Český pohár

Nová role pro Petra Ogurčáka: Chceme vyhrát vždy nadcházející zápas, hlásí kouč KOVA

Hráči pražského KOVA skončili po minulé sezoně na 8. místě Extraligy, když ve čtvrtfinále play off nezvládli pražské derby proti mistrovi z Kert Parku, jenž získal 3. extraligový titul v řadě.

Byl by alibismus dávat si za cíl play out

Po loňském čtvrtfinále v Extralize se vaše role poněkud změnila, mohl byste nám prozradit více? Loni jste byl ještě aktivním hráčem, ale jak tomu bude letos?

Moje motivace začít byla loni jednoduchá. Chtěl jsem se trochu více hýbat. Palmovku mám skoro za rohem. Domluvili jsme se na třetinu zápasů, domácích. Ale to jsem byl naivní. Neumím to. Takže jsem byl na všech (smích). Nakonec jsem vedl i tréninky. Tuhle sezonu bude moje hlavní role v trenérském týmu. Jestli to budu schopen skloubit i s hraním, nevím. To se ukáže. Větší smysl by dávalo zůstat jen na střídačce, ale bohužel máme užší kádr.

Letní příprava je v plném proudu, na co se nejvíce zaměřujete? V plánu máte také účast na SpeedDeer Českém poháru, na němž jste v roce 2018 skončili na 5. místě. S jakými ambicemi budete do Jičína odjíždět?

Chceme být dobře fyzicky připraveni. Bez toho se nedá obejít. Kondiční tréninky vede Petr Adam. Kombinujeme do toho i tréninky na hřišti, ale i ty jsou v duchu fyzické přípravy. Český pohár bereme jako přípravu. Neříkám ale, že nechceme vyhrávat, není to však až tak důležité.

Hlavním cílem SpeedDeer Českého poháru bude kvalitní herní příprava na sezonu nebo budete chtít útočit na cenné kovy? Jakým hokejbalem se budete chtít prezentovat v Jičíně?

Byl by alibismus dávat si za cíl play out. My musíme jít postupně, chceme vyhrát ten následující zápas po zápase. Herní projev se bude měnit se soupeřem. Nicméně, my do sebe z počátku sezony budeme dostávat základní herní návyky, které tu podle mě chybí. Co se týče poháru, tak já jsem tento termín pracovně v zahraničí. Mužstvo povedou Michal Straka s Honzou Nýdlem.

Zápasy na SpeedDeer Českém poháru kvalitu mít budou

Došlo ve vašem týmu k nějaké změně v hráčském poli? Bude mít SpeedDeer Český pohár vliv na to, jestli se někteří hráči probojují do základní sestavy pro extraligovou sezonu?

Těch změn jsme si malovali mnohem více, ale chceme jen hráče, kteří tady hrát opravdu chtějí. Dostávat do sebe extraligové zkušenosti sem přichází z Hostivaře Dan Dušák a Olda Kubeš, namířeno k nám má i Tomáš Král z kladenského béčka. Zapojujeme i naše juniory. Každý trénink a zápas má vliv na to, jakou pozici si kdo vybojuje.

Hrál jste minulý rok na Českém poháru? Jakou kvalitou bude tento ročník oplývat?

Loni na poháru proti „nároďáku“ to byl první start po pauze po tom, co jsem ukončil herní kariéru. Věřím, že kvalitu zápasy mít budou. Samozřejmě se nejvíce těšíme na extraligové soupeře.

Muž s mnoha zkušenostmi, za svých časů nejlepší útočník v Extralize, jenž hájil barvy Kladna. Jak vzpomínáte na tyto sezony? Nebudete se chtít do takové formy vrátit? Máte v paměti i některé České poháry, které jste již zažil?

Nejlepší útočník zdaleka určitě ne (smích). Vzpomínám. Bylo to skvělé. Člověk je ale i v jiné životní fázi a dokáže tomu obětovat mnohem více. Drahoš (hlavní trenér Kladna Drahomír Kadlec pozn. red.) nám ráno před prací odemkl hřiště a chodili jsme ještě s Martinem Nedvědem pilovat střelbu. To tehdejší mužstvo to po prvním prohraném finále už nechtělo nikdy prohrát a drželi jsme se toho několik let. Pohybuje se to v takových cyklech, pak přijde generační obměna a je potřeba zažít i prohry, protože ty vám podle mě nastavují ten „mindset“ vítěze. Vracet se není kam, člověk je starší. To nejde vzít zpět. My jsme se pohárů moc neúčastnili, dlouhé roky jsme hráli finále a sezona byla dlouhá, takže jsme byli rádi za každé volno. Vyhráli jsme pohár v roce 2008. Zase se vracím k těm prohrám. Byla to sezona, kdy jsme v městském derby v pátém rozhodujícím finále v prodloužení dali gól, který ale nebyl uznán a v nájezdech jsme prohráli. To byl podle mě zlomový moment téhle naší generace a od té doby jsme už neprohráli, než ti starší skončili a začalo se od znova.

Chceme dát mužstvu herní tvář a jasný herní systém

Co vám může SpeedDeer Český pohár nabídnout? Budete chtít přenést některé taktiky z tohoto turnaje přímo do sezony nebo to je jenom „herní zahřívací část“ přípravy?

Je to příprava, ale to neznamená, že si jdeme zahrát. Naopak, ačkoli nejde tolik o výsledek, jde především o herní projev.

S jakými cíli vstoupí váš tým do extraligové sezony? Budete chtít více než loňské 8. místo?

Jdeme vyhrát ten další zápas. Určitě je cíl play off, ono menší cíl snad ani mít nejde. Ale především chceme dát mužstvu nějakou herní tvář. Nastavit fungování uvnitř týmu. Nejvíce budeme pracovat na systému hry. Loni jsme měli v tomhle obrovské trhliny. To ale není otázka pár týdnů. Takže půjdeme postupnými kroky, uvidíme, jak se nám to bude dařit.

Na minulém mistrovství světa juniorů jste se stal s kategorií U20 mistrem světa, jak často vzpomínáte na tuto událost? Jaké šance mají mladíci, kteří se dostanou na další světový šampionát do Vispu?

To je zážitek a škola na celý život. Čeští junioři na zlato čekali docela dlouho (16 let pozn. red.). Byl to pro nás s Milanem a Donaldem (Milan Maršner a Jan Donauschachtl) vrchol našeho šestiletého spojení u osmnáctek a pak dvacítek. Každý ten cyklus byl jiný a něco nás naučil. Ta hranice mezi zlatem a „neúspěchem“ byla hrozně tenká. Například U18 v Bratislavě byla skvělá parta kolem Šlehyho (Václav Šlehofer ml.), všechny lajny jsme měli vyrovnané, ale do finále jsme šli pobití a nedokázali z toho obrovského tlaku dotlačit něco do brány. Loni se zase ukázala síla individualit. Sledovali jsme i loňskou osmnáctku a věřím, že budeme zase silní. Nicméně u mládežnických reprezentací se síla každého státu hodně mění a ukáže se až přímo na turnaji, jak na tom kdo je.