Český pohár

Osmnáctka míří na SpeedDeer Český pohár. Chceme kluky vidět pod tlakem, říká Semera

SpeedDeer Český pohár v Jičíně se pomalu blíží a jedním z účastníků bude také reprezentační výběr hráčů do osmnácti let, který vede jako hlavní trenér Tomáš Semera. Před juniory je na programu roční příprava, kterou tým zakončí mistrovstvím světa ve Švýcarsku.

Bez medaile to bude neúspěch

Jaké máte plány přípravy před startem mistrovství světa 2020?

Do začátku světového šampionátu je necelý rok. Teď v srpnu se zúčastníme SpeedDeer Českého poháru, na konci října jedeme sehrát přátelské utkání na Slovensko. V zimní pauze pak budou mít kluci minimálně dva kempy a po skončení soutěží, před začátkem mistrovství, ty finální.

Jak se vám zatím líbí hráči, kteří do této kategorie spadají?

Není to úplně špatné. Za dobu, co trénuji juniory (i v klubu), mám nějakou představu, jak by hráči měli být fyzicky a herně připraveni, abychom obstáli na mezinárodní úrovni. Bohužel teď dostávám informace z klubů, že někteří hráči na sobě sami nepracují tak, jak by měli. A to se musí změnit. Už jsem to říkal jednou. Hráči na sobě musí chtít makat pořád. Dělat něco navíc. Ne, jen trénovat třikrát týdně v klubu.

Jak velká konkurence je v této věkové kategorii? A jak těžké pro vás bude finální tým složit?

Jedná se o hráče ročníku 2002 a 2003. Máme zatím vyhlídnutých přibližně třicet hráčů a samozřejmě během sezony může ještě někdo vylétnout. V tomto věku se to stává dost často. Navíc spoustu hráčů uvidím během sezony jako soupeře. Takže já doufám, že budeme mít s trenéry příjemně zamotanou hlavu s tím, koho vybrat.

Před rokem jste přivezli s výběrem do osmnácti let stříbro, bude podle vás těžké na tento úspěch navázat?

Těžko říct. Na každé mistrovství jede reprezentovat ten nejlepší výběr z každé země. Loni v Kanadě to bylo velice těžké, všechny týmy jdou kvalitou nahoru. Já doufám, že složíme takový tým, abychom si minimálně medaili ze Švýcarska odvezli. Budeme určitě chtít získat tu nejcennější, ale bez medaile to bude neúspěch, to je jasné.

Pokud někomu turnaj nevyjde, nezlomíme nad ním hůl

Už v srpnu se představíte na SpeedDeer Českém poháru v Jičíně. Jaká máte od turnaje očekávání?

Vybrali jsme 25 hráčů, na které chceme rozložit zápasové zatížení rovnoměrně tak, abychom je viděli hrát ve vysokém tempu a pod tlakem. Všechny týmy ve skupině budou mít velkou kvalitu, což je dobře. Uvidíme, jak se s tím popereme.

Může na výkonech zapracovat nervozita, že se budou chtít kluci v konkurenci extraligových týmů předvést?

Může se to stát, ale myslím si, že by to mělo být naopak. V uvozovkách o nic nejde, jedná se o přípravu. Hráči by se právě tady měli ukázat, jak na sobě přes léto pracovali a vydat ze sebe to nejlepší. Pokud někomu turnaj nevyjde, neznamená to, že bychom nad ním zlomili hůl.

Pracujete stále se širším výběrem, nebo ho už postupně zužujete, aby se tým mohl pořádně sehrát?

Jak jsem říkal, máme vyhlídnutých přibližně 30 až 35 hráčů. Pětadvacet z nich jsme si pozvali do Jičína. Někdo během sezony může vylétnout a bude mít výbornou formu, tak ho budeme chtít vidět. Postupně však budeme výběr zužovat až do finální nominace.