Masters

Trio českých týmů se představilo na turnaji Masters v Gajarech. Kladno bralo bronz

O víkendu 12. – 13. prosince se v hokejbalové hale v Gajarech uskutečnilo otevřené mistroství Slovenska v kategorii Masters. Česko-slovenští hráči nad 35 let se tak představili v komfortních podmínkách gajarského stadionu.

Česká republika vyslala na turnaj tři zástupce, nejlepší z nich SONP Kladno získal bronzové medaile po litém boji s dalším českým zástupcem v podobě ústecké Severky. Na pátém místě pak skončila družina Masters Česká republika.

Na turnaji v Gajarech se objevila řada živoucích hokejbalových legend, jež v minulosti pravidelně reprezentovaly ať už Českou republiku nebo Slovensko na světových šampionátech. Každý zápas tak měl nemalé grády. Celkem devět účastníků bylo rozděleno do dvou skupin, kdy skupina A čítala pět mančaftů včetně kladenských a ústeckých hokejbalistů. Ve čtyřčlenné skupině B se pak představil namixovaný kádr z celé republiky hájící barvy české reprezentace.

„Organizátorům patří velké uznání, protože dokázali uspořádat turnaj, který byl jak po stránce organizační, tak i herní na té nejvyšší úrovni. Vždyť se tu prezentovala národní mužstva a několik velmi silných a úspěšných klubů z historie obou zemí,“ upozorňuje gólman ústecké Severky zároveň vykonávající funkci vedoucího týmu reprezentace do 20 let Jiří Hašek. „My nejeli jen na výlet, ale chtěli jsme si to hlavně užít a odreagovat se od vánočního shonu,“ vysvětluje.

Sobotní boje se nesly v duchu duelů v základních skupinách a tým Masters Česká republika se ve skupině B umístil na druhé příčce, z níž postoupil do čtvrtfinále. Vítězové skupin putovali rovnou do semifinále a byly to dvě „slovenské reprezentace“. Kladno i Severka z Ústí nad Labem ve skupině A pouze jednou prohrály, ale na své konto si připsaly jednu respektive dvě remízy a kladenský tým nakonec skončil na druhé příčce před Severkou.

První nedělní čtvrtfinále se tak neslo v duchu českého souboje, v němž po vyrovnaném boji uspělo Ústí nad českou reprezentací 1:0 a Severočeši tak postoupili do později neúspěšného semifinále. Ve čtvrtfinále se vedlo také kladenskému mančaftu, jenž udolal slovenský tým ze Skalice 3:2. Skaličtí hokejbalisté se pak v boji o konečné páté místo utkali s výběrem České republiky, který svého soka přejel po výsledku 5:1.

Cenu za nejužitečnějšího hráče si vychytal Fukárek! V útoku řádil Trčka

Další dva zástupci našeho hokejbalu v semifinále nestačili na nadupané slovenské výběry a rozdali si to mezi sebou o třetí příčku. S bramborovými medailemi se museli spokojit hráči ústecké Severky, kteří podlehli Kladnu těsně 0:1. „S odstupem času jsme s výsledkem spokojeni, i když medaile by za tou dřinou byla sladkou odměnou,“ mrzí Jiřího Haška z Ústí. „Hlavně šlo o to, abychom si hru užili po boku kamarádů a spoluhráčů a myslím, že se to určitě povedlo,“ s potěšením dodává Hašek.

A co vlastně rozhodlo o osudu nesmírně vyrovnaného českého boje o cenný kov v podobě bronzových medailí? „Sáhli jsme si každý na dno svých sil a z každého zápasu odcházeli se vztyčenou hlavou. Kladno hrálo na turnaji parádně, oni gól dali, my ne,“ má jasno brankář severočeské družiny Jiří Hašek. Za SONP Kladno navíc úřadoval nejproduktivnější hráč turnaje a mistr světa z Bratislavy v roce 2011 Michal Trčka, jenž si ze 7 zápasů připsal 8 kanadských bodů a mezi tři tyče svých oponentů se trefil hned šestkrát! Ne nadarmo byl direktorátem turnaje vyhlášen nejlepším útočníkem.

Cenu za nejužitečnějšího hráče si pak odnesl další český zástupce Jaroslav Fukárek z Ústí nad Labem. „Od začátku jsem chtěl, aby s námi jel můj velký kamarád a parťák do kasy Fugas (Jaroslav Fukárek),“ podařilo se Haškovi přemluvit svého později velmi úspěšného parťáka. „Jeden druhého podporujeme a rozumíme si, protože jsem moc dobře věděl, co nás tam čeká, tak jsem tam nechtěl být sám,“ vysvětluje gólmanský kolega nejužitečnějšího hráče na turnaji.

Celkovým vítězem Mamut cupu se pak stal reprezentační tým Slovenska, jenž ve finále porazil 3:0 své „bratry“ hájící barvy družiny Old Boys Slovakia. Turnaj „veteránů“ se odehrál ve výtečné atmosféře a akce tohoto typu jsou jistě přínosné. „Je dobře, že jsou tyto akce. Setkávají se tam protihráči z dob, kdy jsme hráli extraligu nebo pohár mistrů evropských zemí. Člověk posedí u pivka a zavzpomíná,“ dodává na závěr s úsměvem na tváři Jiří Hašek z Ústí nad Labem.

Podrobné informace a statistiky turnaje najdete na odkaze http://www.tophbl.sk/content/mamut-cup-masters-sa-stal-korisťou-team-slovakia-striebro-pre-old-boys