení. Co nakonec rozhodlo o vítězství?

Asi větší bojovnost a důraz v situacích kolem branky, kterými jsme strhli vedení na svoji stranu. Samozřejmě také trochu toho štěstí.


Lukáš Novotný jako brankář v prvním sezónním zápase CROSSDOCK Extraligy vsítil gól do prázdné branky. Autor fotky: Matyáš Novák.

Sešlo se opravdu hodně proměnných

Vy jste ke konci zápasu, kdy soupeř hrál power-play, vystřelil míček přes celé hřiště a skončil v brance. Bylo to od vás záměr to takhle vyzkoušet?

Ano, byl to záměr. Už minulou sezónu jsem to párkrát zkusil, pravidelně to piluji na trénincích, a zrovna na pátečním tréninku jsem si říkal, že letos ten gól dám. Nečekal jsem, že to bude hned v prvním zápase, jelikož jsem ani neměl chytat. Sešlo se opravdu hodně proměnných, takže tímto děkuji Jirkovi, že mě tam pustil, klukům, že vypracovali jednobrankové vedení, a taky hráčům z Elby, kteří na mě párkrát nahodili balónek a dali mi tak příležitost.

Co vám tento zápas ukázal směrem do dalších bojů v sezóně?

Ukázal nám, že máme výborný tým, talentované mladé kluky, kteří mají na to pravidelně nastupovat v extralize. Taky, že je třeba věřit našemu systému, bojovat za každého stavu a hrát až do konce. V neposlední řadě musíme zlepšit přesilovky, ze kterých jsme nedali ani jeden gól.

Další utkání odehrajete za týden opět doma proti mistrovi posledních let, Kert Parku Praha. Při loňském tažení v play off jste s nimi prohráli ve vyrovnané bitvě v rozhodujícím sedmém semifinále. Co od tohoto souboje očekáváte nyní?

Očekávám vyrovnané utkání, ve kterém se budeme snažit navázat na sobotní výhru, a věřím, že využijeme domácí prostředí.


Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
HBC Hostivař
2 16:4 6
2
HBC Kladno
2 7:3 6
3
HBC Svítkov Stars...
1 7:5 3
4
HBC Tygři Mladá...
1 5:4 3
5
HC Kert Park Praha
1 3:2 3
6
HBC Pardubice
2 4:5 3
7
HBC Plzeň
2 4:5 3
8
HBC Hradec...
1 4:5 0
9
SK Hokejbal Letohrad
1 2:4 0
10
TJ Snack Dobřany
2 3:6 0
11
Elba DDM Ústí nad...
2 6:11 0
12
HbK Karviná
1 4:11 0