1. liga

Trénování mě neskutečně chytlo, prozrazuje gólman a trenér mládežnických brankářů Malenovic

Tento týden se rozběhne první liga také v Malenovicích. Novou sezónu už vyhlíží Ondřej Chovančík, který má letos s týmem vyšší cíle. Malenovický gólman se v klubu stará rovněž o trénování mládežnických brankářů a v létě své zkušenosti předával i na CTM a HCŽ v České Třebové a CRD v Kyjově.

Je to pro mě každoročně opravdu super zkušenost a kvalitně strávený čas

Ondro, byl jste jedním z trenérů na letních kempech talentované mládeže v České Třebové a poté také na kempu rozvoje dovedností v Kyjově. Jaké Vám to přineslo zkušenosti?

Určitě mi to dalo hodně inspirace a nové nápady a myšlenky na trénování nejen brankářů u nás v klubu. Takže v tomto je to pro mě každoročně opravdu super zkušenost a kvalitně strávený čas tím, co miluji, hokejbalem a lidmi kolem něj.

Na CTM jste konkrétně působil u kategorie hráčů do 13 let, poté jste se zúčastnil hokejbalového kempu žen a následně CRD pro hráče do 15 let. Co bylo náplní Vaší práce? Lišila se u každé kategorie?

Náplní mojí práce bylo především trénování gólmanů/gólmanek, jak v Kyjově na CRD U15, tak v České Třebové na CTM U13, a také udržování dobré nálady v trenérském týmu. Na kempu žen jsem měl možnost občas trénovat i cvičení s hráčkami a nejen gólmankami, takže to bylo taky skvělé zpestření mojí práce.

Jste také trenérem brankářů u mládežnických kategorií v Malenovicích. Můžete prozradit, jak s nimi probíhá spolupráce a co je pro Vás nejdůležitější při jejich tréninku?

Ano, mám na starosti u nás v klubu takové ty blázny ve výstroji, o kterých se často říká, že mají svůj svět. Je jich celkem pět a musím je všechny opravdu pochválit, odvádějí skvělou práci a budu se jim snažit předat osobně co nejlepší informace, aby se z nich stali co nejlepší, nejen gólmani, ale i lidé.

Ondřej Chovančík měl na letních mládežnických kempech na starosti také nejmladší kategorii brankářů, kterým pomáhal v jejich rozvoji. Zdroj fotky: Mládežnický hokejbal.

Věřím, že na sezónu budeme dobře připravení

Současně také v Malenovicích chytáte, v této roli se objevujete v soutěžních zápasech od mladších žáků. Co Vás vedlo k trénování? Baví Vás předávat zkušenosti mladším?

Už to bude chvíle, kdy jsem poprvé nasadil betony a začal chytat, a pořád mě to baví, dokonce si troufnu říct, že každou sezónu víc a víc. Jsem zvědavý, jestli to tak bude i za pár let, ale myslím, že ano. K trénování mě přivedla před dvěma lety nabídka na trénování gólmanů v Litomyšli na CRD, neváhal jsem ani vteřinu a šel do toho. Byla to pro mě nová zkušenost, ale jsem rád, že jsem nakonec přijal.

Od té doby se snažím dělat tuto práci i v Malenovicích a musím říct, že mě to neskutečně chytlo... vidět to nadšení kluků a holek u nás v klubu a chuť být lepší a lepší každým tréninkem, to je to, co se mi na tom líbí a baví mě asi nejvíce. Vždycky si vzpomenu na sebe a svoje začátky, kdy jsem na to byl většinou sám a ocenil bych někoho takového k sobě. Proto se jim snažím být co nejvíce nápomocný, aby věděli, že se jim budu snažit být k dispozici, když něco budou potřebovat, pomoct, poradit, nebo jen podpořit a pokecat. Jsem tu pro ně.

S Malenovicemi nastupujete v první lize a letošní sezónu s nimi zahájíte tento týden. Jak jste se na ni připravovali?

Letní příprava v klubu probíhala tentokrát individuálně a byla zakončena výkonnostním testováním na konci našeho předsezónního období. Od začátku srpna jsme přešli na hřiště, kde jsme také stihli vypilovat důležité věci před začínající sezónou. Věřím, že na sezónu tedy budeme dobře připraveni.

Minulou sezónu jste se po základní části umístili na posledním místě. Vstoupíte do letošního ročníku s vyššími cíli?

Je to tak, letos máme určitě vyšší cíle. Takže uvidíme, co z toho bude nakonec za výsledek...

Malenovice už o víkendu vyběhnou do prvního soutěžního utkání nové sezóny. Jak se jim bude dařit v 1. Lize? Autor fotky: Alexandra Hasíková.

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
SK Kelti 2008
3 12:7 9
2
SK Suchdol nad...
2 11:6 6
3
HBC Prachatice
2 9:5 6
4
TJ Blatná Datels
2 11:10 3
5
Vlčí smečka...
1 1:0 2
6
SK Pedagog České...
4 11:18 2
7
TJ KOVO Praha
3 3:6 1
8
HBC Nové Strašecí
3 12:18 1