Masters

Historie hokejbalu: Mám toho spousty, že by to bylo na knížku, přiznává Horák

Českomoravský svaz hokejbalu bude příští rok slavit 30 let o svého založení. Více než symbolicky byla založena facebooková stránka Historie hokejbalu, kterou spravuje Přemysl Horák – předseda Sportovního klubu Pedagog v Českých Budějovicích. Právě v tomto jihočeském městě začaly první hokejbalové krůčky. „Jsem rád, že jsem to mohl první odhalit. Veřejnost, a hlavně ta mladší generace, by měla vědět, kdo založil hokejbal, kde vznikl a že tak krásný sport začínal opravdu s tenisákem a na každém možném plácku mezi paneláky,“ rozpovídal se v rozhovoru Přemysl Horák.

Asfaltová hřiště jsou minulostí, plastová hřiště by se panu Hniličkovi líbila
Letošní rok jste spustil novou facebookovou stránku Historie hokejbalu. Co vás k tomuto kroku vedlo?

Jsem rád, že jsem to mohl první odhalit. Veřejnost, a hlavně ta mladší generace, by měla vědět, kdo založil hokejbal, kde vznikl a že tak krásný sport začínal opravdu s tenisákem a na každém možném plácku mezi paneláky. V roce 2000 po úmrtí zakladatele hokejbalu, pana Vladimíra Hniličky jsem obdržel od jeho manželky spoustu fotografií, kronik, zápisů a dalších dokumentů, které nyní postupně odhaluji právě na stránkách facebooku. Věřím, že po dohodě s předsedou svazu Martinem Komárkem, založíme sekci na stránkách, která bude opravdu funkční a zde budeme postupně odhalovat historii hokejbalu.

V poslední době radikálně ubývá asfaltových hřišť a vypadá to, že jednou budou po celé republice jen plastová hřiště. Mladí tak postupně zapomínají, jak vypadal původní hokejbal. Je i tohle motivací ukázat všem, z čeho, respektive jak, se náš krásný sport za ta léta posunul?
Asfaltová hřiště jsou minulostí, a každý kdo chce jít krok po kroku dopředu, tak určitě udělá vše pro to, aby tento plastový povrch měli. Nejen pro mládež je to důležité, pojďme se podívat na nás (úsměv), nyní již máme naše klouby a kotníky zničené, a právě tento krok kupředu s novým povrchem je další stavební hmotou pro pevné základy budoucnosti hokejbalu. Určitě by se tento krok panu Hniličkovi líbil. Jeho manželka doposud navštěvuje náš Sportovní klub Pedagog v Českých Budějovicích, kde právě hokejbal vznikl a je moc a moc ráda, že pokračujeme v práci jeho manžela. Plastový povrch hřiště a sportující děti z kategorie přípravek a minipřípravek je vždy pro ní velkou podívanou.


                                                   Český pohár žáků v roce 1986.

Již v roce 1979 se začala tvořit první pravidla
Jaký vy osobně máte vztah k hokejbalu? Pocházíte z Českých Budějovic, kde to prakticky vše začalo. Vzpomínáte si ještě na léta s tenisákem a hraní formátem 4 hráči a 1 brankář?
K hokejbalu musím mít vztah, protože při přebírání těchto dokumentů o historii jsem se vlastně zavázal k tomu, abych pokračoval v kronice a udělal vše pro to, aby mladší veřejnost měla informace o vzniku hokejbalu nejen v ČR. Je to pro mě závazek na celý život. Jsem předseda Sportovního klubu Pedagog a zde máme dalších 11 sportovních oddílů a upřímně musím říct, že se musím věnovat celému našemu klubu, který čítá 870 členů a zde právě pokračuji také v tom, co zde pana Hnilička založil. Já osobně jsem zažil hru 4+1 s tenisákem a první mužstvo za které jsem hrál, bylo HBC Falcon České Budějovice, které je nyní mým soupeřem v Regionální lize Jihočeského kraje (úsměv). Nyní hraji za tým HC Rosa České Budějovice, která se převážně skládá z postarších hráčů, kteří byli právě u vzniku tohoto sportu zde v Českých Budějovicích. Jsou to bývalí hráči Pedagogu.

Kdo vlastně založil první pravidla hokejbalu a kdo byl prvním předsedou svazu a v jakém roce se tak stalo?
Již v roce 1979 se začala tvořit první pravidla, které připravovali Pedagogové z Jihočeského kraje. Jedním, které tyto pravidla tvořil, je Jaroslav Janovský, s nímž jsem pořád v kontaktu. Oficiální pravidla hokejbalu, která byla opravdu jednoduchá, vznikla při turnajích škol v roce 1981/82. Postupně se tato pravidla doplňovala a upravovala a v roce 1989 byla připravena první pravidla ČMSHb. Strůjci prvních pravidel jsou právě pan Jaroslav Janovský, František Lavička, Jan Budínský, Vít Řezáč a samozřejmě i zakladatel hokejbalu Vladimír Hnilička a zároveň i prvním předsedou svazu.

Síň slávy hokejbalu by měla být!
Napříč všemi sporty se rozrůstají síně slávy. Hokejbalu podobný projekt chybí. Není tohle i do budoucna vaší motivací, jak dát o historii hokejbalu značně vědět?
Výborná otázka. Síň slávy hokejbalu by měla být a kdo jezdí do Českých Budějovic, tak již 4 roky síň slávy na českobudějovickém Pedagogu máme a jsem na ní pyšný a postupně ji doplňuji. Jsem moc rád, když mužstva přijedou k nám do areálu a prohlížejí si historii tohoto krásného sportu, hlavně mládežníci zde spatřují např. Václava Prospala, Milana Gulaše, Libor Procházku, Ladislava Gulu, Rudu Suchánka a prostě další hokejové ikony. To je to, co bychom měli ukázat mladé generaci, aby věděla, jaké byly první krůčky hokejbalu nebo-li „BENDY“. Pokud ČMSHb bude mít zájem, tak rád vypomůžu se síní slávy.

Facebookový profil Historie hokejbalu se pyšní mnoha zajímavými pamětními fotkami i z duelů národního týmu z legendární pražské Palmovky apod. Příští rok se slaví 30. let od založení hokejbalu, nevydaly by příběhy na knihu? (úsměv)
Vytvořit knihu je nákladné, ale k 30 ti letému založení ČMSHb je určitě na místě. Pozor je třeba informovat veřejnost, že neslavíme 30 let založení hokejbalu, ale vzniku ČMSHb, před tím již hokejbal byl, ale pod SK Pedagogem, který řídil všechny soutěže v ČR v čele s panem Hniličkou. Martin Komárek s tím přišel a já jsem souhlasil, že do toho půjdu a pomůžu dát dohromady střípky z historie, aby kniha byla zajímavá nejen pro čtení, ale i pro seznámení se s fotodokumentací, kterou postupně zveřejňuji. Mohu vás ale upozornit, že je to opravdu zatím malá část, co prezentuji na stránkách FCB-Historie Hokejbalu (úsměv). Těch dokumentů je opravdu hodně a vše naskenovat a přivézt do nějakého stavu je opravdu časově náročné.

Dočkáme se knihy o historii hokejbalu?
Kde a jakým způsobem vlastně sháníte materiál (fotky, výsledky, články) o historických hokejbalových počinech?
Nejdříve jsem začal s tím, co mám od paní Hniličkové, mohu vás upozornit, že jsem pro to jel na chatu se Škodou Forman v roce 2000 a měl jsem plný kufr a sedačky (úsměv). Je toho opravdu hodně z čeho mohu čerpat. Jak jsem založil stránky Historie hokejbalu, tak se mi začali ozývat bývalí hráči a funkcionáři nejen z ČR ale i ze Slovenska a Švýcarska. Jsme v kontaktu a postupně se ke mně dostávají fotky a informace, o kterých jsem také neměl ani zprávu. Jsem moc rád, že se zapojuje i veřejnost. A tím i apeluji na další kluby, funkcionáře, bývalé hráče a sportovce, kteří mají něco z historie a z prvních krůčků z dob historie hokejbalu, ať mi posílají na email: horak.cb@email.czPojďme pokračovat v tom krásném příběhu o historii, ať si můžeme za 20 let říct, že jsme udělali vše pro to, aby se hokejbal stal populárnějším sportem než doposud. Mám toho opravdu spousty nejen na papíře ale i v sobě, že by to bylo na knížku (úsměv)

SLEDUJTE OFICIÁLNÍ STRÁNKU HISTORIE HOKEJBALU!
Zakladatel facebookové stránky a sekce Historie hokejbalu Přemysl Horák.