Český pohár

Piráti se pokusí potřetí za sebou vykrást SpeedDeer Český pohár. Cíle jsou ale jiné

Hokejbalisté z Hradce Králové vyhráli Český pohár dvakrát v řadě a letos budou útočit na zlatý hattrick! Mají šanci získat tuto trofej potřetí za sebou? Jeden z největších tahounů týmu Petr Novák lehce poodkryl zázemí Pirátů, kteří se připravují na další sezonu v Extralize.

Vyhrát Český pohár by bylo určitě fajn, nezastírá Novák

Již několikátý rok za sebou se váš tým přihlásil na SpeedDeer Český pohár, což je určitě skvělá příprava na sezonu, je to tak?

Je to fajn zpestření přípravy. Navíc nám to vychází dobře časově, pohár se hraje ve chvíli, kdy jsme asi 14 dní na hřišti, a to nám zapadá do plánu. Dalším plusem je určitě Jičín, který je pro nás logisticky komfortní.

Troufnu si říct, že jste nejzkušenějším hráčem v Hradci Králové. Jak se Vy osobně těšíte na tento další přípravný turnaj?

Pro mě, stejně jako zbytek týmu, to bude zase po delší době možnost zahrát si zápas. Poslední naše utkání bylo páté čtvrtfinále s Plzní, a to už je dost dlouhá doba. Letní příprava je fajn, ale zápasy jsou zápasy, takže se těším.

Důležitým faktem je, že letos jedete do Jičína opět obhajovat prvenství. Dokonce máte také šanci získat „zlatý hattrick“! Jak toto vnímáte?

Já osobně vůbec. Nemluvím za tým, možná to někdo prožívá jinak, ale pro mě je pohár fajn možnost se rozhýbat, proběhnout, vidět možná složení útoků, podívat se na nové tváře a být s klukama pohromadě. Já nechci prohrát nikdy žádný zápas, takže vyhrát Český pohár by bylo určitě fajn, ale důležitější pro nás je se srovnat herně, a i týmově před Extraligou.

Pohár nám pomůže dostat se do rytmu

V roce 2015 se Český pohár začal hrát turnajovým systémem, je to lepší způsob než v předešlých letech?

Já myslím, že oba systémy mají pro a proti. Já osobně bych pohár dělal tak, aby se do něj přihlásily všechny extraligové týmy plus také týmy z nižších lig. Hrálo by se regionálně a finálový turnaj by byl opravdu finálovým turnajem. Takto to osobně já vnímám jako dobrý přípravný turnaj.

Jak probíhá vaše letní příprava? Proběhnou nějaké speciální nadrámcové tréninky, které se budou týkat jenom čistě tohoto turnaje? A co byste chtěli zlepšit do dalšího ročníku Extraligy?

Příprava odstartovala na začátku července, po soustředění teď konečně přecházíme na hřiště. Speciální tréninky probíhat nebudou, připravujeme se normálně a směřujeme vše k začátku Extraligy. Pohár nám pomůže dostat se trochu do rytmu. Co bychom chtěli zlepšit? Těch věcí je tolik, že je to na další rozhovor (smích). Když vyberu jednu, tak je to důraz a efektivita v koncovce.

Překvapit může každý, potvrdily to i minulé ročníky

Bude SpeedDeer Český pohár 2019 důležitým bodem přípravy? Je možné, že tento event ukáže, kdo si místo v sestavě zaslouží a kdo ne?

Jak jsem už říkal, je to v dobrém čase a těšíme se na turnaj, určitě je pro nás důležitým, chceme vidět, jak na tom po přípravě jsme. Turnaj může ukázat, kdo jak trénoval, kdo jaký má potenciál a kdo s kým by mohl hrát, z tohoto pohledu je to pro nás zajímavé.

Přivedli jste před startem dalšího ročníku nějaké nové posily?

Nějaké nové a staronové tváře se ukážou, těšíme se, jak se začlení do týmu na hřišti, i večer (smích).

Na jaké soupeře se na SpeedDeer Českém poháru nejvíce těšíte? Hodně týmů znáte z Extraligy, ale co může nabídnout takový reprezentační výběr do 18 let? A co teprve druholigoví Berani?

Já se nejvíc těším na Svítkov, dobře posílili, hodně trénují. Myslím, že budou černým koněm turnaje i 1. Ligy. Navíc tam hrají tři hráči, kteří u nás hrají na střídavý start, tak jsem na ně zvědavý. O ostatních moc nevím, nechám se překvapit, ale tím, jak je turnaj nastaven a jakým systémem se hraje, může překvapit každý, což potvrdily i minulé ročníky, tak uvidíme.