Krajánci

Angažmá ve Švýcarsku bude zejména životní zkušeností, uvědomuje si Jiří Vaniš

Jednou z ústředních postav extraligové Hostivaře byl nejen v cestě do Extraligy kanonýr Jiří Vaniš. Pražský tým se však v nové sezóně nebude moci na služby člena kádru reprezentační dvacítky spolehnout, jelikož jeho cesty míří do země helvétského kříže. Více v rozhovoru.

Spokojenost s minulou sezónou

Jirko, když se ještě ohlédneme za minulou sezónou. Přestože se nestihla dohrát, jak ji můžete zhodnotit?

Se hrou byla poměrně spokojenost jak v Kert Parku, tak v Hostivaři, akorát výsledkově to občas pokulhávalo. Postupem času si vše začalo sedat a myslím si, že v druhé polovině odehrané sezóny to bylo nejen výsledkově mnohem lepší.

Náplastí navíc může být s odstupem času ALPA pohár, který se vám povedl nadmíru. S čím jste tehdy vlastně do turnaje vstupovali? Lze třetí místo považovat za veliký úspěch?

Já osobně jsem si na ten turnaj chtěl jet hlavně zahrát proti kvalitním soupeřům. Chtěli jsme hrát co nejlíp tak, abychom postoupili ze skupiny do semifinále. Pak už to je vabank. Třetí flek určitě úspěch je, to asi nikdo nečekal.

Čím myslíte, že jste soupeře nejvíce potrápili?

Řekl bych, že to byla hlavně taková ta zarputilost, běhavost. Byli jsme prostě se všemi schopni 45 minut běhat, a to je potom dost znát. Hlavně na takto náročném turnaji.

Vám osobně se navíc turnaj taktéž povedl náramně. V základní skupině jste ve třech zápasech posbíral 5 bodů. Cítil jste se dobře i po individuální stránce?

Herně ano, zdravotně už tolik ne. Myslím ale, že nejsem ten z týmu, komu by se dařilo úplně nejvíce, ačkoliv se mi nějaké body podařilo získat.


Hostivař obsadila na červnovém ALPA poháru krásné 3. místo. Zdroj fotky: hokejbaltym.rajce.idnes.cz 

Přestup do Švýcarska

V posledních dnech byl konečně definitivně upečen Váš přestup do Švýcarska. Můžete prozradit podrobnosti?

V současné chvíli je vše vyjednáno a příští týden se stěhuji. Konkrétně to bude do Grenchenu.

Jak se myšlenka zahrát si zrovna v Grenchenu zrodila?

Poměrně jednoduše, přestože v tamním týmu ani v okolí nemám žádné kamarády či známé. Prostě mi napsal kapitán jejich druhého týmu, jestli si za ně nechci příští sezónu zahrát. Tak jsem neváhal a šel do toho.

Švýcarsko vnímáte jako příležitost k rozvoji herních dovedností, či třeba nabrání životních zkušeností?

Jednoznačně k nabrání životních zkušeností. Hokejbal je k tomu jen takový bonus, samozřejmě velmi příjemný.

Co dalšího máte ve Švýcarsku v plánu? Není tajemstvím, že hokejbalem se v této zemi dá solidně přivydělat, nicméně zvolil jste i nějakou jinou cestu práce či studia?

Budu tam pracovat. Klub mi zajistil práci, kurz němčiny i bydlení. Je to skvělé. Studium už je daleko za mnou (smích).

Kde jste se v létě na novou sezónu připravoval?

Připravoval jsem se individuálně. Jezdil jsem na kole, párkrát si zašel zacvičit, zaběhat. Také jsem strávil 14 dní v karanténě, takže to bylo obtížné. Potom jsem absolvoval týdenní soustředění s juniory Hostivaře, které vedl táta. Další týden už nám začala příprava s „A“ týmem.


Jiří Vaniš se v Grenchenu potká s plzeňským útočníkem Martinem Kunzmannem a Jaroslavem Pauerem! Zdroj fotky: fcb HBC Hostivař.

Reprezentace? Suverénně nejvyšší cíl

Co se týče reprezentace, jistě se nebudete tajit chtíčem zúčastnit se Mistrovství světa juniorů, které bylo přesunuto na příští rok.

Samozřejmě, to je pro mě absolutně nejvyšší cíl.

Nemáte třeba obavy, že když nebudete působit v Česku, tak Vás trenéři nebudou mít tolik na očích? Bude reálné dojíždět na každý kemp, na který budete pozvaný?

Myslím si, že trenéři mě budou mít dobře zmapovaného a s kempy se to určitě také bude dát nějakým způsobem zařídit.

Jaké další cíle máte pro příští sezónu či nejbližší budoucnost?

Rád bych hrál v tom Švýcarsku. Upřímně, je to pro mě takový velký životní cíl. O hokejbal v tomhle dobrodružství zas tolik nejde.


Jiří Vaniš (pátý z prava v horní řadě) vedl národní tým hráčů do 20 let na Páňa Cupu v roli kapitána! Zdroj fotky: Ivo Duchoň.